Afbeelding
Foto: HogeNoorden/Jacob van Essen

Ook in Leeuwarden hebben kinderen het koud

Samenleving

 LEEUWARDEN - In Nederland groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede. Juist in deze koude wintermaanden is dat een serieus probleem. Duizenden kinderen gaan zonder warme jas of stevige schoenen naar school. Nationaal Fonds Kinderhulp komt voor hen in actie en start de campagne ‘Geef ze warmte’. 

Vanaf vrijdag 10 december is de binnenstad van Leeuwarden rood gekleurd door speciale ‘Geef ze warmte’ mutsen. In winkels, horeca, op paspoppen of beelden in de stad; vele ondernemers en winkeliers doen mee. Wethouder Hein Kuiken van Leeuwarden, kinderburgemeester Thirza Huitema en singer-songwriter Elske DeWall trapten de campagne officieel af.

Aan elkaar getapete schoenen

De eerste muts is geplaatst bij een van de etalagepoppen van kinderkledingwinkel Schweigmann in Leeuwarden. Circa 5% van alle ouders in Nederland – naar schatting ruim 180.000 ouders – kunnen deze winter géén winterjas en géén schoenen aanschaffen voor hun kind. Terwijl de kinderen dit wel nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat gemiddeld één kind per klas weleens naar school moet in kleding die niet warm genoeg is. Zo blijkt uit onderzoek dat Kinderhulp in november 2021 uitvoerde onder ouders in Nederland. Leraren geven aan dat zij armoede het vaakst herkennen aan de kleding of schoenen van een leerling. Ze noemen situaties waarin kinderen op te kleine of aan elkaar getapete schoenen lopen. Of hartje winter in een dun zomerjasje op het schoolplein rennen. 

Ook in Leeuwarden is kinderarmoede

Dat kan niet vindt Kinderhulp. “Wat dat kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar. En dan hebben we het nog niet eens over erbij horen, trots iets kunnen laten zien aan je leeftijdsgenootjes. Laten we daar samen wat aan doen deze wintermaand! ”, roept Anniek Stoker van Kinderhulp vastberaden. 

Ook in Leeuwarden is veel aandacht voor kinderarmoede. “In Leeuwarden leven veel kinderen onder de armoede grens en dat is onacceptabel. Daarom is het zo belangrijk dat hier ook via Kinderhulp aandacht voor is.”, zegt wethouder armoedebestrijding Hein Kuiken vol overtuiging. “Ik hoop dat op die manier de komende weken iedereen die dat kan deze actie steunt. Immers ieder kind heeft recht op een fijn (dek)bed, een goede fiets, een sport om te beoefenen en een warme jas in de winter.”

Coronacrisis laat sporen na

Veel ouders zitten met de handen in het haar als hun kind weer een groeispurt heeft of wanneer hun kleding versleten is, maar er geen geld is voor iets nieuws. Ook een goed paar passende schoenen is lastig. Door slijtage kunnen deze niet zomaar van een ander overgenomen worden. Het ontbreken van goede, warme en passende kleding wordt een steeds groter probleem, versterkt door de coronacrisis. Uit het onderzoek van Kinderhulp blijkt dat 32% van alle ouders in Nederland vanwege de kosten opziet tegen het kopen van winterkleding (in 2020 was dat 23%). Bij de gezinnen met een tekort is dit 74% (64% in 2020). 

Geef ze warmte!

Goed passende en warme kleding is een basisbehoefte, maar het betekent voor kinderen en hun ouders nog veel meer. Alleenstaande moeder Nicole zegt in een interview met Kinderhulp: “Dat raakt je gewoon. Omdat ik ook wel zie dat soms een broek stuk is en toe is aan vervanging. Maar als er geen geld is, dan kan ik het ook niet kopen.” Kinderhulp wil al deze kinderen een warme start geven in het nieuwe jaar en voert campagne in december. Kijk voor meer informatie op www.kinderhulp.nl/geefzewarmte 

De campagne Geef ze warmte van Kinderhulp is op meerdere plekken te zien. Ook tijdens tv-spektakel Scrooge Live vanuit Leeuwarden wordt op zaterdagavond 18 december uitgebreid aandacht besteed aan kinderarmoede en geld ingezameld voor deze actie. Scrooge Live wordt geproduceerd door mediawater, de makers van The Passion, in samenwerking met Kinderhulp en in opdracht van Omroep MAX. 

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 12 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 22 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00