Afbeelding

Column Ed van Dijk: Het culturele licht gloort

Column

Het kan nog net. Samen met mijn trouwe doedel Noor wandel ik door de Groene Ster. Het is vier uur ‘s middags. De zon is al onder de horizon verdwenen en het schaarse licht is aan het doven. We zitten rond de kortste dag van het jaar. Terwijl ik geniet van de steeds letterlijk donker wordende omgeving besef ik dat velen de huidige tijden ook figuurlijk als steeds donkerder ervaren.

Een steeds dichterbij komende oorlog, een klimaat- en energiecrisis en een samenleving die steeds meer polariseert. Vaak politieke standpunten die we een aantal jaren geleden als “absoluut niet kunnen” bestempelden worden nu vergoelijkt en als “eindelijk iemand die het durft te zeggen” beoordeeld. De vertrutting van de samenleving dreigt ons leven te beïnvloeden. Daarom komt het nieuwe licht naast werkelijk, ook symbolisch op het juiste moment. In de culturele wereld, waarin ik vaak vertoef, bemerk ik dan ook gelukkig steeds meer het zoeken naar het nieuwe licht en nieuwe verlichte wegen. Times are changing zong Bob Dylan ooit. 

De grote schouwburgen, musea en theaters krijgen het ook steeds moeilijker door o.a. het teruglopende publiek en worden steeds afhankelijker van de diverse subsidiestromen. De kleinere, geheel zelfstandig opererende gezelschappen vragen, vaak met succes, steeds meer de aandacht van het publiek. Met name openen veel particuliere locaties en waaronder vele Horecabedrijven hun deuren voor allerlei fantastische culturele evenementen. Naast uiteraard de normale gastvrije ontvangst via eten, drinken en overnachten vaak een nieuw podium om vooral kleinere gezelschappen een warm onderdak te verschaffen. 

Ook de grotere Horeca gelegenheden laten de cultuur steeds meer binnenkomen. Mede daarom nu aan het einde van het kalenderjaar 2022 even geheel aandacht voor het enige grote Nieuwjaarsconcert waar iedereen, jong en oud, rijk en arm, mede door het vrij toegankelijk zijn, welkom is. Zondag 8 januari vanaf 14.00 uur gaan de deuren open van het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden voor een feestelijke ontmoeting in het nieuwe jaar waarna om 15.00 uur het Fries Kamerorkest een heerlijk licht Nieuwjaarsconcert verzorgt. U kunt gewoon aan tafeltjes genieten en elkaar ontmoeten. De donkere dagen achter ons latend en vol energie het nieuwe licht tegemoet zien.

Meer cultureel nieuws elke zaterdagmorgen van 9 tot 12 uur in Op&Ut, Omrop Fryslân, zowel op radio en TV en elke eerste donderdag van de maand van 17 tot 17.30 op Omroep LEO Middelsee.

Iedereen gezellige feestdagen en een goed 2023. - Art Connection, Ed van Dijk

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 4 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 7 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46