Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur verslaat Vitesse en bereikt halve finale van de TOTO KNVB Beker

Sport

LEEUWARDEN: SC Cambuur heeft het geflikt! Dankzij een 3-1 overwinning op Vitesse hebben de Leeuwarders de halve finale van de TOTO KNVB Beker bereikt. De equipe van Henk de Jong was heer en meester, maar verzuimde in eerste instantie de score uit te breiden. Vitesse bracht de spanning nog even terug, maar snel daarna wist Cambuur via een sublieme actie van uitblinker Thomas Poll de score weer uit te breiden. Hij bracht Fedde de Jong in stelling voor de 2-1 en Milan Smit gooide het duel middels een penalty daarna definitief in het slot (3-1). Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

Vier keer eerder stond SC Cambuur in de kwartfinale van de TOTO KNVB-Beker en slechts één keer bereikte het de halve finale. Over die wedstrijd uit 2017 gaan we het niet meer hebben, maar de grote vraag was vanavond wel of het SC Cambuur zou lukken om het clubrecord te evenaren en door te stoten naar de laatste vier van het landelijke bekertoernooi. Het antwoord op die vraag is volmondig: JA! Na een heerlijke voetbalavond mag SC Cambuur zich door doelpunten van Milan Smit (twee keer) en Fedde de Jong halve finalist noemen!

Hoofdtrainer Henk de Jong omschreef het thuisduel tegen Vitesse, de onfortuinlijke hekkensluiter van de Eredivisie, vooraf al als “een gouden kans voor ons allemaal”. Daarmee zal hij ook indirect doelen op de al reeds uitgeschakelde ploegen in het bekertoernooi, want met PSV, Ajax en FC Twente die eerder al sneuvelden en Feyenoord dat het op moet nemen tegen AZ ligt de weg open voor een relatief kleinere club richting De Kuip. Dat de Twaalfde Man daar net zo over dacht mag blijken uit het opnieuw volle bomvolle Cambuur Stadion en zij kregen vanavond absoluut waar voor hun geld.

Even ademhalen en bij het begin beginnen: bij SC Cambuur keerde aanvoerder Daniël van Kaam terug in de basiself en was er ietwat verrassend ook een plek ingeruimd voor Jhondly van der Meer op de rechtsback. De technische staf koos daarmee voor iets meer snelheid in de ploeg, want door deze inpassing verkaste Marco Tol naar het centrum ten koste van Leon Bergsma.

Ook aanwinsten Sturla Ottensen en Vito Wormgoor zaten voor het eerst bij de wedstrijdselectie, waarbij laatstgenoemde de Noord-tribune al gek maakte tijdens het warmlopen en in de absolute slotfase ook nog zijn debuut in het geel-blauw zou maken.

Doordat SC Cambuur het als nummer acht van de Keuken Kampioen Divisie aandurfde om Eredivisionist Vitesse hoog op het veld onder druk te zetten was het allerminst saai. Veel duels overal op het veld en ook meer dan eens de centrale defensie van SC Cambuur in de 1-tegen-1.

Die bleven daarbij overigens fier overeind en een compliment aan de beide backs van SC Cambuur; Jhondly van der Meer en Thomas Poll is zeker op zijn plaats. Grote kansen waren schaars in het eerst bedrijf, maar de beste waren toch echt voor SC Cambuur.

Eerst was het Michael Breij die kon koppen in de zestien na een goede geel-blauwe aanval over links en dito voorzet van Poll. Ook Van Osch werd bij tijd en wijle getest, maar de doelman had telkens een prima antwoord op de inzet van de ijverige Mexx Meerdink.

Nadat Van Kaam net naast had geschoten zou de openingstreffer in de 35e minuut volgen en wie anders dan Milan Smit was de doelpuntenmaker. Na uitstekend druk zetten van Smit kon Fedde de Jong opstomen richting de zestien. De middenvelder bleef kalm, behield het overzicht en bracht zijn kompaan voorin in stelling. Met een knap schot verschalkte hij bekerdoelman Schubert in de lange hoek. ’t Woanskip klonk, de supporters op de banken en een 1-0 stand op het scorebord.

Zonder noemenswaardige kansen weg te geven bleef SC Cambuur prima overeind en Vitesse wisselde al snel avond om iets te forceren. Het leverde een spelbeeld op dat enigszins in het voordeel was van de Arnhemmers, maar het was niet zo dat de bezoekers kans op kans creëerden. Al was daar nog wel een goede kopkans voor Meerdink, maar zijn inzet ging rakelings over het doel van Van Osch.

Na ruim een uur spelen had Milan Smit de wedstrijd in het slot kunnen steken toen hij na een ouderwetse scrimmage de bal op zijn hoofd kreeg en kiezelhard op de lat kopte. Werd het dan toch niet de avond van SC Cambuur?

Die vraag kroop helemaal in de hoofden van de Leeuwarders toen in de 79e minuut de stad weer gelijk werd. Uit een afgeslagen corner kon Hadj-Moussa de zestien in dribbelen en vuren met zijn linker. Van Osch was kansloos en de stand weer gelijk.

De Twaalfde Man liet zich direct horen, want dit moest en zou de avond worden van SC Cambuur. Woorden die niet aan geel-blauwe dovemans oren waren gericht, want nog geen twee minuten later stoomde Thomas Poll op aan de linkerkant, passeerde zijn man en bediende Fedde de Jong op maat. De nummer tien van SC Cambuur aarzelde geen moment en drukte hard en hoog af.

Het Cambuur Stadion in extase en op de drempel van de halve finale. Aan alle twijfel zou al snel een einde komen toen Henk de Jong langs de lijn opeens VAR gebaren maakte. De oefenmeester had iets gezien en scheidsrechter Dieperink niet lang daarna ook. Hij werd naar het VAR-scherm geroepen en legde bal op de stip na een handsbal in de zestien.

Wie anders dan Milan Smit stond al bij de penaltystip en wie anders is deze klus toe te vertrouwen. Acht uit acht dit seizoen was de score dit seizoen vanaf elf meter en dat zou negen uit negen worden. De jonge spits schoot de bal snoeihard in de kruising (veel beter kun je hem niet nemen) en bracht de stand daarmee op 3-1 en daarmee was de halve finale een feit.

Natuurlijk probeerde Vitesse het nog wel, maar het was de avond van SC Cambuur. Ook de negen minuten blessuretijd deerde de geel-blauwen niet en de halve finale is een feit. SC Cambuur evenaart daarmee het clubrecord uit 2017 en wie weet wat er daarna nog in het vat zit.

Lang tijd om feest te vieren is er niet voor SC Cambuur, want aanstaande zaterdag worden de kicksen alweer ondergebonden. Dan is vanaf 16.30 uur VVV uit Venlo te gast aan het Cambuurplein. Graag tot dan.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 15 uur geleden
Beeld ter illustratie.
Opening watersportseizoen in Leeuwarden Sport 18 uur geleden
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 21 uur geleden
Doorkijkje naar de prachtige H-vleugel met shops en ateliers
De leukste, maar ook best verstopte winkeltjes van Leeuwarden vieren samen de Week van de Stenen Winkels Algemeen 23 uur geleden
De opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum is altijd een groot succes.
Kom naar de Opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum Zakelijk nieuws gisteren
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 mei, 18:00
Overzichtsbeeld van locatie Barrahus fase 2.
Persbericht: Barrahûs fase 2 gaat in de verkoop Wonen 9 mei, 15:00
Feike Lousma tijdens een presentatie over het gehoor.
Feike Lousma van Hoorzorg Lousma roept op om te passen op het gehoor Zakelijk nieuws 9 mei, 12:00