De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden. Foto: Rens Hooyenga

“Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten”

Evenement

MAKKINGA - De laatste jaren is het bezoekersaantal van de jaarlijkse Autocross in Makkinga explosief toegenomen. Afgelopen jaar waren er op Tweede Paasdag maar liefst 3.000 bezoekers langs de baan te bewonderen. Voorzitter Wouter Heeroma van de Autocross commissie zegt trots te zijn op wat hij samen met de Makkingaster Oudejaarsploeg (MOP) en alle vrijwilligers heeft neergezet. Hij hoopt dat zijn laatste jaar als voorzitter wederom bekroond kan worden met een spectaculaire dag. We spreken met hem in de aanloop van het evenement. 

“We hebben ieder jaar veel bezoekers op de Autocross, maar in de laatste twee jaar is het aantal explosief toegenomen”, begint Wouter enthousiast. “Vorig jaar hadden we maar liefst 3.000 bezoekers en dat is voor de Autocross echt wel uitzonderlijk. We hopen natuurlijk dat we dat dit jaar ook weer kunnen bereiken, maar 3.000 is wel echt uniek.” 


Foto - Sam Mulder

Wouter neemt afscheid

Voor Wouter is de 52e editie van de Autocross een bijzondere. Na bijna tien jaar als voorzitter van de Autocross commissie te hebben gefungeerd, zwaait hij na deze editie af. Wel blijft hij achter de schermen betrokken bij de organisatie. Wouter hoopt op een mooi afscheid en een memorabele dag: “Ik ben geboren en getogen in Makkinga en echt opgegroeid met de MOP en de Autocross. Het is fantastisch om dit evenement met de jongens uit het dorp te organiseren. Ik hoop dan ook weer op een prachtige dag dit jaar”, zegt hij. 

Genoten van voorzitterschap

Wouter heeft ontzettend genoten van zijn tijd als voorzitter. “In mijn begintijd had ik vaak een functie als vlagger, wedstrijdleider en de laatste jaren heb ik het evenement als voorzitter mogen organiseren. Dan spring je eigenlijk overal bij waar nodig; je kunt je dag van tevoren niet inplannen. Dat maakte het altijd leuk en uitdagend. Na bijna tien jaar is het echter mooi geweest. Nu is het tijd voor de jongere jeugd om zich te ontwikkelen binnen de MOP. Daarom draag ik het stokje over aan Kevin Adema en Tjetse Hamstra, zij mogen er nu wat moois van maken.” 


Foto - Sam Mulder

Het is tijd voor de jongere jeugd om zich te ontwikkelen binnen de MOP.

Voorbereidingen en aanpassingen

De Autocross commissie bereidt zich wederom voor op een spectaculaire dag met veel bezoekers. Er zijn daarom ook de nodige aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van andere jaren. “Zo hebben we een tent die net een slagje groter is dan vorig jaar, waardoor we meer mensen onderdak kunnen bieden. We hopen natuurlijk op een mooie dag met fantastisch weer, maar dat weet je van tevoren nooit”, legt Wouter uit. “Daarnaast hebben we nog meer bier ingeslagen dan andere jaren. Hiervoor ook dank aan Miedema Tapservice in Appelscha, met wie we een uitstekende samenwerking hebben en die altijd stand-by staat als er een tekort is. Verder hebben we het puntentelling systeem geprofessionaliseerd en ervoor gekozen om extra kassa’s neer te zetten waar je zowel met pinpas als cash kunt betalen. Op die manier zorgen we dat de uitslag sneller bij de mensen komt en er een betere doorstroom is. We spelen hiermee in op een groot aantal bezoekers.” 

Een uitstekend deelnemersveld

Uiteraard kunnen de bezoekers ook weer rekenen op een uitstekend deelnemersveld. Op het moment van schrijven zijn er al honderd inschrijvingen voor het evenement. “Dat is gezien deze periode ook al hoger dan afgelopen jaar, dus we zijn tot nu toe heel tevreden. Sommige klasses lopen al aardig vol, dus als mensen nog in willen schrijven, moeten ze er snel bij zijn”, stelt Wouter enthousiast. Het evenement bevat dezelfde klasses als het afgelopen jaar en de voorzitter hoopt dat iedere klasse straks voorzien is van een mooi deelnemersveld. Vooral de Kever 1600 en de sprintklasses staan volgens Wouter garant voor spektakel. “Iedere klasse heeft natuurlijk zijn charme, maar die twee vind ik persoonlijk het mooiste. Dat zijn de auto’s met het meeste vermogen en die zijn echt spectaculair qua snelheid.” 


Wees welkom op Tweede Paasdag!

De 52e editie van de Autocross belooft op voorhand dus weer een groot succes te worden. Net als andere jaren zal de DJ weer zorgen voor lekkere muziek in de feesttent en zullen de coureurs hun uiterste best doen om het publiek te entertainen. De kaarten voor de Autocross zijn net als andere jaren verkrijgbaar aan de kassa en het crossterrein is vanaf 10:00 uur geopend, traditioneel op Tweede Paasdag (1 april). Wees welkom! 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 3 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 5 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 22 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement gisteren
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00