Afbeelding

Column Ed van Dijk: In- en ontspannen

Column

Even vluchten uit een wereld van afspraken, mails, projectgesprekken en andere veelal zakelijke afspraken. Dat is nou precies de reden dat ik, samen met mijn 4 jaar oude labradoodle, onze heerlijke “achtertuin” De Groene Ster in loop om even van rust en ruimte te genieten. Heerlijk genieten van het ontspannen loopje, de ganzen die in V vorm verre oorden gaan ontdekken en ik met andere “baasjes” het gewone hondenleven bespreek. Toch zeker één uur per dag je hersenen en je fantasie lekker laten ontsporen. 

Geen Oekraïne, geen politieke vraagstukken en geen oeverloze discussies met mensen die overal de oplossing voor weten. De simpele woorden met de hond als af, laag en blijf bevallen me op dat moment prima. Eigenlijk zouden we in ons dagelijkse leven de natuur en het simpele veel meer moeten toelaten. Dan kunnen we veel relaxter met de problemen van deze tijd omgaan. Het leven lijkt soms een logistiek proces. Het klimaatprobleem niet meer ontkennen, het hoofd niet in het zand steken maar goed, duidelijk en rechtvaardig de juiste maatregelen nemen.

Actief en realistisch het probleem aanpakken kan pas als je af en toe afstand neemt en ontspannend de boel even van verre bekijkt. Daarom is het nu na zo’n uurtje Groene Ster zo lekker om werk en activiteiten  vol overgave weer te hervatten. Dat cultuur een belangrijk deel van mijn werk inhoudt moge duidelijk zijn, maar cultuur is gelijktijdig  ook een belangrijk deel van mijn ontspannen vrije tijd. Laatst was ik bij de opening van de expositie van Jogchum Veenstra  (WestCord WTC Hotel – tot 20 januari) waar schilderijen hangen die na noeste arbeid van de kunstenaar je geheel laten wegsmelten in een landschap van natuurlijke fantasie. 

Nog een voorbeeld van wegsmelten in een fantasiewereld zijn o.a. de luisterliedjes van Sarah Sötemann die zondag 27 november te beluisteren zijn in de aloude Kanselarij te Leeuwarden. Samen met Stefhan Phillip Janssen, met zijn frisse authentieke funky stijl recht uit het hart. Beide muziekkanten zijn onderdeel van het Northern Songwriters Collectieve en brengen Nederlandstalig werk.

Je inspannen voor iets kan niet buiten de ook broodnodige ontspanning in natuur en cultuur. Meer cultureel nieuws elke zaterdagmorgen Omrop Fryslân, Op & Ut, zowel op de radio als TV,  van 9.00 tot 12.00 uur.

Art Connection
Ed van Dijk

Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 44 seconden geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 4 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 18 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 21 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column gisteren
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 24 apr, 10:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00