Afbeelding

Column Ed van Dijk: Culturele Relativiteitstheorie

Column

Het leven van een colomnist gaat niet altijd over, de tegenwoordig veel te dure, rozen. Het zijn niet het gebrek aan culturele onderwerpen en culturele omstandigheden die soms het leven lastig maken. Nee, de onderwerpen, in deze hopelijk post-corona tijden, liggen er voor het oprapen.

Op een regenachtige avond toen ik vol enthousiasme weer eens mijn pen pakte voor een volgende column ging de telefoon met de mededeling dat mijn lieve schoonvader waarschijnlijk binnen een beperkt aantal uren zal gaan overlijden. Het zat er de laatste tijd met zijn 100 jaar al een beetje aan te komen, maar rationeel en emotioneel gezien komen dit soort berichten altijd onverwacht en ongewenst. Na een nacht en een dag waken ging de volgende avond voor hem definitief het licht uit. Wij berusten erin, in het geloof dat hij een goed leven heeft gehad en dat het zo goed is.

Na een aantal dagen nam ik de pen, het ‘klad’ doe ik nog altijd ouderwets met de balpen, weer op. Op de achtergrond had ik, zoals vaak NPO-1 aan staan met de schokkende berichten dat Rusland de Oekraïne was binnen gevallen. Na 2 zinnen legde ik dan ook direct mijn pen neer, deed de TV aan en zag met ontsteltenis de bombardementen op de steden in een land hier toch erg dichtbij. De dagen daarop volgend was ik bijna niet meer van de beeldbuis weg te slaan. Voor mij was het onwerkelijke werkelijkheid geworden. Het voor mij onmogelijke was mogelijk geworden. Voor een liefhebber van alle vormen van cultuur in de breedste vorm was dit een bijzondere koude douche met het idee dat er ook nog een andere realiteit bestaat. Ook dringt dan ook weer eens sterk door dat alles waar we ons dagelijks mee bezig houden relatief is. Jazeker gaan de exposities, kunstmarkten, culturele projecten en concerten gewoon door maar besef je ook steeds meer dat alles betrekkelijk is. Een cliché maar ‘life goes on’. Daarom toch nog een concerttip:  Zondag 13 maart om 15.00 uur in het WestCord WTC Hotel te Leeuwarden: Gitaarconcert Eddie Mulder.  “Naast klassieke gitaar heb ik ook een voorliefde voor symfonische en progressieve rock”. (www.eddiemulder.nl).

Ed van Dijk
Art Connection


Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 20 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00