Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.

OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool

Educatie

ALDEBOARN - Het is nog vroeg in de ochtend, wanneer directrice Tineke de Jong de deuren opent van de openbare basisschool in Aldeboarn. “Zo begon het 40 jaar geleden ook,” zegt ze lachend. “Toen was ik er als leerkracht bij op het moment dat de deuren voor de allereerste keer werden geopend.” Over een paar maanden zal ze op 12 juli de deuren symbolisch sluiten. Dit is officieel nog niet de laatste schooldag, maar die dag zal er wel een afscheid zijn samen met alle kinderen van de Boarne. In de avond zal de school open worden gesteld voor oud-leerlingen en ouders. Daarna zal er een groots reüniefeest worden gehouden.

Aizo Spijkstra en Louwrents Reitsma, beide werkzaam als leerkracht in de bovenbouw van de Boarne, zitten in de organisatie van de afscheidsdag. “Er zijn al veel ideeën langsgekomen,” vertelt Aizo. “Van broodjes hamburger en een lichtfeest, tot een podium en een band.” “Maar het moet allemaal wel behapbaar blijven natuurlijk,” vult Louwrents aan. “Qua ruimte zit je toch vast aan een bepaalde capaciteit.” Aizo knikt instemmend: “Daarom hebben we er ook voor gekozen om te werken met aanmeldingen.” 

Onderwijshistorie in Aldeboarn

Maar nu nog even terug naar het begin, toen de school bijna 40 jaar geleden haar deuren opende in Aldeboarn. Het dorp en de school zagen er in die tijd nog heel anders uit. “Dat klopt,” knikt Tineke. “Het was een andere tijd. Niet alleen het dorp zelf zag er anders uit, ook op school waren er veel verschillen met nu. We werkten nog met een krijtbord, hadden geen internet en de kinderen geen mobieltjes. Tegenwoordig is de iPad volledig geïntegreerd in het moderne basisonderwijs en wordt het Digibord gebruikt bij bijna alle lessen. Alleen aan de gymles is niet zo heel veel veranderd, een bal blijft mooi speelgoed, ongeacht de tijd waarin we leven.”

Sinds de oprichting in 1985 waren Master Jan Dijkstra en Reinder Beeksma directeur. Vanaf 2004 volgde Tineke de heren op. Maar het onderwijs in Aldeboarn kent een veel langere historie1 . Gelet op het aanzien van het dorp in de middeleeuwen, staat het vast dat er ook in die tijd al een school is geweest. Waar het onderwijs tot in de loop van de 19e eeuw voornamelijk als taak van de kerk werd gezien, veranderde dit in de jaren daarna gestaag. Na de schoolwet van 1857 ontstond de splitsing tussen openbaar en niet-openbaar onderwijs, waarna in 1891 definitief werd besloten tot oprichting van twee basisscholen in Aldeboarn. In de jaren die volgden werd er meermaals gesproken over het samengaan van de twee scholen, met name door dalende leerlingaantallen.

De fusie tot samenlevingsschool

Vanaf 1 augustus 2024 zal OBS de Boarne samen met CBS de Finne daadwerkelijk fuseren in een samenlevingsschool onder de vlag van Ambion. “Dit biedt een hele mooie kans voor de kinderen in Aldeboarn,” aldus Tineke, die hiermee ook haar afscheid als directrice in het basisonderwijs aankondigt. De huidige directrice van de Finne, Nynke Venema, zal het stokje overnemen in de nieuwe samenlevingsschool. “En daar heb ik het volste vertrouwen in,” zegt Tineke. “Straks zien de kinderen in het dorp elkaar overal gezamenlijk. Niet meer alleen bij het sporten of bij 1 van de vele verenigingen die het dorp rijk is, maar ook elke dag op school. Dit biedt voor de toekomst veel meer mogelijkheden dan wanneer je twee relatief kleinere scholen naast elkaar laat bestaan.”

Naast Tineke gaat ook Sietske Binnema, leerkracht in de onderbouw van de Boarne, na de fusie met pensioen. Zo zal zich na de zomervakantie een geheel nieuw team vormen vanuit de twee scholen, waarbij de samenwerking al langer is ingezet. “We weten al geruime tijd dat de fusie eraan zit te komen. Het samenwerken tussen beide teams van de Finne en de Boarne is daarin één van de eerste stappen geweest. Dit voelde gelijk heel vertrouwd en vormt daarmee een goede basis voor de samenlevingsschool,” aldus Tineke.

Het onderwijzend personeel van beide scholen kijkt inderdaad uit naar de samenwerking. “Maar eerst is het tijd voor een mooi afscheid en reüniefeest,” lachen Aizo en Louwrents. “We sluiten 40 jaar de Boarne natuurlijk wel af met een avond waar men nog lang over na zal praten!”

Uitnodiging reüniefeest

Bent u (oud-)leerling, (oud-)leerkracht of ouder van een kind op de Boarne? Dan kunt u op 12 juli 2024 de school nog een laatste keer komen bekijken en afscheid nemen. De inloop in school zal vanaf 17.30u zijn en is gratis. Het reüniefeest begint rond 20.00u en kost €8,50 p.p. (inclusief 2 consumptiemunten). Aanmelden kan via www.reunieobsdeboarne.nl

Heeft u nog foto’s en/of filmpjes van 40 jaar de Boarne? Die zijn van harte welkom en zullen tentoongesteld worden tijdens de reünie. Deze mogen naar: afscheiddeboarne@gmail.com

Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00