Afbeelding

Column Ed van Dijk: Beken Kleur

Column

Op de in mijn tijd bekende katholieke kleuterschool in het parochiehuis van de Dominicuskerk in Leeuwarden was mijn liefste bezigheid om met kleuren het mooie maagdelijk witte papier te vullen met alle kleuren van de regenboog. Op de Vitusschool in de Speelmanstraat in Leeuwarden zette ik mijn kleurrijke bestaantje voort.

 Kleuren trokken mij niet alleen als kind aan, maar, om de vergelijking even door te trekken, gingen de kleuren als een rode draad door mijn leven. Niet alleen op papier of doek,  maar ik merkte al snel dat ik een kleurrijk leven wou leiden. Naast mijn baan in het onderwijs besloot ik daarom van het leven met al zijn letterlijke en figuurlijke kleuren zoveel mogelijk privé en zakelijk te genieten. Het moest een invulling van mijn leven zijn.  

Als beginnend cultureel ondernemer probeerde ik dan ook zoveel mogelijk locaties zoals bibliotheken, zorgcentra en horeca de nodige kleur te geven. Door de wisselende exposities zag je bewoners, gasten en werknemers steeds meer opfleuren en het soms grijze bestaan een vrolijke invulling geven. De vaak kleurrijke werken gaven nieuwe warmte. 

Nog kleurrijker werd het door de concerten in de diverse locaties. Mede daarom is het zwart-wit denken, het alleen denken in goed en kwaad, een manier van denken die geheel niet past in een moderne samenleving. Een kleurrijk denken kan ons nieuwe inzichten geven in ons bestaan, onze omgeving ,onze politiek en zeker in ons naast elkaar samenleven. 

De oorlog in de Oekraïne drukt ons wel op de vreselijke feiten maar moet ons ook aan het denken zetten om de problemen ook eens anders te bekijken. Als we de figuurlijke kleuren eens wat meer gebruiken naar ons milieu en ons bestaan en onze grootste vijand: onverschilligheid kleurrijk bestrijden. Blauw en geel staan niet alleen voor Cambuur maar ook voor een vrij buurland Oekraïne. Maar blijf ook genieten van alle zaken die ons leven wat meer kleur geven zoals exposities, concerten en andere culturele evenementen. Daarom nog een paar culturele tips:

- Zondag 24 april, 15.00 in de Kanselarij te Leeuwarden: Orquestra Astor. Een verbinding tussen Argentijnse tangomuziek met klassiek en jazz. Gearrangeerd door Bob Driesen, bekend van het Willem Breuker collectief. Een middagje genieten.
- ‘Op en Ut’. Culturele informatie. Elke zaterdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur op Omrop Fryslân, radio en tv.

Art Connection, Ed van Dijk

!
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 3 uur geleden
Afbeelding
Brand bij verbouwing stadhuis in Leeuwarden Politie 4 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Geparkeerd taxi verwoest vanwege brand in Leeuwarden Politie 6 okt, 09:21
Afbeelding
Beleef ‘Coole Kidsnacht’ bij Museumhuis Van Eysinga Leeuwarden Cultuur 5 okt, 17:00
Afbeelding
November Festivalmaand wordt MDM&A Cultuur 5 okt, 12:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00