Afbeelding

In gesprek met Heerenveense vestigingsleiders Bekkema en De Vries over ‘hun’ Concordia

Bedrijf in beeld

HEERENVEEN - Concordia doet het maar goed. Het van oorsprong Meppelse bedrijf groeit en groeit en is nu al op meerdere plekken in Friesland én daarbuiten te vinden. Wat is het succes van Concordia? RondOm Vandaag gaat in gesprek met Arie Bekkema, vestigingsleider van Concordia Keuken & Bad Heerenveen, en Auke de Vries, vestigingsleider van Bouwcenter Concordia in Heerenveen over Concordia’s rijke historie, de huidige groei en de kansrijke toekomst. 

Het verhaal van Concordia begint in 1906 aan de Zomerdijk te Meppel, waar het bedrijf zich bezig wil houden met als met activiteiten in de beton- en cementindustrie. In de eeuw die volgt groeit het bedrijf gestaag en in de jaren ‘60 openen ze, als één van de eersten in ons land, een toonzaal voor de verkoop van keukens, sanitair en wand- en vloertegels. Daarnaast vestigen zich in steeds meer dorpen en steden in Noord- en Midden-Nederland. Inmiddels heeft Concordia Holding meer dan 200 werknemers in dienst, hebben ze dertien vestigingen van Bouwcenter Concordia, zeven locaties voor Primo Keukens en twee Concordia Keuken & Bad vestigingen. 

Concordia Keuken & Bad

Vestigingsleider Arie Bekkema was erbij toen Concordia twintig jaar geleden Van Der Woude Keukens in Heerenveen overnam. Hij begon er als keukenadviseur en groeide de jaren die volgden door tot vestigingsleider. Als iemand die al zo lang in het vak zit, heeft Bekkema heel wat trends zien komen en gaan. 

Trends spelen heel duidelijk een grote rol in de keuken- en sanitairwereld. Het is dan ook belangrijk dat de showroom van Concordia Keuken & Bad aan de Jousterweg 44 in Heerenveen altijd vernieuwd wordt. Bekkema: “We hebben een showroom van 2500 vierkante meter waar je voor elke smaak en voor elke portemonnee een mooie keuken of badkamer kunt vinden. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de verbouwing van de showroom, zodat we nog meer ruimte hebben om onze producten te laten zien.” Bekkema vertelt onder andere over het design keukenmerk next125 dat een plekje krijgt in deze vernieuwde showroom: “Zij verwerken in hun keuzes dat allernieuwste technologieën. Zo hebben zij een app ontwikkeld waarmee je de kookplaat, de oven, de afzuigkap en de vaatwasser kunt besturen, op afstand dus.” De vestigingsleider wordt enthousiast van al die moderne techniek: “Stel je voor; terwijl jij je diepvriespizza betaalt in de supermarkt, kun je de oven alvast voorverwarmen. Ideaal!”

In april is de verbouwing afgerond en hebben ze een volledig vernieuwde showroom, waar ook het merk Keller te vinden is. Keller is het merk dat een mooie keuken voor iedereen bereikbaar wil maken. Keller keukens biedt een breed assortiment kwaliteitskeukens in stijlen, materialen, kleuren en afwerking voor ieder budget. 

Concordia Keuken & Bad is een totaal concept, wat inhoudt dat je in Heerenveen terecht kunt voor de gehele inrichting van jouw nieuwe badkamer of keuken. Van de kasten tot de pvc-vloer en van de apparatuur tot aan het werkblad. Eerlijk en transparant advies staat centraal: “Klanten krijgen bij ons altijd de kans om gewoon even lekker rond te lopen. Als ze een vraag hebben of ze willen advies, dan kunnen ze ons altijd aanspreken. We maken vrijblijvend een offerte met een 3D-tekening, die de klant naar huis mag meenemen om er over na te denken. Gewoon, goede service, dat vinden we belangrijk.” Bekkema merkt dat mensen steeds bewuster keuzes maken: “Klanten vragen bijvoorbeeld vaker naar de mogelijkheden van waterontharders. Deze halen kalk uit het water waardoor het water van betere kwaliteit wordt. Zacht water, noemen ze dit. Zacht water is beter voor de huid, maar ook beter voor apparaten. Ze gaan langer mee en blijven langer mooi.” Bekkema gaat elke dag nog met veel plezier naar zijn werk: “Je krijgt de kans om mensen te verbazen over de mogelijkheden van hun eigen huis. Als je een creatief en passend ontwerp maakt die voldoet aan alle eisen van jouw klant en ze gaan tevreden de deur uit, dan heb ik een goede dag.”

