Het aantal nieuwe besmettingen met corona is gedaald in Friesland. Er is voldoende ruimte op de vaccinatielocaties om te prikken, de GGD hoopt komende week 20.000 Friezen te vaccineren.
Het aantal nieuwe besmettingen met corona is gedaald in Friesland. Er is voldoende ruimte op de vaccinatielocaties om te prikken, de GGD hoopt komende week 20.000 Friezen te vaccineren. Foto: RondOm Vandaag

Aantal nieuwe corona besmettingen in Friesland gedaald in de voorbije week

Gezondheid Corona nieuws

FRIESLAND - GGD Fryslân meldt vandaag in haar weekoverzicht dat het aantal nieuwe besmettingen met corona is gedaald ten opzichte van een week eerder. Vorige week raakten 1650 mensen besmet, afgelopen week waren het er 1529.

Dat betekent een daling van zeven procent. Door de komst van extra vaccins – vooral van Pfizer - zal het aantal vaccinaties de komende weken flink omhoog gaan. GGD Fryslân roept daarom mensen die een uitnodiging ontvingen op om een afspraak te maken. 

Aantal ziekenhuisopnames blijft hoog volgens GGD

Het aantal besmettingen in Friese verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg nam af. Er is nog maar enkele kleine clusters. In de ziekenhuizen waren wel meer besmettingen, 75 tegenover 61 een week eerder. Tegelijkertijd blijft het aantal mensen dat er wordt opgenomen met corona hoog, volgens de GGD.

In het onderwijs daalde het aantal besmettingen met een vijfde. Het aantal besmettingen in de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar nam de afgelopen week af. De groei was juist sterk onder zestigers.

Ruim negenduizend Friezen gevaccineerd in een week

De afgelopen week hebben 9250 inwoners van Fryslân een vaccinatie gekregen bij de GGD. De komende weken krijgt de GGD duizenden extra doses Pfizer-vaccin. Daarom roept de GGD de inwoners die wanneer dan ook een uitnodiging hebben gekregen op afspraken te maken. Er is volop ruimte, ondanks het wegvallen van een deel van de AstraZeneca-vaccinaties.

Er is volop ruimte om gevaccineerd te worden op de vaccinatielocaties

Het aantal Friese vaccinaties komt in week 17 naar verwachting boven de 20.000 per week uit. Doordat de leveringen op gang komen kan op de nieuwe locaties in Heerenveen, Franeker (per 12 april) en Dokkum (14 april) meteen flink worden geprikt. In totaal zijn er nu 89.329 prikken gezet door de GGD bij Friezen. Komende week krijgen de mensen van 69 en 70 jaar een uitnodiging van het RIVM om een prikafspraak te maken. 

Nieuws met betrekking tot het vaccin van AstraZeneca:

Landelijk is besloten mensen jonger dan zestig niet meer te vaccineren met AstraZeneca. Dit betekent dat zorgmedewerkers een ander vaccin krijgen. Welk vaccin en wanneer is nog niet bekend. De tweede prik, die vrijwel geen kans op ernstige bijwerkingen heeft, gaat wel door.

Het vaccineren door de huisartsen met AstraZeneca was niet stopgezet en gaat gewoon door. Het betreft de groepen 60 tot 65 jaar, mensen met overgewicht en mensen met het syndroom van down. Overigens is de kans op ernstige bijwerkingen (trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes) voor alle leeftijdsgroepen zeer klein. De voordelen van vaccineren zijn vele malen groter dan de nadelen, stelde ook de EMA.

Dagelijks benaderen mensen GGD Fryslân om een vaccinatie. Het gaat vaak om schrijnende gevallen, wat ons allen aan het hart gaat. Zolang hiervoor landelijk geen oplossing is, kan de GGD deze vaak wanhopige mensen helaas niet helpen.

Angst voor AstraZeneca onder de Friezen

De inwoners van Fryslân zijn vaker bang voor bijwerkingen van AstraZeneca (44 procent is bevreesd) dan voor bijwerkingen van andere vaccins (Pfizer 23 procent, Moderna 27 procent). Dit blijkt uit een panelonderzoek van GGD Fryslân in opdracht van het RIVM.

De meerderheid van de deelnemers is voor het openstellen van evenementen voor mensen met eenvaccinatiebewijs (60 procent is voor) of een negatief testresultaat (63 procent is voor). Het aantalmensen met rug-, nek- en schouderklachten neemt toe. 52 procent heeft hier meer last van dan voorheen, 5 procent heeft juist minder last. Mensen bewegen wel iets meer. In eerdere onderzoeken zei ruim 40 procent minder te bewegen, nu is dit 35 procent.

Deze week hebben 15.237 Friezen zich bij de GGD laten testen op Covid-19. Dat zijn er minder dan de 17.075 van vorige week. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) steeg iets, naar 8,5 procent.

Cijfers in Friesland wat betreft corona:

Met de 1529 besmettingen van deze week zijn nu 34.536 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn 4 sterfgevallen gemeld, na vorige week (7) opnieuw het laagste aantal van dit jaar. Het aantal gemelde ziekenhuisopnames bedroeg 17 (vorig week 18).

De corona cijfers van de gemeenten in Friesland:

?De meeste besmettingen vinden nog altijd plaats in de gemeente Súdwest-Fryslân, ook in verhouding tot het aantal inwoners (deze week 375 per 100.00 inwoners). Procentueel was de stijging het grootst op Terschelling en Ameland. In Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Ooststellingwerf daalde het cijfer met 35 tot bijna 40 procent.

De kille cijfers: Súdwest-Fryslân 337 (313), Leeuwarden 233 (247), De?Fryske?Marren 144 (156), Waadhoeke 126 (112), Noardeast-Fryslân 119 (155), Smallingerland 107 (129), Heerenveen 94 (97), Achtkarspelen 63 (56), Ooststellingwerf 60 (92), ?Tytsjerksteradiel?55 (90), Weststellingwerf 54 (64), Opsterland 43 (46), Dantumadiel?37 (56), Harlingen 31 (30), Terschelling 13 (5), Ameland 11 (1), Vlieland 2 (0) en Schiermonnikoog 0 (1).

Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Leeuwarden? Cultuur 30 minuten geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 14 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 20 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00