Bij Tuincentrum Tuin! beginnen ze al in januari met de voorbereidingen voor kerst.
Bij Tuincentrum Tuin! beginnen ze al in januari met de voorbereidingen voor kerst. Foto: Tuincentrum Tuin

Haal -op de valreep- de kerst nog in huis met deze tips

Zakelijk

FRIESLAND - De dagen zijn kort en donker, de rekeningen zijn hoger dan ooit en de wereld staat in brand. Op sommige dagen hebben we allemaal wat behoefte aan licht. Gelukkig staat kerst voor de deur, een feestdag vol gezelligheid, licht en warmte. Tijdens kerst kun je écht even uitpakken, maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Bij Tuincentrum Tuin! weten ze wel raad met kerst. Elk jaar pakken ze flink uit en vieren ze samen met hun klanten kerst. We stellen Aafke Feenstra van Tuincentrum Tuin! Zwaagwesteinde de vraag: Hoe haal je de kerst in huis?

“Licht, licht zorgt voor de juiste sfeer!,” steekt Aafke van wal. Licht is in de winkel essentieel, vertelt ze, want het zorgt voor dat ultieme kerstgevoel. “We willen dat mensen zich feestelijk voelen zodra ze bij ons binnenkomen. Licht heeft dat effect op mensen. Als je in de ochtend binnenstapt en de lichten staan nog niet aan, dan mis je dat echt. Zodra de lampjes branden wordt het écht gezellig.” Op vrijdag, als de winkel ook in de avond open is, komt dat het beste tot zijn recht, maar zeker ook op de donkere, gure dagen weten de lichtjes de juiste snaar te raken. Uiteraard zijn geur en muziek ook essentieel, al beginnen ze met dat laatste altijd wat later mee: “Niet iedereen heeft eind november al zin in kerstmuziek.”

Bij Tuincentrum Tuin! begint de kerst al vroeg. Aafke: “Meestal beginnen we in januari al met de inkoop van de producten. We bezoeken de showrooms van vier of vijf verschillende leveranciers. Hun trendwatchers kunnen goed inschatten wat over een paar maanden een trend gaan worden. Uiteraard beslissen wij uiteindelijk wat in de winkel komt. Daarin houden we rekening met onze vaste klantengroep. We kennen onze klanten goed, dus dat helpt ons om gericht in te kopen.” Dit jaar bezoeken ze zelfs in december al een leverancier, een nieuwe aanbieder waarmee ze dit jaar kennis hebben gemaakt: “Het is altijd leuk om wat nieuwe dingen uit te zoeken.”

In juni begint de winkel met het optekenen van de inrichting van de kerstshow. Dit jaar was dat een grotere uitdaging, omdat de winkel in Zwaagwesteinde is uitgebreid: “We hebben 1200 extra vierkante meter gekregen, dus dat moesten we natuurlijk meenemen in ons ontwerp.” 

Trends

Tuincentrum Tuin! houdt de trends op het gebied van kerst goed in de gaten. Zo weten ze bijvoorbeeld dat steeds meer mensen hun kerstboom in een bepaald thema versieren. Aafke: “In onze winkel houden we vier thema’s aan; Christmas, Frozen Lake, La Vie en Rose, en Bohemiam Forest. Christmas zijn de traditionele kleuren, zoals rood, goud en groen. Frozen Lake zijn de lichte kleuren, bijvoorbeeld zilver en blauw, maar ook wel groen en bruin. La Vie en Rose is wat zoeter, dat zijn de roze ballen en slingers, maar ook walnoot (lichtbruin) en rood. Tenslotte heb je dus de Bohemian Forest, die is dit jaar echt heel erg populair. Dit zijn de natuurlijke kleuren, zoals bruin, (mos)groen en oranje.” Dat zijn vaste thema’s, maar mensen pakken ook steeds meer een unieke kerstbal, van een autootje, een diertje of iets anders.

Duurzaamheid vinden mensen ook steeds belangrijker, merkt Aafke, vooral bij de verlichting: “Iedereen is op zoek naar LED, dat is super energiezuinig.”

Ondanks de hoge prijzen voor brandstof en gas valt het Aafke op dat mensen niet persé minder geld uitgeven of wegblijven bij het tuincentrum. Aafke: “Daar waren we natuurlijk wel een beetje bang voor. We merken vooral dat mensen op een andere manier inkopen doen. Ze kopen bijvoorbeeld elk jaar drie hele mooie kerstballen en zoeken een kunstboom uit die jaren meegaat.” Als tip geeft ze aan mensen mee om in ieder geval een goede basis te hebben: “Bijvoorbeeld van zilver. Dan kun je elk jaar die kleur met iets anders combineren.”

Verder nodigt ze ook iedereen uit in hun winkel aan de Boppewei 17 in De Westereen: “Er hangt een goede sfeer, de koffiehoek is weer open en de muziek staat aan. Het is echt weer gezellig, zoals van ouds. Je krijgt gelijk het kerstgevoel, of je nou wat komt kopen of alleen maar gaat kijken. Je bent van harte welkom!”

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 6 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00