donderdag 4 juni, 2020 02:18
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Laura Vuijk
Laura Vuijk

Laura; een veganist in Leeuwarden

  Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Op 1 november is het wereld veganistendag. Als je denkt dat veganisme alleen wat is voor de grachtengordel, dan heb je het mis. Ook in Friesland zijn genoeg mensen die vrijwillig geen dierlijke producten eten en gebruiken. Zo ook Laura uit Leeuwarden.

“Ik ben Laura Vuijk en ik woon in Leeuwarden samen met met mijn katten. Mijn hobby’s zijn onder andere voetbal. Ik heb jarenlang gekeept en geef nu nog keerperstraining en ik ben enthousiast Ajax-supporter. Verder lees ik graag en kijk ik veel series. Ik eet sinds ongeveer 2,5 jaar plantaardig, en ben sindsdien ook stap voor stap steeds meer bezig met andere kanten van veganistisch leven, zoals duurzame kleding en minder verspilling en vervuiling.

'De mens moet gelijkheid creëren'

“Voor mij gaat dit over onderdrukking en ongelijkheid. Mensen zijn de meest dominante diersoort op aarde en ik vind dat de macht die we daarmee hebben, zowel over andere mensen als andere dieren en de aarde zelf, veel meer gebruikt zou kunnen worden om gelijkheid te creëren, in plaats van het krachtsverschil te vergroten.”

“De manier waarop dieren nu als massaproduct gebruikt worden, vind ik onnodig. Enerzijds voor de dieren zelf, maar anderzijds ook voor het effect op het milieu en de ongelijkheid in de wereld die er met deze industrie in stand wordt gehouden.”

Voor alles een plantaardig alternatief

“Ik mis, qua eten, eigenlijk niets, Ik was vroeger gek op kaas en ei, dus ik was wel bang dat ik dat zou gaan missen, net als specifieke dingen zoals roze koeken. Maar inmiddels heb ik zoveel nieuwe dingen ontdekt die ik daarvoor nog niet at, en heb ik voor vrijwel alles een plantaardig alternatief kunnen, waardoor ik eigenlijk niet eens meer merk dat ik anders eet dan vroeger.”

Friezen laten zich niet gek maken

“Het is zeker niet moeilijker om in Friesland vegan te zijn dan in de Randstad.. Ik denk dat het sowieso moeilijker lijkt dan het is, maar dat er ook in Friesland meer dan genoeg voorzieningen en mogelijkheden zijn."

"Misschien dat de Friese nuchterheid het zelfs makkelijker maakt, Friezen laten zich niet zo snel gek maken en vinden altijd wel een oplossing. Wel zie ik dat het op het platteland soms wat lastiger is, als je bijvoorbeeld maar een supermarkt in de buurt hebt en afhankelijk bent van het aanbod daar.”

Best moeilijk om over te praten

“Sommige mensen begrijpen niet waarom iemand veganistisch zou willen leven, maar ik denk dat dit vaak komt doordat het mensen confronteert met iets waarvan ze eigenlijk wel weten dat het niet helemaal oké is, maar wat ook moeilijk voelt om te veranderen. Het is natuurlijk best ongemakkelijk om daar dan over te moeten praten, dus ik vind het heel tof als mensen daar toch over nadenken.”

“Ik zou dan ook vooral tegen hen willen zeggen dat het gras aan de overkant al snel groener lijkt en dat iedereen ooit klein is begonnen. Maak daarin je eigen keuzes, laat je niet door andere mensen vertellen wat je moet doen, maar durf jezelf wel recht in de ogen te kijken en de ongemakkelijke vragen te stellen.”

Tip van Laura: “Begin op Netflix! Daar staan verschillende documentaires op, voor mij persoonlijk was Cowspiracy echt een eye-opener, maar ook dingen zoals Forks Over Knives en What The Health zijn voor veel mensen interessant. Binnenkort komt bovendien ook The Game Changers daarbij, een documentaire over bekende sporters die plantaardig eten die nu nog in de bioscoop draait.”

Meer berichten