Samenwerking Odensehuis Gerard Smit met Amaryllis en Windkracht 058.
Samenwerking Odensehuis Gerard Smit met Amaryllis en Windkracht 058. Foto: Odensehuis Gerard Smit

Odensehuis gaat samenwerken met Amaryllis en Windkracht 058

Gezondheid

LEEUWARDEN - Odensehuis Gerard Smit, aan het Noordvliet in Leeuwarden, heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met organisaties Amaryllis en Windkracht 058.

De besturen en management van de drie organisaties bekrachtigen ermee hun al bestaande intensieve samenwerking in de keten van ondersteuning voor mensen met Dementie en Niet Aangeboren Hersenletsel bekrachtigd.

De mens centraal bij dementie-organisatie

Het Odensehuis Gerard Smit is sinds drie jaar gevestigd op het Noordvliet 441 en is ontstaan vanuit de Proeftuin Dementie onder de supervisie van Anne Mei Thé . Het Odensehuis stelt niet de ziekte, maar de mens centraal in hun open voorziening in de wijk Oud Oost. 

Met Amaryllis werd al samengewerkt op het gebied van vrijwilligerswerk en mantelzorgondersteuning. Van begin af aan heeft het Odensehuis zich niet alleen gericht op mensen met beginnende dementie, maar ook op hun mantelzorgers en op de wijk rondom het Odensehuis. Deze werkwijze is passend bij de visie op buurtkamers in de gemeente Leeuwarden. De voorziening is opgezet met behulp van eenmalige subsidies en bijdragen van fondsen, maar voegt hier met deze samenwerking structurele financiering aan toe.

Amaryllis en Windkracht 058 zijn sinds 1 januari 2021 verantwoordelijk voor respectievelijk de basis- en aanvullende ondersteuning WMO, in opdracht van de gemeente Leeuwarden. Het aansluiting zoeken bij bestaande initiatieven in de “sociale basis” en het versterken van samenwerking in de keten zijn hierin erg belangrijk. Deze aspecten komen optimaal tot uiting in de samenwerking tussen de drie partijen.

Samenwerking gericht op ‘ontmoeten en meedoen’

De samenwerking richt zich vooral op het concept “Ontmoeten en Meedoen”. Dit is de naam die Amaryllis en Windkracht058 gebruiken voor nieuwe vormen van ondersteuning die voorheen bekend waren als Dagbesteding en Thuisondersteuning. In plaats van zorg in een vast stramien en op indicatie zijn bewoners van de gemeente Leeuwarden welkom in open voorzieningen om, onder begeleiding van professionals en vrijwilligers, anderen te ontmoeten en vooral weer mee te doen in hun eigen wijk of buurt. 

Het Odensehuis hoopt dat mensen die in hun thuissituatie te maken krijgen met dementie nog veel eerder aan de bel trekken, bijvoorbeeld bij het Odensehuis. Zij verlagen de drempel voor de vaak moeilijke eerste stap richting zorg. Door de samenwerking tussen sociale basis, basisondersteuning en aanvullende ondersteuning is het niet alleen mogelijk om op een laagdrempelige manier mee te doen, maar ook om vroegtijdig te signaleren als meedoen niet meer lukt. 

Laagdrempelig ‘in de buurt’ zijn

Samen met de bezoeker en zijn of haar netwerk kunnen dan op tijd passende oplossingen gevonden worden. Bestuurder Harry Wiersma van het Odensehuis: “Het accent komt misschien te liggen op de basisondersteuning met Amaryllis, omdat we van nature een laagdrempelige voorziening en sterke verbinding voelen met de visie op buurtkamers.”

“Maar we zijn erg blij dat we met Windkracht 058 ook een partner hebben die ons bijstaat als bezoekers meer aanvullende vormen van ondersteuning nodig hebben.” 

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 11 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 17 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 21 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00