Afbeelding

Voorstelling “UIT HET LEVEN”, over senioren die zelfstandig willen zijn en blijven

Cultuur

De voorstelling “UIT HET LEVEN” is gemaakt door een groep ‘actieve senioren’ onder leiding van Stichting de Kompanen bestaande uit Rudi Stuve en Sake Hijlkema. De stichting verzorgt schilderperformances en maakt theatervoorstellingen. De voorstelling “UIT HET LEVEN” vertelt het verhaal van Klaas en zijn vrienden, die hij kent van de zeilkampen in Fryslân die ze gezamenlijk vroeger bezocht hebben. Ze moeten als senioren van tegenwoordig het hoofd bieden aan zaken zoals mantelzorg, zelfstandig blijven wonen of niet, tekort aan plaats in een verzorgingstehuizen, maar ook eenzaamheid, het verlies van dierbaren, dementie. En daarnaast denken ze na over euthanasie en komen ze in aanraking met het fenomeen ‘positieve gezondheid’. Allemaal aspecten uit het leven van een senior in de 21e eeuw. En daarom wil Klaas na de dood van zijn vrouw niet langer alleen zijn en bedenkt het idee van een zorgwoongroep. Maar Klaas heeft een onderliggende agenda. De voorstelling omvat een 13-tal scenes waarin het verhaal wordt verteld.

Voor 2023 zijn er vier theatermakers geselecteerd om een productie te gaan maken in het kader van “Pijnlijke Melodie verder het land in”, gebaseerd op de oorspronkelijke theatervoorstelling “Pijnlijke Melodie”. “Pijnlijke Melodie” is een zwart-komische locatievoorstelling over de kritieke toestand van de huidige ouderenzorg en gaat over de verhouding tussen mens, zorg en systeem. De voorstelling is in 2016, onder leiding van theatermakers Jeroen de Graaf en Roeland Drost en schrijfster Laura van Eck, ontwikkeld door Huis van Vervoering, de Haagse theaterbroedplaats voor 55+ van Grey Vibes en KOO. Op initiatief van Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK kreeg deze voorstelling in 2019 een eerste vervolg in de versies in de eigen versies in Breda, Zwolle en Culemborg. In 2023 kreeg deze productie een tweede vervolg in Nijmegen, Zeist, Gorinchem en Leeuwarden. Stichting de Kompanen (www.de-kompanen.nl) is uitgekozen om dat in Leeuwarden te gaan doen. De voorstelling is uiteindelijk in Marsum gesitueerd, in het atelier van RUDI. theater, kunst & vormgeving, aan de Sasker van Heringawei 16d in Marsum.

Het onderwerp van deze voorstelling past in de bredere kijk op gezondheid zoals geformuleerd op de site van ‘Institute for positive health’ ofwel iph.nl. ‘Positieve Gezondheid’ is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Hoe werkt dat in de praktijk, wat heb je als oudere daar aan. Het thema van de voorstelling is euthanasie.

Werkwijze

Het uitgangspunt van dit project was om ouderen te stimuleren om met cultuur aan de slag te gaan. Het maken van een theaterstuk over voornoemd onderwerp was het doel, Door middel van gesprekken, (schrijf)opdrachten, theateroefeningen en muzieksessies is de inhoud gegenereerd die vervolgens door Rudi Stuve tot een voorstelling is gedestilleerd. Verhalen, ervaringen maar ook de persoonlijkheid van de deelnemers is verwerkt in de voorstelling. Muziek vormt een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Een confronterende, grappige, ontroerende en humoristische kijk op de gezondheidszorg, onze maatschappij en hoe senioren daar een weg in moeten zien te vinden.

Tekst: Rudi Stuve | Regie: Rudi Stuve | Muziek: Sake Hijlkema en Wilco Bakker en spelers Spelers: Theo van der Molen, Sietske Veenstra, Gerke Veenstra, Nynke Hilarides, Denise Urban, Rian van Ineveld.

Voorstellingen

Donderdag 18 april om 20.00 uur | Vrijdag 19 april om 20.00 uur |
Zaterdag 20 april om 20.00 uur | Zondag 21 april om 16.00 uur |
Dinsdag 23 april om 20.00 uur | Woensdag 24 april om 20.00 uur april |

Locatie

Atelier RUDI. Sasker van Heringawei 16d, Marsum

Kaarten

Kaarten kunnen gereserveerd worden via dkompanen@gmail.com. Kaarten kosten €12,50, betalen kan aan de kassa, contant of met een tikkie.

De kaarten gaan snel! Wacht niet te lang met reserveren omdat er maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar is!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00