Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

Column Ed van Dijk: Lentekriebels

Column

Het woord lentekriebels heeft tegenwoordig zelfs de voorpagina’s van de diverse kranten en de vaste journaals gehaald. Ik moet eerlijk bekennen dat ook wij, onze hond Noortje en ik, niet ontkomen aan deze jaarlijks terugkomende lentetraditie. Bij het uitgaan in mijn geliefde ‘achtertuin’ De Groene Ster springt onze Noortje, als ze ‘los’ mag alle kanten op zoals koeien doen als ze weer na de winterstalling de vrije wei ingaan. Deze lentekriebels geven ons ook vaak weer het gevoel fris, groen, warm en zwoel het nieuwe leven te betreden. Na een weliswaar zachte maar donkere winter kruipt het jonge licht toch weer diep in onze aderen.

Zelfs in mijn werk als organisator van exposities, concerten en andere culturele evenementen geeft dit lentegevoel mij vaak een boost om nieuwe wegen te bewandelen. Toch bemerk ik de laatste jaren, wellicht door leeftijd, steeds vaker het gevoel dat alles relatief is. Steeds vaker bemerk ik in mijn directe omgeving dat vrienden, kennissen, collega’s en andere voor mij belangrijke personen plotseling in hun dagelijkse leven geconfronteerd worden met ziekte, leed en andere hen overkomende ellende. Het geluk van het gezond zijn, het plezier hebben in je werk en je relatie trekt steeds vaker op met het verdriet van mensen die met fysieke of geestelijke ellende te maken krijgen. Er gewoon even bij stilstaan dat gezond en gelukkig zijn niet altijd vanzelfsprekend zijn doen mij steeds meer beseffen dat ook mijn leven en werk betrekkelijk is. 

Met dit besef in mijn achterhoofd kijk ik dan ook met vol spirit naar de nieuwe culturele activiteiten die er ook weer voor de komende zomer voor de deur staan. Een van die activiteiten is dan de jaarlijkse terugkomende kunst- en cultuurdagen Art Leeuwarden (1 juli Zaailand Leeuwarden) en Art Vijversburg ( 9 september Tytsjerk) waar jonge en iets minder jonge kunstenaars hun nieuwste creaties tonen. Kunstenaars kunnen zich hiervoor nog opgeven. Meer actueel cultureel nieuws kunt u elke zaterdag ervaren bij Op&Ut van 9.00 tot 12.00 uur bij Omrop Fryslân.

Art Connection
Ed van Dijk

Afbeelding
Museumnacht in het Kazemattenmuseum Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Jeugdcircus Saranti presenteert nieuwste show Cirko Festo Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
Gouden Buur Award 2023: Winnares Sita uit Leeuwarden (Friesland) Samenleving 7 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur verliest van effectief Jong FC Utrecht Sport 8 uur geleden
Afbeelding
RondOm Vandaag komt weer met unieke Amateurvoetbalspecial! Sport 23 sep., 12:00
Afbeelding
The bagstore.nl nieuwe hoofdsponsor LKV Pallas'08 Sport 22 sep., 08:00
Afbeelding
Vrijwilligersfestival in De Harmonie Algemeen 21 sep., 16:06
Afbeelding
45 verenigingen in Leeuwarden vanaf zaterdag op pad met Grote Clubactie Sport 21 sep., 12:00