Afbeelding

Column Desirée van Dijk-Attema: Geluk

Column

De zon, ze is er weer! Echt heerlijk na zoveel dagen regen en wind. Ik genoot er niet alleen zelf van, maar ook Pavel en Poesjkin, zoals katten dat als geen ander kunnen. Samen opgerold in een stoel, de snoet soezend naar de zon gericht. De dagen van dit stel bestaan voor een groot deel uit slapen en de uren die ze wakker zijn, worden doorgebracht met spelen, eten en aandacht genereren. Katten beheersen de kunst van het genieten.

Dat gaat natuurlijk ook gemakkelijk. Ik heb niet de indruk dat huiskatten worden belemmerd door het effect van negatieve gedachten. De stress van vuurwerk buiten laat zich bij onze katten weg aaien, waarna ze zich weer omdraaien en verder slapen. Doen wat je leuk vindt, slapen zolang je wilt, en genieten van kijken naar de vogeltjes buiten die pinda’s eten uit het voederhuisje dat aan het raam hangt.

Geluk zit in de kleine dingen. Helder winterweer, mijn man die laat blijken dat hij van me houdt of een lief berichtje van een vriendin die de afgelopen jaren een echte soulmate is geworden.

Ik vind het niet altijd gemakkelijk om het geluk te voelen. Vooral niet als ik het vertrouwen in het leven kwijt ben. Bijvoorbeeld door ziekte van dierbaren, teleurstelling of door het oorlogsgeweld op deze wereld. Ik reageer vaak automatisch op dergelijke situaties met spanning in mijn nek en bovenarmen. En dat probeer ik dan op te lossen met een pijnstiller, terwijl ik veel beter even aandacht aan mezelf kan besteden. Gevoelens zijn er om te voelen. Ze laten zich niet negeren en eisen aandacht op. Vaak op een moment dat het je helemaal niet past.

Zelf heb ik geleerd dat geluk voor mij niet zit in meer willen, maar juist in minder willen. Voor mij heeft het beslist iets te maken met tevreden zijn. En het lijkt er wel eens op alsof tevreden zijn iets is wat we met elkaar steeds minder goed kunnen. Genieten van het leven betekent voor mij ook dat je jezelf vraagt wat geluk geeft en wanneer je tevreden bent.

Uit welke kleine dingen haal jij geluk?

www.heerenhage.nl / www.aldlanstate.nl

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 9 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00