Jet van Beijeren in actie voor sc Heerenveen.
Jet van Beijeren in actie voor sc Heerenveen.

Vrouwen sc Heerenveen spelen in Abe Lenstra Stadion

Sport

HEERENVEEN - Opnieuw spelen de vrouwen van sc Heerenveen dit seizoen weer een aantal keren in een groot stadion. De speelster, die normaal op Sportpark Skoatterwâld hun thuiswedstrijden spelen, nemen het in het Abe Lenstra Stadion op tegen Ajax en PSV. Voetbalsters van Nederlandse topclubs ‘mogen’ steeds vaker op hetzelfde veld spelen als de mannen. Over die ontwikkeling spreken we met Jet van Beijeren, de achttienjarige spits en middenvelder van sc Heerenveen.

Voor Van Beijeren is de wedstrijd tegen Ajax, die op vrijdag 31 maart is gespeeld, de eerste wedstrijd die ze heeft gespeeld in het Abe Lenstra Stadion. Ze zit al vijf jaar bij de Trots van het Noorden en speelde zowel bij de O16 en de Beloften (O19). Sinds dit jaar is ze onderdeel van de eerste selectie, waar ze zowel speelt als spits en aanvallende middenvelder. Van Beijeren: “Voor de selectie is het niet de eerste stadionwedstrijd, maar voor mij wel! Ik vind het een goede ontwikkeling voor sc Heerenveen en het vrouwenvoetbal. Ik vind het natuurlijk superleuk dat dit kan en bovendien maakt dit het aantrekkelijker voor fans om te komen kijken. Het is een hele bijzondere ervaring en het is iets waar ik en wij als team heel trots op zijn. 

Spelen in een stadion waar ruimte is voor 27.224 fans zorgt natuurlijk ook voor spanning, geeft Van Beijeren toe: “Maar wel spannend op een leuke manier. Er komen veel fans om ons aan te moedigen. Dit zal ons als team alleen maar energie geven voor in de wedstrijd.” Bovendien zorgen de bezoekende teams ook voor een mooie affiche. Zowel Ajax als PSV horen bij de betere clubs in het vrouwenvoetbal in Nederland. 

Azerion Vrouwen Eredivisie

Sinds 2007 kennen we in Nederland een Eredivisie voor vrouwen. sc Heerenveen doet al sinds het begin mee met een elftal en maakt, net als veel Nederlandse teams, steeds meer stappen in de professionalisering van de sport. Het laten spelen in de stadions waar ook de mannen voetballen, is één van de stappen die recent gemaakt zijn. Volgens Van Beijeren blijft er echter ruimte voor ontwikkeling: “Het creëren van een thuisbasis bij sc Heerenveen, zodat ook de vrouwen gebruik kunnen maken van de faciliteiten van de mannen, is heel belangrijk. Daarnaast is er in Nederland nog veel winst te behalen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Als dit allemaal goed geregeld is, kunnen vrouwen zich echt volledige focussen op het voetballen.” Nu moeten speelsters in de Nederlandse Eredivisie vaak nog werken naast hun professionele sportcarrière bijvoorbeeld, iets wat mannelijke profvoetballers niet hoeven te doen.

Steeds meer wedstrijden in de Vrouwen Eredivisie worden gespeeld in stadions. Begin maart zagen meer dan 30.000 fans Ajax - Feyenoord tegen elkaar gelijk spelen in de Johan Cruyff Arena, een record in het vrouwenvoetbal. Van Beijeren denkt dat het best haalbaar is dat in de toekomst alle wedstrijden in de Vrouwen Eredivisie worden uitgevochten in de grote stadions: “Er zullen nog heel wat jaren over heen gaan, maar elk jaar wordt er vaker weer in een stadion gespeeld. De komende jaren zal dat alleen nog maar vaker voorkomen.”

sc Heerenveen - Ajax

Op 31 maart speelde sc Heerenveen tegen Ajax. De Heerenveense dames maakten een bijzonder goede start en wisten verrassend binnen de eerste tien minuten op een voorsprong van 2-0 te komen, dankzij doelpunten van Janneke Ennema en Jet van Beijeren. De omslag kwam echter nadat verdedigster Merel Bormans rood kreeg van de scheidsrechter vanwege het hinderen van een doorgesproken Ajax-speelster. Ajax wist dit echter niet gelijk te benutten en gingen na een doelpunt in de 31ste minuut van Ashleigh Weerden de tweede helft in met een achterstand van 2-1. Na de tweede helft kwam Ajax pas echt op stoom en dankzij doelpunten van Ajacieden Lisa Doorn, Sherida Spitse, Eshly Bakker en Elisha Kruize was de eindstand 2-5 in het voordeel van Ajax. 

PSV, een gelijkwaardige tegenstander, speelt op 7 mei ook in het Abe Lenstra Stadion tegen sc Heerenveen. Wil je deze wedstrijd bezoeken? Dat kan! Ga naar www.sc-heerenveenvrouwen.nl voor meer informatie.

Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00