Afbeelding

Theekenner Wiepie: “Steeds meer mensen ontdekken de veelzijdigheid van thee”

Persoonlijke verhalen

OPENDE - Op zondag 21 mei is het International Tea Day. Het klinkt misschien gek om voor zo’n doodnormaal drankje een speciale dag in het leven te roepen, maar thee heeft een rijke geschiedenis en een belangrijke rol in verschillende culturen. Bovendien zorgt de productie van thee in de armste gebieden van de wereld voor werkgelegenheid. Reden genoeg om thee even in het zonnetje te zetten. RondOm Vandaag gaat langs bij Wiepie Kraft, eigenaresse van Theewinkel Binnen Buiten Genieten, om het te hebben over de geheimen van thee.

Theewinkel Binnen Buiten Genieten is twaalf jaar geleden ontstaan uit haar eigen passie, vertelt Wiepie als we plaatsnemen aan de hoge tafel in het winkeltje, dat ligt op het erf van Wiepie en haar gezin: “Ik gebruik zelf al heel lang alleen losse thee, maar dat was in de buurt toen nog amper te verkrijgen.” Toen er een ruimte vrij kwam in hun schuur, vroeg haar man Wiepie of zij daar wat wilde ondernemen: “Ik stelde voor om een winkeltje te openen voor losse thee. Eerst zag mijn man dat niet echt zitten, maar nadat mijn dochter een leuk theepakket met losse thee kreeg zag hij er wel toekomst in. We hebben hem overtuigd.” Wiepie’s man bouwt een aantal stellingen in de oude schuur en Wiepie koopt de thee in. Het idee blijkt een gat in de markt: “Het had zo moeten zijn, want in de jaren na onze opening werd losse thee steeds populairder. We zijn ooit begonnen met dertig soorten thee, inmiddels hebben we er tweehonderd.” Het schuurtje waar Wiepie ooit haar winkel in begon is inmiddels gesloopt en Theewinkel Binnen Buiten Genieten heeft nu haar eigen blokhut op een prominente plek op het erf, waar ruimte genoeg is.

Losse thee

Hoewel losse thee dus steeds populairder wordt, trekken de meeste mensen hun thee met kant-en-klare zakjes uit de supermarkt. Losse thee, gemaakt van gedroogde theebladeren, is volgens Wiepie echter veel lekkerder en ook nog eens gezonder: “In theezakjes zit het restproduct wat overblijft  van de theebladeren. Dit noemen ze ook wel tea dust en is van mindere kwaliteit. Bovendien voegen ze ook andere dingen toe aan je theezakje, zoals gebrande suiker, kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Losse thee bestaat alleen uit gedroogde theebladeren en toevoegingen als kruiden en gedroogd fruit.” Losse thee is dus gezonder, maar ook nog eens lekkerder, daarvan is Wiepie overtuigd: “Sinds ik losse thee drink, heb ik nooit meer een theezakje gekocht. Ook bij klanten merk ik dat ze eerst één zakje kopen om het te proberen, maar daarna geen slingerzakjes meer kopen.”

Sinds ik losse thee drink, heb ik nooit meer een theezakje gekocht.

Je hebt veel verschillende soorten losse thee, zien we in de winkel. Witte thee, groene thee, zwarte thee, rooibos en Pu-Ehr zijn de basissoorten en die kunnen weer worden gemengd met allemaal smaken. Daarnaast heb je ook kruidenmelanges, die enkel bestaan uit (verschillende) kruiden en waar dus geen theebladeren aan te pas komen. “Populair zijn tegenwoordig ook de vruchtenmelanges,” vertelt Wiepie ons. “Hier wordt hibiscus-bloesem gecombineerd met gedroogd fruit. Door het te trekken in warm of koud water heb je een heerlijk fruitig drankje. Met koud water en vruchtenmelange maak je een lekkere ijsthee. Zonder suiker en andere stoffen, waardoor het supergezond is, ook voor kinderen.”

