Afbeelding
Foto: Rens Hooyenga

“Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen”

Evenement

MAKKINGA - Ben jij op zoek naar bijzondere en unieke vintage spullen? Neem dan eens een kijkje op de Vlomarkt Makkinga! De Vlomarkt is namelijk volop vertegenwoordigd als het gaat om deze materialen. Op zaterdag 30 maart is de eerste Vlomarkt -die al sinds 26 april 1975 georganiseerd wordt- weer van start gegaan. De organisatie is in handen van Dorpsbelang Makkinga en vindt t/m oktober iedere laatste zaterdag van de maand plaats. Marktmeester Jan Zwaga vertelt er meer over. 

De 67-jarige Jan Zwaga is een geboren en getogen Makkingaaster. Al zijn hele leven is de Vlomarkt echt een begrip in het Noorden. Van een eerste markt met 32 kraampjes op het plein voor het dorpshuis, is de markt daarna uitgegroeid tot een vlomarkt die zich volledig uitstrekt over de Oosterhuisweg en de Mr. Bergsmastraat. 

Inmiddels is de markt iets kleinschaliger, maar zeker niet minder populair onder de fanatieke verzamelaars. Jan is nu bijna tien jaar marktmeester (toezichthouder van de markt) en ziet nog altijd veel bekende, maar ook nieuwe mensen op de markt verschijnen. “Ze komen vanuit de gekste plekken; Amsterdam en zelfs Den Haag zijn af en toe vertegenwoordigd, al kunnen die natuurlijk ook op een camping in de buurt staan. Toch zegt het wel iets over de regionale functie van onze markt. Daarom werd Vlomarkt Makkinga ook wel “het Waterloo-plein van het Noorden” genoemd.” 

Vintage markt

Volgens Jan is de grootste aantrekkingskracht van de Vlomarkt de bijzondere spullen die er aangeboden worden. “Het is een echte vintage markt, dus je vindt hier heel veel oudere spullen”, licht hij toe. Denk bijvoorbeeld aan oud gereedschap, CD’s, LP’s, oude kozijnen, metalen ramen, Friese klokken en oude horloges. “Echt van alles dus”, lacht hij. “Ik ken veel vlomarkten met spullen van de IKEA en de Blokker die men kwijt wil, maar dat zie je hier niet zoveel. Daarin onderscheiden we ons!” 

Door vrijwilligers gedragen

Na tien jaar organisatie, geniet Jan nog altijd ontzettend van de Vlomarkt. Zowel van de vele (nieuwe) mensen die er te vinden zijn, maar ook het feit dat de markt volledig door vrijwilligers gedragen wordt. “Ik denk dat tachtig tot negentig procent van de vrijwilligers ook al minimaal tien jaar meewerken. Dat zegt ook wel iets over hoe de markt leeft in het dorp. De gesprekken die je met mensen hebt, de achtergronden van mensen; je hoort heel veel. Je komt ook van alles tegen op de markt: van mensen die arm zijn, tot mensen die het heel ruim hebben. Die twee werelden komen op de markt heel mooi samen en dat vind ik ook heel bijzonder om te zien.” 


Foto - Rens Hooyenga

Volledige opbrengst naar het dorp

Nog zo’n bijzonder aspect, is dat de opbrengst van de Vlomarkt ten goede komt aan het dorp. De markt is dus niet bedoeld voor eigen gewin. “Met het geld kunnen we initiatieven in het dorp ondersteunen”, legt Jan uit. “Vorig jaar hielden we ruim 3.000 euro netto over aan de markt en daar konden we bijvoorbeeld de muziekvereniging mee ondersteunen. Instrumenten zijn heel duur, dus als wij jaarlijks een bijdrage kunnen leveren, is dat heel waardevol. Ook helpen we middels een financiële bijdrage de lagere school met het opknappen van het schoolplein. De Vlomarkt is dus echt van- en voor het dorp Makkinga.” 

Steeds meer jonge standhouders

Jan is tevreden over de eerste Vlomarkt van 30 maart. Hij ziet bovendien mooie ontwikkelingen als het gaat om de standhouders. “Er is echt een wisseling van de wacht gaande. We hadden heel veel standhouders die al vanaf de oprichting op de markt te vinden waren, maar nu zie je ook steeds meer jongere standhouders. Daar hebben we de afgelopen jaren ook echt op ingezet, door actiever te zijn op Facebook en Instagram. Steeds meer mensen beseffen dat het zonde is om spullen weg te gooien. Hoe mooi is het dan om via de Vlomarkt het spul een tweede leven te geven. Dat is natuurlijk ook onze doelstelling.”

Wil jij standhouder zijn?

Heb jij nog oude spullen en zou je graag als standhouder op de markt willen staan? Dat kan! In overleg met de marktmeester kun je een plekje uitzoeken. Kijk op de site: www.dorpmakkinga.nl/vlomarkt voor meer info.

Zoek ook op Facebook: Vlomarkt Makkinga. De eerstvolgende mogelijkheid is op 27 april (Koningsdag). Jan heeft de verwachting dat het iets rustiger zal zijn dan normaal, want de fanatieke sneupers zullen ongetwijfeld op jacht zijn naar unieke spullen in het land. Ben je echter in de buurt, neem vooral een kijkje!

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00