Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Vegetarische lobby

Column

Afgelopen week kreeg ik weer een mooie vragenlijst van de gemeente toegestuurd. Ditmaal met onder andere het onderwerp vlees, oftewel de consumptie van vlees. Ik begin zo langzamerhand te voelen dat bepaalde instanties ons maar meer en meer, bijna dwingen, om geen vlees meer te eten. Nu heb ik vrienden die vegetarisch zijn, daar heb ik geen probleem mee, andersom word ik als vleeseter wel steeds in een hokje gedrukt.

De mens, een echte omnivoor; geboren met snijtanden en kiezen, een gebit geschikt voor zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ons lichaam heeft uit beide producten stoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Waarom is het dan, volgens vele instanties, een schande om vlees te eten?

De beweegredenen: Dierenwelzijn, milieu, voedselproductie voor de dieren die wij weer eten. Uiteraard niet onbelangrijke punten maar dan kan je ook verder kijken. Geen vlees betekent meer plantaardig voedsel, dat ook verbouwd moet worden. Vegetarische “vlees” producten, waar bestaan deze uit? Lees eens de beschrijving op de verpakking. Dit product met een bepaalde textuur en smaak is allesbehalve natuurlijk.

Wil je echt een statement maken dan ga je ook geen import groente en fruit meer tot je nemen. Al die vervuilende transporten ben je dan kwijt. Dan stop je direct met roken, schadelijk en volgens mij kun je op de tabaksplantages beter een bos laten groeien. Hetzelfde geldt voor een lekker glas wijn. Die wijngaarden lekker aan de natuur overlaten. Ons bier, alle ingrediënten komen van het land. Laten we gewoon water drinken, gezonder en we besparen een hoop natuur. Koffie en thee, idem dito. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Laten we iedereen in zijn of haar waarde laten en blijven genieten van de geneugten van het leven. We moeten wel zorgen dat alles in evenwicht blijft en met mate gebruiken.

Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 6 uur geleden
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 12 uur geleden
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 15 uur geleden
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00
Afbeelding
De kracht van bewustwording Gezondheid 11 mei, 12:00
Marjolein en haar dochter Cheyenne.
'Blijf niet wachten, je moet nu doen watbelangrijk voor je is, je leeft nu!' Persoonlijke verhalen 11 mei, 10:00