Afbeelding
Foto: eigen foto

Column Ed van Dijk: Komkommertijd?

Column

“Zachtjes tikt de regen op het zolderraam, ritme ……”. Terwijl mijn trouwe Labradoodle Noortje lekker lui op de bank ligt roepen deze woorden uit 1963 van Rob de Nijs uit mijn mobieltje. Een lied en een zanger waar ik in mijn jeugdige ‘Stones’ jaren geen fan van was, klinken nu als een toch wel verrassend jeugdsentiment. Zou het de leeftijd zijn die de ervaringen van vele jaren geleden nu ineens als een warme douche mijn brein infiltreren? Of zou het de zomerse komkommertijd zijn, waarin de belangrijke zaken van deze tijd steeds meer verdrongen worden door de dagelijkse stroom van vaak kinderlijke realiteiten die onze geest bestormen.

Laatst zat ik op een op zich gezellig verjaarspartijtje, waar normaal gesproken ook vaak de politieke toestand van het hedendaagse Nederland in soms felle bewoordingen besproken wordt. Maar nu was het niet het ‘Haagse’, maar het tv-programma ‘B&B vol liefde’ het hoofdonderwerp. De liefdesperikelen van de kandidaten lijken het in deze tijd te winnen van alle Haagse beslommeringen. Het dagelijkse vermaak, de liefdesellende van de ander en de platheid der dingen lijken soms de nieuwe issues van deze tijd te worden. En het ergste is soms dat ik er, zonder dat ik het in de gaten heb, stiekem aan mee doe ook.


Foto: eigen foto 

Waarschijnlijk zal het de overvloed aan overrijpe komkommers zijn die ook mij een beetje laat wegzakken in deze, zeker wat het weer betreft, instabiele zomer, terwijl er op cultureel gebied als je goed kijkt genoeg te ontdekken valt zoals de vele nieuwe verrassingen en ontwikkelingen in Natuur- en Cultuurpark Vijversburg (het vroegere Bos van Ypey) in Tytstjerk. Kunstenaar en fotograaf Johannes Bosgra, wiens overgrootvader in 1867 ooit honderden bomen aan het park heeft geleverd, laat in het schitterende minimalistische paviljoen in het park zijn expositie zien onder de titel van “Bomen van Bosgra”. 

Op zaterdag 9 september, tijdens een van de mooiste natuur- en cultuurmarkten van Fryslân, Art Vijversburg, met bijna 60 kunstenaars en musici met hun prachtige klanken, zal Johannes Bosgra om 15.00 uur een zogeheten “Artist Talk” houden waar hij over de foto-expositie en ‘zijn bomen’ vertelt. Het kunstfestival Art Vijversburg en ook het park is op zaterdag 9 september de gehele dag van 12.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk. Een aanrader in deze komkommertijd.

Ed van Dijk
Art Connection

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 9 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 15 uur geleden
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
De Slachte-trein van Arriva brengt de Slachtemarathon 2024 in beweging Algemeen 1 dec., 18:00
Afbeelding
Geldmaat opent Geldmaatwinkel in Leeuwarden Financieel 1 dec., 15:00
Afbeelding
Overval op tankstation Shell in Leeuwarden 112-Nieuws 1 dec., 13:40
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00