Afbeelding

Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’

Column

Ik heb wel eens van die momenten dat ik half uitgezakt, al zappend van het ene kanaal naar het andere spring naar iets waar je geen flauw idee van hebt. De blonde labradoodle Noortje ligt ongegeneerd languit op de ene kant van de zwartleren, nodig aan vervanging toe zijnde bank en ik aan de andere zijde. Totdat ik op een gegeven moment het bekende hoofd van Jeroen Krabbé op mijn scherm zag met prachtige verhalen over de kunstenaar Frida Kahlo. Mijn liefhebbende echtgenote heeft enkele maanden geleden haar fantastische tentoonstelling bezocht en is nu ook weer enthousiast door zijn verhalen. Maar het is geen toeval meer dat als de mediabazen en de cultuurbobo’s echt iets in de spotlight willen hebben, vaak om commerciële redenen, de p.r. machine volop draait. 

In bijna alle kranten, talkshows en in vrijwel elk medium wordt het publiek volgepropt met nieuws en informatie over het culturele onderwerp van die week. Vaak zijn het zwaar gesubsidieerde exposities, concerten en veel andere culturele evenementen die dan extra aandacht krijgen. 

Uiteraard geen enkel bezwaar tegen aandacht voor het culturele onderwerp, maar het gevaar sluipt erin dat er veel aandacht naar de kleinere, vaak niet gesubsidieerde cultuur, verloren gaat. Producties die vaak met veel professionaliteit, kunde en bovenal liefde het publiek een heerlijke middag of avond bezorgen. Neem nou allround theatermaker Guido de Roos , met zijn vrouw Gea Struiksma, die al jaren het publiek vermaken met zang, cabaret en muziek voor, in en na de moeilijke coronajaren. Ook Jan Dirk van Ravensteijn, Theater & Events, met o.a. zijn theaterdiners (Restaurant Spinoza) en zijn theatrale maatwerk. Een genot om mee te beleven. Ook Stichting Theater De Bres, het gezellige theater achter de Harmonie, verdient vaak veel meer aandacht.

Media, let op de kleintjes, en de waardevolle pareltjes in de Friese cultuur. We maken er dan samen een mooi, nieuw en cultureel seizoen van.

Meer nijsgjirrich ? Kijk of luister naar cultureel nieuws elke zaterdagmorgen op Omrop Fryslân (radio en tv) in Op en Ut.

Ed van Dijk
Art Connection

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 17 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00