Voetballen de Oranje Leeuwinnen in 2027 in Heerenveen?
Voetballen de Oranje Leeuwinnen in 2027 in Heerenveen? Foto: Foto's: Dijks Media

WK voetbal en Olympische Spelen naar Heerenveen?

Algemeen

HEERENVEEN - Het WK Voetbal voor vrouwen in het Abe Lenstra Stadion en Olympische schaatswedstrijden in Thialf. De afgelopen maanden gonst het in de Heerenveense sporthallen van geruchten over grote internationale sporttoernooien. Wat maakt Heerenveen zo geschikt en heeft het dorp al eens eerder evenementen van dit kaliber georganiseerd? 

In juni werd bekend dat de KNVB het Abe Lenstra Stadion heeft aangewezen als mogelijke locatie voor FIFA Women’s World Cup 2027. België, Nederland en Duitsland zijn gezamenlijk één van de kandidaten om dit internationale toernooi te mogen organiseren. Naast het Abe Lenstra Stadion heeft de KNVB ook stadia in Amsterdam, Eindhoven, Enschede en Rotterdam aangewezen. Tot nu toe is het onbekend of Nederland (samen met onze buurlanden) überhaupt het toernooi mogen organiseren. FIFA heeft nog niet bevestigd wie het WK gaat organiseren, ook Brazilië, Mexico en de VS maken nog kans. Toch zou het fantastisch zijn als Nederland (en dus ook Heerenveen) zo’n prachtig toernooi mag organiseren. Bovendien zou het de lokale economie dik zestien miljoen euro kunnen opleveren, schat onderzoeksbureau PWC in. 

Het Abe Lenstra Stadion wordt niet vaak gebruikt voor internationale voetbaltoernooien en werd slecht één keer eerder op die manier ingezet. In juni 2007 werd het stadion gebruikt voor een aantal wedstrijden om het EK voetbal onder 21. Nederland U21 won destijds de finale tegen Servië met 4-1 in de Euroborg. In 2009 speelde het Nederlands Elftal (mannen) voor het laatst er een vriendschappelijke wedstrijd tegen Paraguay. De Oranje Leeuwinnen speelden in 2018 en 2019 nog wedstrijden in het Abe Lenstra Stadion. 


HEERENVEEN, 18-11-2022, ISU World Cup Schaatsen, 5000 men , Beau Snellink, Foto Dijks Media / Sietse de Boer - Dijks Media / Sietse de Boer

Olympische Spelen

Zwitserland heeft zich, net als Frankrijk en Zweden, officieel kandidaat gesteld voor de Spelen van 2030. Het land beschikt echter niet over een goede schaatsaccommodatie. Daar kan Thialf bij helpen! Directeur Minne Dolstra heeft laten weten dat Thialf wel open staat om gastheer te zijn als Zwitserland de Olympische Spelen gaat organiseren. Volgens de directeur is de vraag officieel nog niet gesteld, maar wordt Thialf wel genoemd in het zogenaamde bidbook van Zwitserland, het plan waarin staat hoe het land de Olympische Spelen vorm wil geven. In het kader van duurzaamheid (en om kosten te drukken) wil het land niet speciaal voor de Spelen een nieuwe schaatsbaan gaan bouwen en kijkt daarom naar geschikte uitwijkmogelijkheden. Naast Zwitserland doen ook Frankrijk en Zweden een gooi naar de Olympische Spelen in 2030. Ook Zweden heeft inmiddels laten weten te kijken naar Thialf als uitwijkmogelijkheid.
Het zoeken naar een uitwijkmogelijkheid is nieuw voor de Olympische Spelen. Meestal worden alle wedstrijden in hetzelfde land beoefend. In Thialf zijn daarom ook nog nooit Olympische wedstrijden gereden, maar we weten allemaal dat de Friese schaatshal alle ervaring in huis heeft om geslaagde internationale wedstrijden te organiseren. Een groot voordeel is dat Thialf geen grote veranderingen moet ondergaan om geschikt te zijn voor de Spelen, volgens de directeur zijn enkele kleine aanpassingen voldoende om dit grote toernooi te huisvesten. Bovendien is het de snelste laagland-ijsbaan ter wereld, wat voor heel wat spektakel kan zorgen.

Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 2 uur geleden
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 23 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport gisteren
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00