Afbeelding

Zo maak jij de lekkerste oliebollen

Algemeen

DRACHTEN - De oliebolkramen staan er nu al wat langer, maar hoe dichter we het einde van het jaar naderen, hoe meer mensen ook zelf oliebollen gaan bakken. Een goede oliebol bakken is echter een hele kunst, want veel factoren hebben invloed op hoe lekker de oliebol uit het vet komt. RondOm Vandaag ging op zoek naar tips, zodat jij straks de lekkerste oliebollen kan maken.

Oliebollen bestaan al honderden jaren en men kende ze eerst nog als oliekoeck. Ze werden namelijk gebakken in een laagje olie, waardoor ze niet rond werden maar plat, zoals een koek. Verder zaten er meer krenten én meer kruiden in de oliekoeck. De oliekoeck werd van oorsprong vooral in de winter gegeten. Dit gebeurde omdat de koeken gemaakt worden met houdbare ingrediënten zoals meel en gedroogd fruit. Bovendien vulde het goed (zoals je weet) en bevat het veel calorieën. Niet gek dus dat veel mensen dit aten. De oliekoeck werd een bol toen er meer olie verkrijgbaar was en later de frituurpan zijn intrede deed. 

Iedereen heeft een andere smaak. Daardoor zullen we het nooit met z’n allen eens worden over de vraag wat nou een goede oliebol is. Over het algemeen zijn er echter wel ‘eisen’ opgesteld waaraan een goede oliebol moet voldoen. Zo moet het niet te vet zijn, mag het niet taai zijn en moet het een veerkrachtige en toch open structuur hebben. De vulling moet daarnaast ook goed gewassen en geweld zijn en het moet goed verdeeld zijn over de bol. Tenslotte willen we natuurlijk niet dat de bol smaakt naar olie. 

De vulling

Bereid de vulling op een nauwkeurige manier. Weeg het goed af en neem de tijd om de vulling te wellen. Als je krenten of rozijnen niet lang genoeg welt, onttrekken ze vocht uit de oliebol en worden ze droog. Na het wellen moet je de krenten weer goed laten drogen, het liefst twintig uur. Zorg er ook voor dat de vulling op gelijke temperatuur is met het beslag.

Het beslag

Het beslag maken kent ook veel geheimen. Zorg er in ieder geval voor dat de grondstoffen goed kunnen mengen. Voeg dan ook niet gelijk al het water toe, maar begin met 85%. Meng het beslag eerst op een lage stand. Zodra alles gemengd is, begint het kneden. Zet hiervoor de mixer wel op een hoger stand. Daarna gaat het beslag rijzen. Veel factoren hebben invloed op dit proces. Vooral de omgeving heeft invloed op hoe het beslag rijst. Hou vooral de luchtvochtigheid en de temperatuur goed in de gaten. Het beslag mag namelijk niet afkoelen. 

Het frituren

De juiste temperatuur is ook belangrijk uit je die oliebollen in de olie gooit. De belangrijkste succesfactor is een constante olietemperatuur tussen 175 en 180 graden Celsius. Als het olie te koud is, dan krijgt de oliebol een grove structuur aan de buitenkant en kan het teveel olie opnemen. Bij te hete olie kleuren de bollen te donker en ook in deze situatie wordt de oliebol vaak te veel olie op. 

Zorg er ook voor dat de olie schoon is. Veel mensen maken oliebollen juist in oude olie en verschonen de frituurpan daarna, maar beter is dus om juist met schoon olie te beginnen. Oliebollen kunnen namelijk snel de smaak overnemen van vuil wat nog in het olie zit.

Afbeelding
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00