Afbeelding
Foto:

Column Ed van Dijk: Weer wennen aan cultuur

Column

In deze postcoronatijd zie je nog steeds om je heen dat mensen een drempel opgebouwd hebben om weer volop van cultuur te genieten. Ondanks de bijna 100.000 bezoekers van het theatrale spektakel  TOL op 21,22 en 23 april, georganiseerd door de gemeente Leeuwarden rond de Prinsentuin in Leeuwarden, zie je toch een zekere terughoudendheid om musea, theaters, concerten en bioscopen te bezoeken.  Laatst zat ik bij Slieker met zegge en schrijve nog 8 andere bezoekers.  De Harmonie, De Lawei en de Koornbeurs zien ook dat het normale oude bezoekers aantal niet gehaald wordt.  Ook de zelfs vrij toegankelijke Art Connection concerten in het WestCord WTC Hotel en de Kanselarij waren wel redelijk bezocht maar hadden nog niet de gebruikelijke aantallen.

Maar niet getreurd, langzaam zien we de mensen terugkomen en precies bij het laatste optreden van het concertseizoen in de Kanselarij zat de zaal weer bijna geheel vol. Uiteraard mede veroorzaakt door het sublieme optreden van het Piazollo orkest Orquesta Astor o.l.v. Bob Driessen . Langzaam is de kentering zichtbaar van het culturele thuis vermaak naar het samen genieten in het theater. De artiesten staan in de startblokken , de musici zijn uit-gerepeteerd en het theatrale werk kan beginnen. Na Luna en het Tol spektakel is er weer ruimte, geld en tijd voor andere prachtige culturele activiteiten. Uit het grote aanbod wil ik even noemen het 100-dagen durende culturele programma Arcadia ‘Uitgesteld Geluk’ . Unesco City of Literature tussen 7 mei en 14 augustus. Steeds op een andere prachtige plek in Fryslân worden verhalen verteld en is het een zoektocht naar schoonheid tijdens en na de pandemie. 15 Professionele vertellers lezen verhalen voor in de tuinen van bewoners. Het kan op volkstuinen complexen, in tuinen van Staten en Stinzen, in het Nederlands, Frysk of Engels. Een fantastisch evenement waar velen kunnen genieten in hopelijk zomerse sferen. Met al deze activiteiten en nog veel meer gaan we samen genieten van de vele culturele activiteiten in onze provincie. Niet aarzelen maar gewoon gaan!

Nog enkele culturele tips:

- Expositie Margôt Ritman in Het Gouden Hart te Franeker tot 5 juli. www.margotritman.nl
- Expositie Charo, Mexicaanse kunst in de Stadsgalerie Leewarden (onder het oude stadhuis).
Te bezoeken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur,tot 5 juli. www.charo-art.nl

Art Connection, Ed van Dijk

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 19 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00