dinsdag 4 augustus, 2020 01:29
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Speciale vertoning HONEYLAND met een Friese imker en Slow Food Youth Network

  Cultuur

Vanaf 9 januari te zien bij Slieker: Honeyland. Een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities

"Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen"
Op zondagmiddag 12 februari vertoont Slieker de documentaire Honeyland. Deze verbluffende film over bedreigde tradities vertelt het verhaal over Hatidze, die duizelingwekkend steile bergflanken afspeurt naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. "Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen" – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo'n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidze's oude leven.

Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Naast 8 internationale awards, bekroond met maar liefst drie prijzen en bedolven onder lovende kritieken op het vermaarde Sundance Festival.

Slow Food Youth Network Fryslân, Friese imker en Jouw Dagelijkse Kost
Met Slow Food Youth Network Fryslân organiseren we een kort nagesprek met een Friese imker en de Leeuwarder streekproductensupermarkt Jouw Dagelijkse Kost. Zij lichten kort toe wat het belang van de documentaire Honeyland is voor ons als consumenten. We nodigen je graag uit om daarna de heerlijke honing te proeven van de vele verschillende bijenvolken die Friesland rijk is! De bijen en hun honing vertellen een belangrijk verhaal over hoe het met ons landschap gesteld is. Dat verhaal delen we 12 januari graag met jou.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Bekijk hieronder de trailer

Meer berichten