Afbeelding
Foto: sc Heerenveen

Wie was Abe Lenstra?

Sport

HEERENVEEN - Abe Lenstra, geen onbekende namen voor Friezen. De beste Friese voetballer ooit kwam uit Heerenveen en scoorde in zijn carrière maar liefst 700 doelpunten. Wie was Abe Lenstra?

Abe Lenstra, geboren in Heerenveen op 27 november 1920, leerde voetballen op straat.  
Hij volgde zijn broer Jan op en werd lid van een voetbalvereniging. Al snel werd hij gescout door sc Heerenveen en belandde hij in de jeugdopleiding van de club. Op vijftienjarige leeftijd speelde hij al bij het eerste elftal van sc Heerenveen. Op die leeftijd debuteerde Abe Lenstra dus al. Hij bleek ontzettend talentvol en al gauw werd hij bekend.

sc Heerenveen

Met Heerenveen werd hij negen keer op rij kampioen van de Noordelijke eerste klasse. In die tijd greep de Friese club twee keer net naast het landskampioenschap. Abe Lenstra genoot van zijn enorme populariteit. Toch was voetbal voor hem een prachtige bijzaak. Zo zou zijn familie erg belangrijk voor hem zijn. Samen met zijn vrouw Hiltje Wisman kreeg hij twee dochters. In de jaren vijftig werd Heerenveen ook wel ‘Abeveen’ genoemd. De legendarische voetballer van Heerenveen werd in 1951 uitgeroepen tot eerste Nederlandse sportman.

Trouw aan de club

Abe Lenstra zou in zijn carrière meerdere keren de kans hebben gekregen om in het buitenland te spelen, maar hier ging hij niet op in. Ondanks de aanbiedingen van grote clubs uit Italië, Spanje en Engeland koos hij voor zijn carrière bij sc Heerenveen. Ook Ajax wilde Abe Lenstra graag halen, maar hij kon naar eigen zeggen Heerenveen niet verlaten. Hij was zeer gehecht aan met zijn geboorteplaats en voelde een sterke band met de Friese cultuur en gemeenschap. Een legende in Heerenveen. Bovendien was Abe Lenstra geen voetballer die op zoek was naar roem en rijkdom. De meeste Nederlandse voetballers die na de oorlog naar het buitenland gingen, hadden het niet zo breed. Abe koos voor zekerheid bij Heerenveen. Hij genoot van de liefde en de steun die de fans van Heerenveen gaven. Hij was een gerespecteerde persoonlijkheid in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.  

Buitengewone vaardigheden

De legendarische voetballer stond bekend om zijn buitengewone technische vaardigheden op het voetbalveld. Hij zou een uitstekende dribbel hebben en een goed gevoel voor doelpunten maken. Met zevenhonderd doelpunten in zijn carrière, is Abe Lenstra nog steeds een van de topscoorders in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Maar naast zijn unieke carrière als voetballer, had Abe Lenstra ook ander talenten op het gebied van sport; hij was namelijk zeer gedreven in schaatsen. Hij nam bijvoorbeeld deel aan verschillende schaatswedstrijden. Ook zijn schaatstalent werd door velen gezien als bijzonder goed. 

Abe Lenstra Stadion

Het stadion van sc Heerenveen werd in 1994 vernoemd naar Abe Lenstra. Het stadion staat nu bekend als het ‘’Abe Lenstra Stadion’’. Een eerbetoon aan de prestaties van Abe Lenstra voor sc Heerenveen. Het is een symbool van de legendarische voetballer en het nalatenschap. Naast dat het stadion van Heerenveen de naam heeft geërfd, zijn er in Heerenveen nog meer herdenkingen. Zo staat er een standbeeld van Abe Lenstra naast het stadion en is er een straat naar hem vernoemd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 1 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 3 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 17 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 23 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur gisteren
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 26 apr, 08:00
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00