De vrolijke dames van de Oprommer Loads, met één van hun gevonden schatten.
De vrolijke dames van de Oprommer Loads, met één van hun gevonden schatten. Foto: Foto's: RondOm Vandaag.

Ga op zoek naar jouw schat in de Oprommer Loads in Oudebildtzijl

Zakelijk

OUDEBILDTZIJL - Het bedrijf Oprommer verzorgt al jaren woningontruimingen in Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Noord-Holland. In hun dagelijkse werk komen ze in aanraking met allerlei materiële schatten die, vaak na een verhuizing of overlijden, niet langer bij de eigenaar en liefhebber kunnen blijven. Zonde, vonden Jitske Dijkstra en haar vader Philippus Dijkstra, ook eigenaar van de Oprommer. Philippus kocht daarom zes jaar geleden een loods in Oudebildtzijl. In die zes jaar tijd groeide de Oprommer Loads uit van een spontane droom naar een goedlopend bedrijf dat elke maand meer dan duizend klanten mag verwelkomen. 

Twaalf jaar geleden begint Philippus Dijkstra met zijn bedrijf Oprommer. Hij en zijn team doet woningontruimingen, bijvoorbeeld wanneer de woningeigenaren gaan verhuizen of zijn overleden. Hij ontzorgt daarmee zijn klanten, die de woning, vaak binnen een korte tijd, opgeruimd en schoon moeten opleveren. Tijdens die opruimingen lopen Philippus en zijn team tegen een probleem; wat te doen met al die meubels, apparatuur en soms verzamelingen? Tot zes jaar geleden brengt de Oprommer die dingen naar de stort, naar verschillende kleine loodsen of houdt Philippus de meubels zelf. Niet echt een duurzame oplossing...


Zes jaar geleden koopt Philippus een grotere loods vlakbij zijn eigen woning in Oudebildtzijl. Samen met zijn dochter Jitske brainstormen ze, over de bestemming die de loods gaat krijgen. “Eerst zaten we te denken over het inrichten van een caravan- en autostalling, maar al snel opperde ik om een tweedehands winkel in te richten, zodat we de spullen die we ontruimd hebben een nieuwe kans kunnen geven,” herinnert Jitske zich. Philippus zag daar wel mogelijkheden in, maar dan moest Jitske de winkel draaiende houden. Zo gezegd, zo gedaan. 

Zes jaar later

Inmiddels is het zes jaar later en draait de Oprommer Loads als een malle. Het team, wat ooit bestond uit Philippus, Jitske en twee medewerkers, is enorm uitgebreid. Philippus en de mannen, Daan, Daniël, Albert en Erwin verzorgen de woningontruimingen, en Jitske staat met Tineke, Regina, Tetsie, Marijke, Denise en vier vrijwilligers in de winkel. Ondanks dat het team flink gegroeid is, zijn ze vast blijven houden aan dat gevoel en de sfeer van een echt familiebedrijf: “We horen vaak dat mensen zich thuis voelen bij ons, dat horen we natuurlijk graag en dat is ook precies het gevoel dat we over willen brengen op onze klanten.”


Het bedrijf is enorm gegroeid, maar tijd om terug te kijken op wat ze tot nu toe samen hebben bereikt, doen ze vaak niet: “Daar hebben we het veel te druk voor, maar af en toe loop ik rond in de loods en denk ik; dit hebben we samen toch maar mooi voor elkaar. Dat het zo’n succes zou worden hadden we nooit verwacht.” Ook in de coronatijd, een zware tijd voor veel bedrijven, bleef het team positief: “We hebben toen heel veel online gedaan, maakten filmpjes en foto’s van onze artikelen en hadden een webshop.”

Nog steeds is de Oprommer Loads online actief, maar de webshop is wel gestopt: “We merkten dat mensen ons snel weer wisten te vinden toen we weer open konden. Voor veel mensen is het natuurlijk ook een uitje, even lekker sneupen tussen al die mooie spullen.” De meeste klanten lopen niet met lege handen naar buiten, weet Jitske: “Dat komt mede doordat ons assortiment elke week weer verandert. Verzamelaars die de ene week niet slagen, stuiten de volgende week op een schat die ze al jaren zoeken.”

Op zoek naar jouw schat

In de afgelopen jaren heeft de Oprommer Loads al veel schatten geherbergt. Van een enorme verzameling antieke poppenhuizen, tot verzamelingen van opgezette roofvogels en vlinders, tot prachtige antieke meubels. De artikelen worden verkregen via de woningontruimingen. Philippus en de mannen vragen aan de opdrachtgever of ze de inboedel in de woning mogen kopen en verkopen in de Oprommer Loads: “Iedereen is daar verschillend is,” weet Jitske, die ook wel eens meegaat naar zo’n ontruiming. “De ene vind het een fijn idee dat de inboedel een tweede kans krijgt, de andere heeft dat liever niet of alleen de meubels en de kleding niet, bijvoorbeeld. We hebben overigens weinig kleding hoor, heel soms verkopen we retro kleding. Dat gaat dan wel echt ontzettend hard, dat is momenteel heel populair.” Alles gaat dus in overleg met de opdrachtgever. Wat de Oprommer mag houden, wordt eerst geselecteerd door de mannen op locatie. Alles wat niet meer te gebruiken is, wordt gescheiden en vernietigd. De artikelen waar potentie in zit, worden meegenomen naar de Oprommer Loads. Dan gaan de dames aan de slag: “We maken nog een keer een selectie en wat in de winkel komt te staan maken we ‘Oprommer-schoon’,” lacht Jitske. “We maken het niet brandschoon en knappen het niet op. Dat zou de prijs opdrijven en wij willen nou juist goedkoper blijven. Schoonmaken en opknappen doen onze klanten ook graag zelf, weten we inmiddels.” 


De dames in de winkel zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid en dat de spullen op de goede plek komen te staan: “We zijn vaak bezig met het inrichten van leuke hoekjes, zodat de winkel overzichtelijk blijft. We willen echt dat elke klant een plezierige ervaring heeft als ze bij ons binnenkomen. Dat is hard werken, maar doen we echt met liefde. We horen van klanten ook vaak dat ze merken dat wij het super naar ons zin hebben en passie hebben voor ons werk, dat werkt aanstekelijk.”


Jitske en haar collega’s hopen binnenkort ook jou te mogen verwelkomen in de Oprommer Loads. Je vindt de Oprommer Loads aan de Van Albadaweg 87 in Oude Bildtzijl. Het is de loods met de gele deuren, parkeren kan gratis op hun eigen terrein. De Oprommer Loads is woensdag, vrijdag en zaterdag open vanaf 10.00 uur tot 16.30 uur en op donderdag van 13.00 uur tot 16.30 uur. Ben je naar iets specifieks op zoek? Dan mag u ook altijd even bellen naar 06 19551572 om te vragen of ze uw schat hebben.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00