Primo Keukens

Ook voor de kleinere portemonnee heeft Concordia een passende oplossing. Primo Keukens is namelijk de keukenspecialist voor het kleinere budget. Een ideaal adres voor starters en mensen die voor een complete keuken niet boven het budget van zo’n € 10.000,- uit willen komen. En met 7 vestigingen in Noord-Nederland vind je er altijd wel een in de buurt.

Bouwcenter Concordia Heerenveen

Ook Auke de Vries, vestigingsleider van Bouwcenter Concordia Heerenveen, heeft de kans gehad om binnen Concordia te groeien. In mei 2014 neemt Concordia Imabo Heerenveen over. Deze inkoopcombinatie fuseert later dat jaar met Bouwcenter en gaan verder onder die vlag. Concordia wordt Bouwcenter Concordia en Auke de Vries start als medewerker in dat bedrijf. Ook hij groeit door tot vestigingsleider in dit groeiende bedrijf. Volgens De Vries is de groei van Concordia, die toch opereert in een concurrerende markt, logisch te verklaren: “Ten eerste ligt dat aan de zelfstandigheid van de vestigingen. Het hoofdkantoor van Concordia zit wellicht in Meppel, maar de vestigingen mogen zelf heel veel beslissen. Daardoor zijn de lijntjes kort en kunnen we de klanten zo goed mogelijk helpen.” 

Bouwcenter Concordia aan Saturnus 3 in Heerenveen bestaat eigenlijk uit drie onderdelen, vertelt De Vries: “We hebben een kantoor voor de binnendienst. Zo’n 60% van onze omzet gaat niet door de winkel in Heerenveen, maar gaat rechtstreeks vanaf de fabriek naar de bouwplaats. Daarvoor is een goede planning van levensbelang en dat gebeurt op ons kantoor.” Naast het kantoor is er ook een balie waar klanten terecht kunnen voor advies. Bouwcenter Concordia richt zich zowel op de particuliere zelfbouwers, als op ZZP’ers, midden- en grote bouwondernemers. Bij de balie is er ook een shop waarin bouwmateriaal ligt dat in winkelstellingen past. “We hebben ook de beschikking over een mooie ruimte die onze klanten kunnen gebruiken om hun eigen klanten van advies te voorzien. Bij een nieuwbouwwoning moet je veel keuzes maken; voor welke dakpan ga je, voor welke gevelbekleding. In deze ruimte kunnen ondernemers dat laten zien aan hun klant.”

Naast het kantoor en de shop heeft Bouwcenter Concordia een loods met een grote voorraad bouwmaterialen: “We werken met een drive-in systeem. Klanten kunnen met hun wagen of kar naar binnen rijden en binnen hun materiaal verzamelen. Eventueel helpen wij hen daarbij.” Het goede voorraad assortiment in deze loods in volgens De Vries een ander sterk punt van Bouwcenter Concordia. Het zorgt er onder andere voor dat hun klanten minder last hebben van de lange levertijden in de bouwindustrie. 

Ook de juiste kennis is een belangrijke reden voor de groei van Bouwcenter Concordia: “We hebben jarenlange ervaring in huis en weten precies wat de klanten van ons verwachten. Zij zijn het belangrijkste.”

De Vries heeft er de afgelopen jaren van genoten om zijn werkgever te zien groeien: “We begonnen met nul klanten en kijk waar we nu zijn. Bouwers uit de regio Heerenveen hebben ons leren vertrouwen en wij gaan dat vertrouwen echt niet beschamen.” Volgens de vestigingsleider zijn er in de toekomst dan ook nog veel mogelijkheden en kansen tot groei: “Er zal altijd gebouwd moeten worden en wij staan voor bouwondernemers klaar om dat te faciliteren.

Meer weten over Concordia Keuken en Bad: www.concordiakeukenenbad.nl, voor Primo keukens op www.primokeukens.nl en over Bouwcenter Concordia: www.bouwcenter.nl/concordia

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 12 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 17 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 19 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 26 apr, 15:00
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 26 apr, 12:00
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 26 apr, 10:00