Afbeelding

Over Ibiza, pizza en Lady Diana

Persoonlijke verhalen

Anja de Roos uit Jubbega is sinds 2015 uitvaartbegeleidster. Het zaadje om dit beroep te beoefenen werd in 2006 al geplant. Na het overlijden van haar moeder bemerkte zij hoe een uitvaartbegeleider het grote verschil kan maken. Alles werd destijds zakelijk afgedaan. Op dat moment dacht zij: Ooit ga ik dit werk doen, maar dan anders. Gemoedelijker. Nabestaanden meer tijd bieden om keuzes te maken en ruimte geven voor eigen ideeën. Het mooiste aan dit werk vindt ze dat ze mensen op hun kwetsbaarste momenten mag helpen en bijstaan. “Je komt echt bij de mensen binnen, tot de kern van leven. Het is dan ook niet meer mogelijk om een masker op te zetten, je ziet het pure in de mens”, zegt Anja.

 
Wat ben je aan het doen: Op het moment heb ik geen uitvaart lopen. Ik heb net vier weken achter de rug waarin ik zeven dagen in de week bezig was, wat mij uiteindelijk ook wel opbrak. Het is nu rustig, maar dat kan zo veranderen. Je weet nooit wanneer de telefoon weer gaat.
Wat wilde je worden als kind: Ik wist niet wat ik wilde worden. Ik wilde werk wat ik leuk vind en plezier in heb. Zo was ik negen jaar lang doktersassistente, heb ik een rijschool waar ik nu alleen nog de administratie voor doe en ben ik mede-eigenaar van een autopoetsbedrijf waar mijn vriend nu het meeste doet.
Verslavend: Koffie. Ik drink dat misschien wat te vaak, zelfs midden in de nacht als ik bij een familie ben en ze vragen of ik wat wil drinken, dan kies ik koffie.
Waar ben je blij mee: Dat ik gezond ben. Ik ben blij met alles wat ik nog om mij heen heb, vooral de mensen en onze lieve viervoeters.
Waar ben je minder blij mee: Met de situatie in de wereld. Ik heb graag grip op dingen, maar van de huidige toestand snap ik niks meer van. Vooral de schade die corona heeft veroorzaakt. Ik heb gezien dat tijdens de lockdowns mensen geen afscheid konden nemen van een overledene, dat heeft mij wel diep geraakt.
Milliondollar-Tip: Blijf jezelf. Stap niet in een rol, want uiteindelijk val je buiten die rol.
Inspiratiebron: Lady Di. Zij deed zoveel mooie dingen voor haar medemens. Ik weet nog toen ze overleed en ik zat te janken voor de tv. Ook haar quotes vind ik fantastisch. Ga niet volgens de regels te werk, maar volg je hart. Dat is hoe ik nu ook leef. Volg niet het protocol, maar luister naar je hart, dat leidt de weg.
Favoriete plek in Friesland: We hebben meerdere plekken. Wij gingen jaren naar Langweer op vakantie. Daar heb je een dorpsstraatje dat net als Vlieland voelt. Ook vinden we Eernewoude heel leuk. Ik denk dat water ons trekt.
Welke eigenschappen waardeer je in mensen? Dat mensen oprecht en eerlijk zijn.
Laatste avondmaal: Een hamburger speciaal met patat, lekker vet. Pizza vind ik ook heel lekker. Dan met broccoli, mozzarella en iets pittigs.
Wat staat er nog op je bucketlist: Ik wil nog graag naar Ibiza. ik heb er zoveel over gehoord, maar ik ben er nog nooit geweest.
Van wie heb je het meeste geleerd: Lady Diana. Zij is wel een groot voorbeeld geweest voor mij. Zij heeft mij de juiste mindset meegegeven en ik denk nog vaak aan haar terug. Zij heeft gewoon een impact op mij gehad en hoe ik mijn leven leef.
Hoe zie je jezelf over vijf jaar: Ik hoop hetzelfde zoals nu. Lekker happy en dat ik nog steeds werk doe waar ik blij van word.
Levensmotto: Leef voluit, geniet ten volste, lach vaak en wees lief.

Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 12 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 14 uur geleden
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00