De eerste molens van Windpark Fryslân zijn inmiddels volledig opgebouwd.
De eerste molens van Windpark Fryslân zijn inmiddels volledig opgebouwd. Foto: Windpark Fryslân

De laatste loodjes voor Windpark Fryslân

Samenleving

FRIESLAND - Al bijna dertig imponerende windmolens zijn inmiddels volledig opgebouwd in het IJsselmeer. Daarmee komt het slot van de bouw van Windpark Fryslân steeds meer in zicht. In totaal komen er 89 windturbines in het IJsselmeer te staan. De windturbines zullen in totaal zo’n 382,7 MW groene stroom opbrengen. Dit komt overeen met het stroomverbruik van ongeveer 500.000 huishoudens. De planning is dat de windturbines tegen het einde van de zomer operationeel zijn. Dat wordt nog een hele klus, vanwege het stormachtige en onstuimige weer. Projectdirecteur Anne de Groot praat ons bij over de laatste ontwikkelingen van de bouw.

Ons doel is nog altijd om tegen het einde van de zomer klaar te zijn met de bouw van het windpark. Als iedereen dan terugkomt van vakantie, staat het park als het goed is te draaien. Daarbij zijn we echter wel afhankelijk van het weer en het optimaliseringsproces”, steekt de Groot van wal. “We merken wel dat we meer ervaring en handigheid krijgen naarmate we meer molens opbouwen. Daardoor gaat het monteren van de molens steeds sneller. Deze week hebben we bijvoorbeeld zes molens volledig opgebouwd.”

Eerste stroom wordt al geleverd

De eerste molens die zijn opgebouwd, zijn nog niet allemaal actief. De bouten zijn wel aangedraaid, maar er moet aan de binnenkant van de molen nog het één en ander gebeuren. De kabels worden intern aangesloten en vervolgens worden de molens getest. Tien van deze molens zijn inmiddels in testbedrijf en leveren ook de eerste stroom al. “Doordat de molens nog in proefbedrijf zijn, is de opbrengst minder voorspelbaar. De eerste meting gaf een Gigawatt per uur aan en nu zitten we al bijna op drie Gigawatt per uur. Dat zegt nog niet zoveel, maar de start is in ieder geval daar.”


De eerste molens draaien inmiddels al proef en leveren de eerste stroom. - Windpark Fryslân

Thialf en Heineken nemen stroom af

Eerder werd bekend dat onder andere Thialf stroom gaat afnemen van Windpark Fryslân en daar is de Groot erg trots op. “Dat een partij als Thialf stroom afneemt bij het windpark is geweldig. Onze slogan is ook: “Voor Fryslân”. We vinden het van groot belang, dat het Friesland daadwerkelijk iets oplevert. Daarom werken er ook zoveel mensen uit Friesland aan het project mee.”

Ook Heineken zal stroom gaan afnemen bij het windpark. “En ook dat is een prachtige partij, maar het blijft wel de bedoeling om ruimte te houden voor andere Friese bedrijven en partijen. Energiebedrijf Eneco kijkt daarom ook naar huishoudens die direct stroom kunnen afnemen.”

Omgevingsfonds is officieel van start

Een belangrijk onderdeel van het Windpark Fryslân is het bijbehorende omgevingsfonds. In het omgevingsfonds wordt 720.000 euro per jaar gestort. In 20 jaar komt dat neer op meer dan 14 miljoen euro. Het fonds is bedoeld voor mensen die wonen langs de IJsselmeerkust en dus te maken krijgen met het windpark. “Daardoor krijgen de mensen ook fysiek iets terug. In principe kan iedereen uit de omgeving een aanvraag indienen. Belangrijkste eis is wel, dat het moet passen in de bevordering van natuur, bewoners, toerisme, recreatie, cultuur en erfgoed in de regio.

Daar is een adviesraad voor samengesteld. In de adviesraad, die uit tien leden bestaat, werken diverse verenigingen van plaatselijk belang samen. Breezanddijk, Kornwerderzand en Cornwerd hebben samen één afgevaardigde, evenals Piaam en Idsegahuizum, en Ferwoude en Gaast. De grotere plaatsen Molkwerum, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Makkum hebben elk één zetel in de adviesraad. Ook It Fryske Gea en het Watersportverbond hebben met elk één lid zitting in de adviesraad. Jacob van der Valk uit Workum is voorzitter.

We vinden het van groot belang, dat het Friesland daadwerkelijk iets oplevert.

Aanvragen van een bijdrage

Over een aantal maanden kunnen inwoners, organisaties en bedrijven uit de IJsselmeerregio meer informatie vinden en hun ideeën aandragen op de website van de Stichting Omgevingsfonds. Hier zijn ook de voorwaarden en de procedure te vinden. De verwachting is dat de website halverwege 2021 in de lucht is.

www.windparkfryslan.nl

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 8 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 14 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 16 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 18 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00