Rienk Kan aan het putten
Rienk Kan aan het putten Foto: Wieger Jansma

De opmars van Discgolf

Sport

Heerenveen - Discgolf is in Nederland nog onbekend, maar de laatste jaren kent de sport in Nederland een explosieve groei. In 2016 was er in het Noorden nog geen discgolfbaan te vinden, tot  vereniging CityPark Flyers werd opgericht. Vijf jaar later zijn er inmiddels al zes banen te vinden, waaronder een 18 hole baan in Heerenveen. We spreken met Rienk Kan over deze bijzondere sport die ook in Friesland steeds meer wordt beoefend.

Rienk Kan

Rienk Kan staat aan de Nederlandse top van discgolf. Hij beoefent de sport nu zo’n vijf jaar en heeft een achtergrond in atletiek. Via een vriend kwam hij in aanraking met de sport. ”Er werden enkele frisbees in mijn handen geduwd en na een paar worpen was ik meteen verkocht.” Na jaren van oefenen begon Rienk het steeds serieuzer te nemen en begon het steeds meer te kriebelen. Nadat hij in 2019 Nederlands kampioen werd richtte hij zich op Europese toernooien, waar hij verdienstelijk mee kon draaien.

Techniek

“Discgolf is geen fysieke sport, de techniek is het allerbelangrijkst. Als je volledig op kracht gaat dan ga je jezelf alleen maar tegenwerken. Je moet de frisbee zo efficiënt mogelijk kunnen gooien en je ontspannen. Met je lichaam moet je een soort kettingreactie maken, je gooit met je hele lichaam.”

“Het moeilijkste is om een frisbee rechtdoor te gooien. Want als hij snelheid verliest en minder roteert dan wijkt hij af naar links of rechts, dat heet fade. Een frisbee maakt dus altijd een soort haak of vraagteken aan het eind.” Je kan een frisbee met een forehand, backhand en over je hoofd gooien. Met die laatste kan je hoogte in de disc krijgen om over bomen te kunnen. Dan moet je aan het einde ook putten. Dit is een korte worp die je heel rustig moet doen, met veel souplesse. 

Groei

Wieger Jansma is oprichter van vereniging CityPark Flyers, De discgolfvereniging van Noord-Nederland, en Discgolf Nederland: “Beginners kunnen gewoon met een schijf beginnen. Dan leer je de basis. Als je dan echt de smaak te pakken hebt, kan je meer discs meenemen en gebruik maken van speed, turn glide en fade en per worp bepalen welke disc de beste is”

“Tijdens corona was onze sport natuurlijk prima te beoefenen. Je bent buiten, je kan afstand houden en het zijn openbare voorzieningen. De sport is ook zeker gegroeid tijdens de coronacrisis, maar dat deden we daarvoor ook. In Nederland hebben we nu een stuk of tien goede achttien hole banen waar je echt wedstrijden op kan houden en er zijn door het hele land verenigingen te vinden. 

Discgolfbaan Heerenveen

“In 2017 gingen we naar de wethouder van Sport in Heerenveen. We vinden dat discgolf goed past bij Heerenveen omdat het een laagdrempelige sport is. Iedereen kan het spelen.  Ik had al een gebied uitgezocht wat geschikt zou zijn en waar het relatief goedkoop zou zijn om aan te leggen. Toen was de wethouder enthousiast.” Zegt Kan

De baan in Heerenveen ging in 2019 officieel open. Gelegen in het gebied naast de Weinmakker is het een achttien hole baan die best uitdagend is. Er is veel water en heeft veel variatie in de verschillende ‘holes’. Het terrein was voor de komst van de baan verlaten en is samen met de gemeente omgetoverd tot een rustig en beter bewandelbaar gebied. “Soms lopen er op baan schapen, dan kan je op een paar holes niet spelen. Maar we onderhouden goed contact met de herder in de buurt. Als er wedstrijden worden gehouden dan hebben we alles geregeld met hem.”

Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 17 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 20 uur geleden
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00