Afbeelding

Klaar voor de start van het nieuwe sportseizoen?

Column

Ik hoop dat iedereen genoten heeft van de zomervakantie want maandag begint het nieuwe schooljaar al. En daarmee starten vaak ook de trainingen bij de sportclub weer op.

Iets waar ik ontzettend naar uitkijk maar waarvan ik ook weet dat dit voor sommigen een lastig moment is. Want als intermediair van het Jeugdfonds Sport Friesland komen mijn collega's en ik ze regelmatig tegen tijdens ons werk: kinderen die niets aan sport doen omdat er thuis te weinig geld is. En dat, terwijl het enorm belangrijk voor kinderen is om mee te kunnen doen. De leerprestaties worden beter, hun zelfvertrouwen groeit en ze maken nieuwe vrienden.

Gelukkig kan het Jeugdfonds Sport Friesland helpen! Zij betalen de contributie en eventueel de benodigde sportkleding en -attributen. Mocht uw kind ook mee willen doen op de sportclub maar heeft u moeite om dat te betalen? Weet dan dat u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning via het Jeugdfonds Sport. Vraag 'mijn' buurtsportcoaches naar de mogelijkheden!

De start van het nieuwe sportseizoen kan ook om andere redenen lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat de kans op blessures vaak op de loer ligt. In de eerste plaats hoop ik dan ook dat u mijn advies om sportief actief te blijven in de vakantie hebt opgevolgd en dat u, ter ontspanning, even lekker inspannend bezig bent geweest. Maar verwacht niet dat u direct weer op het niveau kunt beginnen van voor de vakantie, bouw het rustig op.

En kijk eens op de site van VeiligheidNL, hét kenniscentrum op het gebied van sportblessurepreventie. U vindt er algemene wetenswaardigheden over sportblessures en –preventie. Interessant zijn ook het gedeelte over specifieke oefeningen per tak van sport ter voorkoming en herstel van blessures én de Runfitcheck speciaal voor (beginnende) hardlopers. VeiligheidNL ontwikkelde de Runfitcheck in samenwerking met de Atletiek Unie om hardlopers te helpen de kans op een blessure te minimaliseren.

Hardlopen is één van de populairste sporten: ruim twee miljoen sporters lopen geregeld hun ronde. Het is helaas ook een sport met een bovengemiddeld hoog risico op een blessure.

't Is weer voorbij, die mooie zomer. Maar ik ben klaar voor het nieuwe sportseizoen! Ik hoop u ook. Want samen bewegen we naar een gezonde gemeente!

Sido de Schiffart

Coördinator Sportontwikkeling bv SPORT

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 13 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 16 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 23 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00