Kunstwerk van Janny Zijlstra.
Kunstwerk van Janny Zijlstra. Foto: eigen beeld

De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda

Cultuur

HEERENVEEN - 13 april is  er een grote bazar in De Oerdracht in Joure waaraan Janny Zijlstra-Wijnalda meedoet. Haar kunstwerken zijn uniek door de manier waarop mensen het ervaren en worden bewonderd door velen. De kunstwerken spreken van originaliteit en eigen expressie.

Janny Zijlstra-Wijnalda is geboren in 1943 in Franeker.’’ Wij hadden het vroeger niet breed. Speelgoed hadden we niet, maar wel een rijke fantasie.’’ In de jaren ‘40, de tijd dat Zijlstra opgroeide, was tekenpapier heel erg duur. “Tekenen kon simpelweg niet in die tijd. We hadden wel een schilder die af en toe een behangboek voor ons meebracht. Zo kon ik toch mijn creativiteit kwijt.’’ Zijlstra-Wijnalda ging naar eigen zeggen al op jonge leeftijd op zoek naar inspiratie.

Een hele leven kunst 

Ondanks dat het niet altijd makkelijk was, maakte Zijlstra-Wijnalda altijd creatieve dingen: “Op de lagere school kreeg je weleens voorbeelden van de meester. Ik deed hier dan niks mee, ik gebruikte liever mijn eigen fantasie. maakte liever mijn eigen kunst. Ik hield echt van mijn eigen creaties. Vroeger moest je wel fantasierijk zijn, maar anderen konden je wel inspireren.’’ Door zelf te fantaseren maakte Zijlstra-Wijnalda van bijvoorbeeld oude scherven die op de grond lagen een eigen theeservies. 



Kunstwerk van Janny Zijlstra.

Het maken van kunst 

‘’Tegenwoordig maak ik gebruik van sponsjes voor mijn kunstwerken, dit is een nieuwe techniek. Door de spons nat te maken en acrylverf te gebruiken, krijg je een leuk resultaat en komen er prachtige creaties tot stand.’’ Naast dat Zijlstra-Wijnalda schilderijen maakt, kun je haar kunst ook terugzien in ansichtkaarten. ´´Deze maak ik voor familie en vrienden maar ook wel voor goede doelen. Voor de kerk heb ik laatst honderdvijftig kaarten gemaakt.’’ Zo nu en dan verkoopt Zijlstra-Wijnalda ook schilderijen. Soms aan bekende maar soms ook aan onbekende mensen.’’ Bij familie hangt eigenlijk altijd wel een schilderij van mij in hun huis. Dat is wel erg leuk om te zien natuurlijk.’’  Mensen kunnen in de kunst van Zijlstra-Wijnalda van alles zien.’’ Het zijn abstracte motieven die vaak te maken hebben met de natuur en natuurlijke kleuren. ‘’Vaak zie ik iets in mijn omgeving wat mij inspireert, dit sla ik dan op en met de beelden ga ik aan de slag om hier een kunstwerk van te maken. Mensen kunnen van alles zien in mijn kunstwerken. De kijker mag er iets van maken.’’ 

Ik haal vaak inspiratie uit mijn omgeving

Tentoonstelling

Zijlstra-Wijnalda heeft een goede indruk gemaakt op Joure met haar kunst, van haar eerste tentoonstelling in de jaren tachtig in het museum van Joure tot exposities in het Gemeentehuis, het Gasthuis en de Hobbe van Beardt kerk. De tentoonstellingen waren

een groot succes en een levendige viering van haar veelzijdige talent, waarbij haar werk zowel bewondering als reflectie opriep. Met een rijke fantasie creëerde ze eigenhandig haar speelgoed en ontwikkelde ze een voorliefde voor kunst. Haar kunstenaarschap evolueerde door de jaren heen.

Haar unieke stijl en expressieve creativiteit wisten het publiek te betoveren en te inspireren. Met haar nieuwe tentoonstelling in De Oerdracht heeft Zijlstra-Wijnalda niet alleen een nieuwe mijlpaal bereikt in haar artistieke reis, maar heeft ze ook een blijvende indruk achtergelaten op de inwoners van Joure. Haar kunst blijft een bron van inspiratie en verwondering, een tijdloos testament van haar passie en verbeeldingskracht.

Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 4 uur geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 6 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 20 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 23 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 8 mei, 12:00
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 8 mei, 10:00
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00