Afbeelding

Principeakkoord pensioenstelsel

Column

Wonderlijk: negen jaar overleg heeft niet geleid tot een overeenkomst. Een paar stakingen, doorgaans door oudere werknemers, zorgen ervoor dat er ineens in een paar dagen een principeovereenkomst is.

Leuk voor de mensen die de komende jaren met pensioen zullen gaan. De AOW-leeftijd wordt twee jaar vastgezet op 66 jaar en 4 maanden. Zij kunnen nu dus iets eerder stoppen. Voor de jongeren onder ons maakt het niet veel uit. De pensioenleeftijd stijgt minder snel maar is en blijft gekoppeld aan de levensverwachting. Aangezien ouderen die met pensioen zijn niet meer bijdragen aan de pensioenpot en nu eerder stoppen, zal het voor jongeren wel weer wat duurder worden. 

En ook eerder stoppen in het geval van zware beroepen wordt mogelijk gemaakt. Hiervoor worden bestaande regelingen om te sparen voor verlof opgepoetst. Tijdelijk kunnen werkgevers en ondernemers in overleg met elkaar gaan om eerder te stoppen. Voor beide partijen zal dit financieel wel consequenties hebben, hoewel in het akkoord komt te staan dat het financieel aantrekkelijk moet blijven.

Wat ook in dit akkoord is meegenomen is dat zelfstandig ondernemers (meestal zzp'ers) zich verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Niet lang geleden heeft tachtig procent van de zzp'ers aangegeven hier niets voor te voelen. Nu wordt dit onder druk van de PvdA en Groen Links doorgezet. Ja, bepaald niet de partijen waarop ondernemers stemmen. Fijn dat de traditionele ondernemerspartijen het in dit geval niet voor hen hebben opgenomen. Ik vraag me trouwens af wat pensioen met arbeidsongeschiktheid te maken heeft. Ook kun je maximaal tien procent van je pensioenopbouw ineens benutten voor bijvoorbeeld het aflossen van je hypotheek. 

Al met al een hapsnapakkoord en dus kortetermijn-politiek. De versnippering van ons politiek stelsel zorgt voor steeds meer problemen.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Leeuwarden? Cultuur 40 minuten geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 14 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 20 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00