Suzanne Schulting
Suzanne Schulting Foto: Team IKO

Suzanne Schulting verrast met twee WK-tickets én EK Sprint langebaan

Sport

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft fantastisch goed gepresteerd afgelopen weekend bij de WKKT voor langebaanschaatsers. Zowel op de 500 meter als de 1.000 meter schaatste de Friezin zich bij de beste drie op de 400-meterbaan van Thialf en mag daardoor aan zowel aan de WK Afstanden op 500 en 1.000 meter meedoen én ook nog eens aan de EK Sprint. Op de langebaan. Terwijl ze dus eigenlijk beter is in nog kortere rondes en bochten, als wereld- en olympisch shorttrack-kampioen

Zowel op de 500 als de 1.000 meter reed ze een persoonlijk record in Thialf. Op de kilometer klokte ze maandag 1.13,98 en daarmee schaatste ze bijna een seconde van haar persoonlijk record af. De dag ervoor haalde ze maar liefst zestienden van een seconde van haar persoonlijk record op de 500 meter af - haar nieuwe toptijd is 37,71 - en dat was goed voor de verrassende derde plaats op de ranglijst van het WKKT én het startbewijs voor het WK.

Ook het EK Shorttrack is in januari

Het is een drukke maand voor de Friezin, want in januari is ook het Europees kampioenschap van haar totnutoe beste sport, het shorttrack. Van 22 tot en met 24 januari is ze in Gdansk (Polen) kanshebber op verschillende afstanden. In 2018 werd ze Olympisch kampioen op de duizend meter en met de dames ploegenachtervolging greep Suzanne met haar Nederlandse collega’s als team het brons. De 23-jarige heeft nog lang niet alles gewonnen wat er te winnen valt in het shorttrack dus wil daar ook nog wel even mee doorgaan.

Een week voor het EK Shorttrack is het Europees kampioenschap Sprint op de langebaan van ijsstadion Thialf, dus het is maar net hoe snel haar lichaam kan herstellen van die prestatie. Komt bij dat er tegenwoordig ook rekening gehouden moet worden met corona en quarantaineperiodes. Het is nog niet zeker of Suzanne van de ‘langebaanbubbel’ kan overstappen naar de ‘shorttrackbubbel. In het weekend van 11 tot en met 14 februari is het WK Afstanden voor langebaanschaatsers waar zij op twee afstanden mee mag doen en een maand later is er het WK voor shorttrackers, van 5 tot en met 7 maart in Dordrecht. Hoe ze de komende weken en maanden gaat indelen is dus nog even afwachten.

Femke Kok bij EK Sprint en 500 meter op WK

Onder andere Femke Kok uit Nijbeets is uiteraard nieuwsgierig wat het gaat worden, want zij is eerste reserve bij het WK Afstanden over 1.000 meter. Jorien ter Mors bijvoorbeeld, is de eerste reserve voor het EK Sprint. Suzanne gaf deze week voor de camera’s van de NOS aan dat ze alles deze week eens even rustig op een rijtje moet zetten wat er praktisch mogelijk is.

Femke Kok komt sowieso uit op de EK Sprint, daar heeft ze zich als tweede Nederlandse voor geplaatst, achter Jutta Leerdam en dus nog voor Suzanne Schulting. Femke won de 500 meter bij het WKKT en gaat daardoor overtuigend als eerste Nederlandse naar de 500 meter bij de WK Afstanden. Jutta Leerdam werd tweede en Suzanne Schulting derde.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 11 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 17 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 21 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00