Afbeelding
Foto: eigen beeld

Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen

Column

Lopend met mijn vierpotige vriend Noor door ‘mijn achtertuin’ de Groene Ster bij Leeuwarden, ontkom ik niet aan de lentekriebels die in deze tijd van het jaar mijn lichaam binnendringen. De vogels, de bomen en het ontluikende groen smeken om zon en warmte. Een nieuw begin in de natuur brengt ook vaak de creatieve mens tot nieuwe ideeën. 

Ook in het culturele leven bemerk ik vaak nieuwe initiatieven zoals de Art Centra. Kunstenaars maken in de loop van hun leven veel prachtige kunst, maar hun productie is vaak groter dan ze kunnen verkopen. Gevolg hiervan is dat veel kunst langzaam “verdwijnt” naar allerlei slaapkamers en vochtige schuurtjes waar de kwaliteit in de loop der tijd dan zichtbaar achteruit gaat en de tand des tijds het werk steeds meer aantast. Daarom is er sinds kort een nieuw initiatief gestart om niet verkochte kunst deels te verhuizen naar goed geventileerde verwarmde en tevens goed bezochte locaties. Het grote voordeel hiervan zit bij de kunstenaar die het werk even kwijt is, de kunst die zijn kwaliteit niet verliest, de locatie die kleurrijker wordt en de bezoeker die nog meer in aanraking komt met kunst tegen een voordelige prijs. 

Locaties die reeds hiermee begonnen zijn, zijn vooral de druk bezochte zorgcentra waar ook kunst en cultuur een steeds prominentere rol krijgen. Een fantastisch particulier initiatief waar geen subsidie aan te pas komt. Naast deze Art Centra op diverse locaties in Fryslân zijn er uiteraard ook nog diverse exposities die de moeite waard zijn om te bezoeken. 

Dit voorjaar springt de tentoonstelling van Mirjam Dijk in het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden er wel heel bijzonder uit. Mirjam: “Ik laat de bezoeker in een sensueel surrealistische wereld stappen van wonderlijke vrouwen en vreemde vogels” (14 april tot 23 juli).

Meer cultureel nieuws vindt u elke zaterdagmorgen op Omrop Fryslân (radio en TV) in Op&Ut van 9.00 tot 12.00 uur.

Ed van Dijk
Art Connection

Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 2 uur geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 4 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 18 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 21 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek gisteren
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 8 mei, 10:00
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00