Afbeelding
Foto's: Lucas Kemper Fotografie en Foppe Schut

Oranjewoud Festival laat je ervaren hoe breed en levend klassiek is

Evenement

ORANJEWOUD - Van 26 tot en met 29 mei 2023 beleef je klassiek tijdens Oranjewoud Festival. Opnieuw is de prachtige natuur van Parklandschap Oranjewoud het decor van dit unieke festival, waar gerenommeerde nationale én internationale artiesten hun kunsten vertonen en hun muziek ten gehore brengen. Een groot aantal voorstellingen, workshops, voorstellingen en ervaringen spelen zich af in één van de vier verschillende verhaallijnen. Ervaar de ongedwongen gezelligheid van de Proeftuin, voel je thuis in de Comfort Zone, ontdek hoe levend klassiek is in de Play Zone of laat je verbazen in de Expedition Zone. Voor kinderen en families is de Play Zone een hemelse plek, waar je volop kan experimenteren met muziek en kunst. Oprichter en programmeur van Oranjewoud Festival, Yoram Ish-Hurwitz, neemt je graag mee over het festivalterrein.

Oranjewoud Festival is elf jaar geleden opgericht uit passie voor klassieke muziekvormen en geïnspireerd door de fraaie natuur van de omgeving van Parklandschap Oranjewoud. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gerenommeerd festival waar iedereen, klassiek-liefhebber of niet, van kan genieten. Yoram Ish-Hurwitz stond aan de wieg van het festival: “We hebben een programma waar iedereen iets kan vinden wat bij hem of haar past. Het beeld dat klassiek stoffig of ouderwets is, dat weerleggen we. Tijdens de drie dagen laten we zien hoe bewegend en levend klassiek is, dat het voor iedereen is.”

Om bezoekers te helpen om een keuze te maken die bij hen past, is het festival opgedeeld in vijf onderdelen. Het festivalhart is De Proeftuin en daaromheen vind je vier verschillende programmalijnen: de Family Zone, de Play Zone, de Comfort Zone en de Expedition Zone.  


De Proeftuin 

De Proeftuin bevindt zich in de Overtuin in Parklandschap Oranjewoud. “Dit is het kloppende hart van het festival,” licht Ish-Hurwitz toe. “Er is muziek, er zijn eet- en drinktentjes. Hier ontmoet je elkaar, het is er echt gezellig, een warm bad.” In De Proeftuin kun je bijvoorbeeld luisteren naar Fra Fra Sound, vertelt Ish-Hurwitz: “Een hele oude, Surinaamse band die zichzelf steeds vernieuwt. Ze brengen muziekstijlen van uiteenlopende tradities bijeen tot één unieke, groovy sound.” De Proeftuin is voor iedereen met een festivalbandje toegankelijk. Een bandje kost vijf euro en geeft een dag lang toegang tot De Proeftuin en de Family Zone. Mensen die een kaartje kopen voor één van de voorstellingen in de andere zones krijgen bij hun aankoop een gratis festivalbandje. 

De Family Zone

In de Family Zone voelt iedereen zich thuis. Kinderen vanaf drie jaar kunnen hier kennis maken met kunst en muziek. Ish-Hurwitz: “In de Family Zone staan tipi’s waar activiteiten en workshops worden georganiseerd voor kinderen. Er is van alles te doen. Halverwege de dag is er een familievoorstelling te zien en uiteraard krijgen de kinderen de kans om op het podium te laten zien wat ze tijdens de activiteiten hebben gecreëerd.” De Family Zone is speciaal voor gezinnen, maar dat betekent uiteraard niet dat kinderen in de andere zones niet welkom zijn. “We vinden het juist heel belangrijk dat kinderen in aanraking komen met klassiek. Daarom hebben we besloten dat kinderen voor een klein prijsje mee kunnen met hun ouders naar voorstellingen.”


De Play Zone

In de Play Zone vind je een toegankelijk programma waar iedereen zich kan vermaken. “Hier speelt bijvoorbeeld ThreeX,” geeft Ish-Hurwitz als voorbeeld. “Een grappige voorstelling waarin virtuositeit, dans, zang en circuskunst samensmelten tot een wervelend geheel. Persoonlijk kijk ik ook erg uit naar het Rastrelli Cello Quartet, vier cellisten die een mooie mix spelen van verschillende muziekvormen; van traditioneel klassiek, tot filmmuziek van Hans Zimmer en pop van Mick Jagger en John Lennon.”

De Comfort Zone

Echte liefhebbers van klassieke muziek kunnen hun hart ophalen in de Comfort Zone. “Hier speelt echt klassiek-klassiek. De Comfort Zone vind je in een grote tent, een eindje in de parktuin. In de tent staan comfortabele fauteuils en stoelen. Je hoort de vogels, er speelt prachtige muziek en de sfeer is relaxed.” Heel populair is het Zonsopkomstconcert, vertelt Ish-Hurwitz enthousiast: “Een hele bijzondere belevenis die al begint om vijf uur in de ochtend. Samen geniet je van de muziek en de opkomende zon. Daarna gaat het publiek met elkaar ontbijten.” In de Comfort Zone is ook De Salon, een huiskamerconcert en talkshow ineen, waar muziek en interviews elkaar afwisselen.


De Expedition Zone

In de Expedition Zone, in en om Museum Belvédère, kun je op avontuur. Hier zijn excentrieke kunstinstallaties te zien, zoals Sanctuary of Sound. Acht windharpen maken 72 uur lang muziek met de wind. Ish-Hurwitz: “Dankzij deze locatie, diep in Parklandschap Oranjewoud, is de natuur een medespeler geworden in de muziek. Het is veel meer dan alleen de setting van ons festival, maar speelt een actieve rol. Bij Sanctuary of Sound, maar ook bij andere voorstellingen zoals [tik], is de natuur onderdeel van wat wij mensen hebben gecreëerd.” 

Natuur én cultuur

“Natuur versus cultuur, de verhouding tussen die twee termen is vaak ingewikkeld. Wij willen laten zien dat harmonie mogelijk is,” filosofeert de oprichter van Oranjewoud Festival. “Het landschap draagt bij aan de ervaring. De bomen, de wind, de vogels, ze doen met ons mee. Het weiland en de bossen zijn onderdeel van het verhaal.” Het resulteert in een festival zoals je die nog nooit ervaren hebt. “Paradijselijk,” zo vat Ish-Hurwitz het festival pakkend samen. “Iedereen zal hier iets vinden dat ze aan het einde van de dag mee kunnen nemen.”

Ben je benieuwd wat Oranjewoud Festival op 26 tot en met 29 mei jou te bieden heeft? Ontdek dan het programma op www.oranjewoudfestival.nl. Hier kun je ook alvast een festivalbandje of tickets kopen voor de voorstellingen.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 9 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 15 uur geleden
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
De Slachte-trein van Arriva brengt de Slachtemarathon 2024 in beweging Algemeen 1 dec., 18:00
Afbeelding
Geldmaat opent Geldmaatwinkel in Leeuwarden Financieel 1 dec., 15:00
Afbeelding
Overval op tankstation Shell in Leeuwarden 112-Nieuws 1 dec., 13:40
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00