Meer dan alleen thee

Inmiddels is thee veel meer dan alleen een warm drankje dat je overdag of ‘s avond drinkt. “Steeds meer mensen ontdekken de veelzijdigheid van thee,” weet Wiepie te vertellen. “Dat vind ik het allerleukste aan mijn vak, om mensen daarover te vertellen. Thee kan bijvoorbeeld ingrediënten bevatten die goed zijn voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan gember of kurkuma als ontstekingsremmer of thee met kamille om wat te ontspannen. Onbekender is Pu-Ehr, een gefermenteerde theesoort die cholesterolverlagend kan werken. Voor matcha, nog zo’n gezonde thee, groeit de markt wel hard. Dit is groen poeder, gemaakt van groene theebladeren waar de steeltjes en de bladnerven uitgehaald zijn, daarna wordt het bladgroen vermalen tot poeder, die je bijvoorbeeld in een smoothie kan doen.” Je kan het zo gek niet bedenken of er is een theesmaak van. De vreemdste smaak die Wiepie ooit verkocht was dropthee: “Maar die was niet zo populair hoor.” Een bijzondere smaak die wél heel populair is, is de cappuccino caramel. Een theesmaak met koffiebonen, voor de echte koffieliefhebber. Voor de mannen zijn de gerookte theeën echt verrassend: “Deze doet haast een beetje denken aan whiskey.”

De geheimen van thee

Denk je alles te weten over thee, dan heb je het waarschijnlijk mis. In de dagelijkse praktijk merkt Wiepie dat één fout het allermeest wordt gemaakt door theedrinkers: “De meeste mensen zetten hun thee terwijl de watertemperatuur niet goed past bij de theesoort. Rooibos, zwarte thee en kruidenmelanges kun je prima laten trekken in kokend water (100 graden Celsius), maar dat moet je absoluut niet doen met groene en witte thee. Als je deze thee in kokend water doet, kunnen de blaadjes verbranden waardoor je een bittere thee krijgt.” Het beste is om groene en witte thee te laten trekken in water van ongeveer tachtig graden Celsius is, raadt Wiepie aan. “Laat je water koken en ga pas aan de slag met het voorbereiden van je thee als het water al gekookt is. Zodra je de thee hebt gepakt, het in een filter of theeklokje hebt gedaan en een mok hebt gepakt, is het water genoeg afgekoeld.”

Een andere tip van Wiepie is om niet teveel losse thee te gebruiken: “Theebladeren hebben ruimte nodig om uit te zetten en hun smaak af te geven.” Ze raadt aan om voor een kop thee maar een theelepeltje losse thee te gebruiken. Het allerbeste, voegt ze daaraan toe, is om de thee los in de pot te doen: “Dan hebben ze alle ruimte, maar het nadeel daarvan is dat de thee dan doortrekt. Hou je dus niet van sterke thee, dan kun je beter een theeklokje of filter gebruiken.” Thee bewaar je het beste op een donker en koel plekje: “Veel mensen hebben de neiging om thee in mooie glazen potjes te doen, maar de thee blijft het beste in zijn originele verpakking.” Nog één geheimpje dan? Wiepie: “Veel mensen weten dit niet, maar er zit ook theïne in thee. Theïne is het lichtere broertje van de cafeïne die in koffie zit. Heb je last van theïne, dan kun je beter voor het slapen gaan rooibos of een kruidenthee drinken.”

Is het duurder?

Losse thee heeft het imago wat duurder te zijn dan de zakjes van de supermarkt. Volgens Wiepie klopt dat niet helemaal: “Je kan met zo’n zakje zeker veertig tot zestig koppen zetten.” Met een aankoopprijs van ongeveer vijf euro voor een zakje van tachtig gram thee ben je wel degelijk goedkoper uit.”

Meer informatie over Wiepie, thee en Theewinkel Binnen Buiten Genieten vind je op www.binnenbuitengenieten.nl.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 12 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 20 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 22 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00