Afbeelding

Start ‘Buurtgezinnen’: opvoeden doe je samen

Zorg & Welzijn

HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen start met Buurtgezinnen: een maatschappelijk initiatief, opgezet en gecoördineerd door professionals, gebaseerd op de gedachte ‘opvoeden doen we samen’. Gezinnen die wat steun kunnen gebruiken, worden gekoppeld aan een gezin in de buurt. Op deze manier krijgen kinderen extra aandacht en ondersteuning en worden ouders even ontlast. In ruim 115 gemeenten is Buurtgezinnen al actief en inmiddels zijn er ruim 10.000 gezinnen die elkaar bijstaan in de opvoeding van kinderen. 

Gezinnen die wel wat hulp kunnen gebruiken (de ‘vraaggezinnen’) worden gekoppeld aan een gezin in de buurt die ondersteuning wil geven (de ‘steungezinnen’). Voor een langere periode wordt het steungezin steun en toeverlaat voor het vraaggezin. Samen met een coördinator maken ze afspraken over welke steun er nodig is. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld kinderen naar zwemles of sport brengen, kinderen af en toe een dag(deel) opvangen, kinderen een rustige huiswerkplek bieden, met de ouder meegaan naar ouderavonden of helpen bij het vieren van een verjaardag. Op een laagdrempelige en gelijkwaardige manier krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders ontlast. De behoefte van elk vraaggezin is weer anders en kan veranderen in de loop van de tijd.

Sámen zorgen voor kinderen 

“Als ouder zijnde komt er veel op je af in de opvoeding van kinderen. En soms loopt het leven ook net even wat anders dan je had gehoopt. Dan is het fijn als er steun is van mensen om je heen. Dat is helemaal niet erg, want ‘it takes a village to raise a child’. Sámen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen krijgen wat ze nodig hebben en voorkomen dat ze vastlopen”, zegt wethouder Gerrie Rozema. “Alleen we zien ook dat de samenleving steeds meer op zichzelf gericht is. Door aan te sluiten bij Buurtgezinnen willen we dat weer openbreken. Want juist de ‘mienskip’ kan preventief werken bij problemen en bijdragen aan kansrijk en veilig opgroeien. En hoe fijn is het dat je op een praktische en laagdrempelige manier een beroep kunt doen op een ander als je dat even nodig hebt?”

Coördinator en steungezinnen gezocht in Heerenveen

Buurtgezinnen is in de gemeente Heerenveen momenteel op zoek naar een coördinator en steungezinnen. De coördinator is contactpersoon voor de gezinnen, verwijzers en de gemeente. Daarnaast koppelt de coördinator vraag- en steungezinnen aan elkaar, begeleidt de gezinnen en is beschikbaar voor vragen en zorgen. De steungezinnen kunnen ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (wel met opvoedervaring) zijn die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een vraaggezin in de buurt. Meer informatie is te vinden op www.buurtgezinnen.nl. Ook gezinnen die hulp nodig hebben kunnen zich hier aanmelden. Vanaf juli worden gezinnen aan elkaar gekoppeld.  

Na twee jaar evalueren  

Buurtgezinnen start eerst in de vorm van een proeftuin voor de periode van twee jaar. Na die tijd wordt geëvalueerd of deze vorm van ondersteuning helpend is voor de gezinnen en doorgezet wordt.

Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00