Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Afval

Column

Ik moest van de week wel even hard lachen naar aanleiding van een oproep van een milieubeweging om bij Mc Donalds een soort van statiegeld op de verpakkingen toe te passen, welke je vervolgens weer terugkrijgt als je de lege verpakkingen weer inlevert. De reden: het vele afval op straat rondom een Mc Donalds. Dat we hier in de media ook nog aandacht aan geven is evenzo lachwekkend. 

De meeste mensen doen het afval keurig in een afvalbak en degene die thuis hun maaltijdje opeten zullen het vast en zeker bij hun eigen huisvuil toevoegen. Dan blijven er altijd een paar mensen over, met asociaal gedrag, die het gewoon op straat dumpen. In plaats van deze kleine groep aan te pakken worden met de plannen van de milieubeweging zowel de ondernemer als de keurige klant aangepakt. Volgens mij is de enige remedie, de vervuilers aanpakken. Camera’s of controle en fikse boetes.

Vanmorgen nog een bericht over sigarettenpeuken op straat. Ja het is vies en niet goed voor het milieu. Ook hier is het toch duidelijk dat je de vervuiler moet laten betalen. Nu zie ik niet meteen alle rokers een kokertje bij hun dragen waar ze hun peuken in verzamelen. Al staat er een boete van € 150,- op het weggooien van een peuk, ik heb nog nooit gehoord dat er iemand voor bekeurd is. Dus als we niet handhaven, dan is het logisch dat het gebeurd.

Wat wel helpt is het statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Nog niet alles wordt ingeleverd maar ik merk wel dat het werkt. Helaas wekt het bij mij wel ergernis op. Ik sta nu op zaterdag eerst 15 minuten in de rij voordat ik een keer mijn statiegeldflessen kan inleveren. Verzamelaars blokkeren lange tijd de inleverautomaten. Of meer automaten of inlevertijden instellen voor verzamelaars.

Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 8 uur geleden
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 14 uur geleden
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 16 uur geleden
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00
Afbeelding
De kracht van bewustwording Gezondheid 11 mei, 12:00
Marjolein en haar dochter Cheyenne.
'Blijf niet wachten, je moet nu doen watbelangrijk voor je is, je leeft nu!' Persoonlijke verhalen 11 mei, 10:00