woensdag 23 september, 2020 00:49
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
SC Cambuur jeugd onder 15 , seizoen 2019 - 2020
SC Cambuur jeugd onder 15 , seizoen 2019 - 2020 (Foto: Henk Jan Dijks)

Hoe de jeugdopleiding van Cambuur met creativiteit maximaal scoort

  Sport

Deze zomer is er het één ander nieuw in de jeugdopleiding van SC Cambuur. In plaats van elftallen in de categorieën onder 13, 15, 17 en 19 jaar worden de talenten ingedeeld in onder 12, 14, 16 en 18 jaar. Daar komt het team van talenten tot 21 jaar nog bij, die op zaterdag een eigen competitie gaan spelen. Fedrik Houtstra is al jaren een vaste waarde binnen de jeugdopleiding en hem staat een druk seizoen te wachten.

De 29-jarige Leeuwarder start binnenkort namelijk met de opleiding UEFA A Youth, het hoogste trainersdiploma voor de jeugd. Daarnaast traint hij het onder-18 team van Cambuur en houdt hij zich bezig met het technisch beleid van de gehele jeugdopleiding. Het doel: een constante aanvoer van regionaal talent richting eerste elftal en spelers die het maximale uit zichzelf halen als voetballer en in hun persoonlijke ontwikkeling. De overgang van 15-jarig talent Erald Krasniqi, die het als Cambuur-speler tot jeugdinternational schopte, naar AZ is een compliment voor gedane arbeid, aldus Houtstra. ,,Natuurlijk is het jammer dat zo’n jongen de club verlaat, maar het is een teken dat we op de goede weg zijn. Dat je via Cambuur het Nederlands elftal haalt, is uniek. Volgens mij was Bob Schepers de laatste die dat presteerde.” Het zegt ook iets over de creativiteit van alle medewerkers binnen de jeugdopleiding, die met beperkte middelen en veel arbeid uitzonderlijke prestaties boeken. Houtstra kan het weten, aangezien hij over voldoende vergelijkingsmateriaal beschikt. ,,Bij de start van mijn trainersopleiding sprak ik met mensen van bijvoorbeeld Vitesse, waar ze voor elk onderdeel over een fulltime specialist beschikken. Dat is bij ons wel anders. Ik moet zowel over voeding als hersteltrainingen weten en zowel over belastbaarheid als tactiek. Dat is niet erg en maakt je juist completer als trainer, maar wij moeten soms heel erg creatief zijn om tot prestaties te komen.”

Ondanks zijn 29 jaar mag je Houtstra al een oudgediende noemen. ,,Ik ben de enige binnen de opleiding die de samenwerking met FC Groningen nog heeft meegemaakt.” Die alliantie werd in 2016 beëindigd, drie jaar daarvoor begon Houtstra als assistent-trainer bij de O13 en de voetbalschool. De afgelopen vier seizoenen was hij eindverantwoordelijk bij de O15 en na de zomer volgt dus de O18. Daarnaast zal hij in het kader van zijn opleiding veel samenwerken met Jeroen Burghout, de nieuwe trainer van de O21, dat onderdeel van de jeugdopleiding wordt. ,,Het worden geheid werkweken van meer dan veertig uren”, lacht Houtstra, “maar dat heb ik er graag voor over. Mijn trainersopleiding bevat veel praktijkopdrachten, die ik op locatie bij andere BVO’s moet uitvoeren, maar ook bij onze O21 als ‘stage team’. Volgens de KNVB heb ik aan Jeroen een goede leermeester, dus ik kijk er naar uit om met hem samen te werken.”

Houtstra was naar eigen zeggen een matige voetballer, maar een fanatieke Cambuur-supporter. Vanaf zijn veertiende staat hij bij elke thuiswedstrijd met zijn maten eerst op Oost, en later op Noord. Ook vond hij zichzelf ooit met zijn Cambuur-sjaal om op de foto terug in de Leeuwarder Courant, voor het hoofdkantoor van Friesland Bank in de binnenstad. De club stond op omvallen en enkele supporters wilden verhaal halen bij de huisbankier.  ,,Haha, ik zat op de middelbare school en we hadden nog geen mobieltjes of internet. Een maat vertelde dat er een demonstratie in de stad zou zijn voor een garantstelling van de bank voor Cambuur, maar toen we aankwamen was iedereen al lang vertrokken en bleek alles al rond te zijn gekomen. Een fotograaf vroeg ons of hij een foto mocht nemen, zodoende.” Vijftien jaar later is de Friesland Bank ter ziele, Cambuur springlevend en Houtstra tot op het bot gemotiveerd om de goede lijn van de afgelopen seizoenen door te trekken.

,,We willen vooral het regionale karakter van de jeugdopleiding, een duidelijke visie en een herkenbare speelstijl ontwikkelen. Supporters moeten zich met de teams kunnen identificeren. Veel spelers ken ik al sinds de O13 en hebben de hele jeugdopleiding doorlopen. Er loopt veel talent rond in onze jeugdopleiding en in de regio, maar die hebben nog wel extra prikkels en een intensief programma nodig om dat talent zodanig te ontwikkelen dat ze het eerste elftal ook echt aan kunnen en halen. We zijn daarmee gelukkig op de goede weg.” Alleen daarom al kan Houtstra niet wachten tot het nieuwe stadion wordt opgeleverd. ,,Daarmee krijgen we nóg meer mogelijkheden. Ten eerste gaat de begroting omhoog en dat biedt de ruimte voor het aantrekken van meer vaste krachten. Met alle respect voor de vele vrijwilligers die ons steunen, maar het is ieder seizoen weer puzzelen om alle posities bezet te krijgen en kwaliteit in de staf te behouden. We willen ook de verenigingen uit de regio meer bij de club betrekken. Zo organiseren we clinics voor de jongste jeugd met als doel spelers en ouders met Cambuur in aanraking te laten komen en om te scouten. Dat lukt niet altijd zo vaak als we zouden willen, in verband met tijd en mankracht. Dankzij het nieuwe stadion wordt dat als het goed is allemaal nog gemakkelijker.” Plannen te over dus, maar over de speelstijl bestaat volgens Houtstra geen twijfel: ,,Hard werken, constant druk zetten en alles in de sprint doen. Kortom: gas gevuh! Dat willen we als supporter op de tribune ook zien.”

Meer berichten