Sara, Finn en Hellen
Sara, Finn en Hellen Foto: Rondom Vandaag (Jelmer Kampen

12-jarige Heerenveense Sara groot voltige-talent

Sport

SNIKZWAAG - Sara Regensburg (12) uit Heerenveen is een aanstormend talent in de voltige wereld. Als één van de jongsten in het veld pakte zij in haar eerste internationale wedstrijd, Concours Voltige International in België, de derde plek. Maar wat is voltige precies? Rondom Heerenveen sprak met haar en haar trainer, Hellen Engbersen van Voltige vereniging ‘t Prinsepaard, over deze unieke en onderbelichte sport.

Voltige is een in Nederland onbekende sport, ondanks dat het toch een spectaculaire sport is. Het is een mix van turnen en paardrijden. Er moeten acrobatische verrichtingen worden gedaan op een lopend paard waarbij het paard, de voltigeur (degene op het paard) en de longueur (degene die de longe of touw in het midden vast heeft) samenwerken om een zo goed mogelijk kür neer te zetten. 

Vertrouwen

Sara Regensburg uit Heerenveen is een jong opkomend talent in de sport. Ze beoefent de sport al sinds haar zesde en is inmiddels twaalf jaar oud. “Mijn zus zat op turnen en ik wilde dat ook heel graag, maar ik wou ook graag paardrijden. Toen we met de familie naar het Wereldcircus in Carré gingen en ik zag wat ze allemaal op die paarden deden wilde ik dat ook doen.”
“Tijdens voltige doe je altijd wel wat anders en je hebt veel verschillende dingen die je kan leren, dat vind ik er leuk aan.” In haar eerste jaren voltigeerde ze met een groter paard dan haar huidige paard Finnegan. “Ik was toen even groot als het been van dat paard. Ik werd er vaak opgetild en ik moest vaak klimmen om er op te komen.” Maar nu rijdt ze op Finnegan, waar ze al op rijdt sinds hij bij ‘t Prinsepaard zit. Sara heeft Finn ingereden en klaargestoomd voor het echte voltigewerk. “We moeten veel vertrouwen in elkaar hebben, ik moet niet bang zijn dat het paard mij er afgooit. Het is heel fijn als je het paard vanaf het begin al kent. Dan weet hij hoe zwaar je bent, wat je doet en schrikt hij niet meer.” ‘t Prinsepaard zit in Snikzwaag, op de zorgboerderij de Zwagemer. Daar staan de paarden van de vereniging en worden ze goed verzorgd door de medewerkers. Hellen Engbersen, oprichter van ‘t Prinsepaard en trainster van Sara is zeer tevreden over hun huidige plek. “Ik ben hier heel graag omdat ik de voltigepaarden ook gebruik voor therapie en ik dus ook met veel mensen van de GGZ in aanraking kom.”

“Niemand wist iets over mijn sport”

Sara Regensburg deed in april mee aan haar eerste internationale wedstrijd, waar ze meteen de bronzen medaille won. “Er waren veel mensen en ze kwamen uit verschillende landen. Het was veel groter en officiëler dan nationale toernooien. Je hebt op een internationaal niveau ook meer jury’s. Toernooien in Nederland hebben er meestal maar één. Ik vond het heel leuk om mee te maken.” Sara traint twee keer per week op het paard waarvan een keer met een groep en een keer solo. Verder doet ze thuis aan krachttraining en oefent ze op de oefenton, die als een stilstaand paard fungeert. “Ik ben rond de vijf dagen bezig met oefenen. Heel vaak doe ik tussendoor nog krachtoefeningen en ben ik op de oefenton bezig. Ik ben dan niet de hele dag bezig hoor, meestal een uurtje.”
Naast voltige rond Sara nu ook haar eerste jaar op de middelbare school af. “Op de introductiedag moesten we vertellen over onze sport. Toen ik mijn sport benoemde wist niemand wat het was. Maar meestal als ik het dan uitleg vinden ze het wel vet, dat je een handstand kan doen op een paard.” Zegt Sara. “Het lijkt mij heel leuk om ooit een keer op een EK of WK te staan. Het lijkt mij ook leuk een keer met een team mee te doen, dan kan je met verschillende mensen op elkaar staan.”

Mocht u meer informatie willen over de sport of de vereniging ‘t Prinsepaard, of heeft u interesse om sponsor te worden, kunt u een kijkje nemen op www.prinsepaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 8 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 14 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 16 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 18 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00