Anna Molleman.
Anna Molleman. Foto: Rianna Hilarius

‘Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste’

Educatie

HEERENVEEN - Op 19 april is het de Dag tegen het Pesten, een landelijke dag waarop de organisatie Stop Pesten Nu extra aandacht vraagt om pesten te voorkomen. Ook op de 22 openbare basisscholen van Ambion is er speciale aandacht om pesten te voorkomen. RondOm Heerenveen gaat in gesprek met Anne Molleman, bestuurder bij Ambion: “Ambion helpt de scholen door ervoor te zorgen dat ze alle tools in handen hebben om voor hun leerlingen en medewerkers een veilige plek te creëren.” 

Als het om een anti-pestbeleid gaat, zijn de 22 scholen die onder Ambion vallen (in gemeente Heerenveen en de Fryske Marren) vrij in de keuzes die ze maken. Daarbij is een veilig schoolklimaat en een goede groepsvorming de basis op alle scholen. Ze kiezen zelf de methode voor sociaal-emotioneel leren waarmee ze werken, legt Molleman uit: “Bij zo’n methode is het belangrijk dat de mensen die ermee werken er helemaal achter staan. Alle methodes voldoen natuurlijk aan de eisen en zijn wetenschappelijk onderbouwd. Het team kiest die methode uit waarvan zij denken dat het goed past bij de school en bij de kinderen.” Regelmatig volgen de teams van de scholen van Ambion opfrissingscursussen of trainingen van hun gekozen methode: “Daarmee blijven ze op de hoogte, worden ze extra ondersteund bij nieuwe ontwikkeling, zoals de opkomst van sociale media, en worden er momenten gecreëerd waarop leerkrachten extra met elkaar in gesprek kunnen over dit onderwerp.”

Het is aan het bestuur van Ambion om ervoor te zorgen dat de scholen alles in huis hebben om een veilig pedagogisch klimaat te creëren. Het voorkomen van pestgedrag is daarin heel belangrijk: “We werken op alle scholen bijvoorbeeld met de gouden en zilveren weken, de weken na de zomer- en kerstvakantie waarin we veel aandacht besteden aan groepsvorming. Een sterke, veilige groep zorgt ervoor dat pestgedrag minder snel voorkomt.” Na de coronaperiode heeft Ambion hier extra op ingezet: “We voorzagen problemen op het gebied van groepsvorming omdat kinderen zo lang niet in de klas hadden gezeten. Daarom hebben we extra geïnvesteerd om sterke groepen te maken, bijvoorbeeld door meer rots en water trainingen te faciliteren.” Bovendien is er op de scholen van Ambion extra oog voor diversiteit: “In de groepen wordt er aandacht besteed aan de vraag: hoe ga je om met iemand die anders is of anders denkt dan jijzelf? Dit is onderdeel van ons aanbod wereldburgerschap”

Ambion zet alles op alles om een veilig leerklimaat te verzekeren, maar Molleman kan niet ontkennen dat pestgedrag af en toe de kop opsteekt: “Binnen al onze scholen tolereren wij geen pestgedrag. Als er wel gepest wordt, wordt er direct ingegrepen.” In eerste instantie gebeurt dat in de groep zelf. “We kijken bij pesten niet alleen naar de ‘dader’ en het ‘slachtoffer’, maar naar de hele groep. Als er wordt gepest, ondernemen we actie met de hele klas, bijvoorbeeld door met elkaar in gesprek te gaan of samen een training te volgen.” Bij pestgedrag worden de anti-pestcoördinator, de schooldirecteur en de ouders ook actief betrokken: “In dit soort situaties is het belangrijk dat we het samen oplossen.”

Direct in actie

Als er een situatie ontstaat waarbij het pesten meer structureel van aard is, wordt ook het bestuur van Ambion betrokken. Molleman schat in dat dit ongeveer één keer in het schooljaar gebeurt: “Dan gaan we op zoek naar de kern van het probleem. We gaan na of de anti-pestmethodes op de juiste manier worden gebruikt en kijken naar de schoolbrede afspraken die zijn gemaakt. Daarin staan onder andere de afspraken over het gedrag in de school en op het plein omschreven. “ Signalen kunnen vanuit de scholen bij het bestuur terechtkomen of komen voort uit de onderzoeken die Ambion doet onder kinderen en ouders: “Als we merken dat er iets aan de hand is dan gaan we direct over tot actie. Een veilig schoolklimaat is namelijk essentieel voor kinderen om tot ontwikkeling te komen.”

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 11 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 21 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00
Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 29 apr, 08:00