Afbeelding
Foto: Dijks Media

SC Cambuur boekt monsterzege tegen TOP Oss

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte gisteravond een monsterzege tegen TOP Oss. In het Frans Heesen Stadion werd het maar liefst 1-8 voor de Leeuwarders. Saillant detail, is dat er maar liefst acht verschillende doelpuntenmakers te noteren vielen. De 1-8 winst is de grootste uit-overwinning ooit onder de leiding van Henk de Jong. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag na.

In het Frans Heesen Stadion ging SC Cambuur vanavond op bezoek bij Tot Ons Plezier, oftewel TOP, Oss. Deze wedstrijd in de competitie stond oorspronkelijk gepland voor afgelopen vrijdag, maar wegens het bekerduel tegen MVV Maastricht van vorige week donderdag werd het duel verplaatst naar deze maandag. Waar bij onze geel-blauwen na twee zeges op rij voorzichtig wat vertrouwen werd getankt, daar overheerst bij de thuisclub tot dusverre het misnoegen. Want tot vanavond vonden de Ossenaren zich na slechts tweee overwinningen terug op de voorlaatste plek. En ook het bekeravontuur voor TOP Oss was dit jaar van korte duur, want FC Eindhoven was daarin op donderdag een maatje te groot voor de ploeg van Ruud Brood. Maar van onderschatting bij SC Cambuur mocht geen sprake zijn, want waarschuwde De Jong gisteren bij de afsluitende training “…dan gaan we eraan. We zullen volle bak moeten.”  TOP Oss tegen SC Cambuur was tevens een weerzien met veel oude bekenden. Want met Giovanni Korte, Calvin Mac-Intosch en Delano Ladan in de Osse gelederen moest het voor Henk de Jong bijna als een kleine reünie gevoeld hebben.

In het Osse Kuipje klopte SC Cambuur deze avond het geplaagde TOP Oss met zeer ruime cijfers: 1-8! Hiermee boekte SC Cambuur de eerste uitzege sinds de terugkeer van Henk de Jong. Een belangrijke overwinning, want hierdoor vindt het aansluiting met de brede subtop van de Keuken Kampioen Divisie.

Een lege ziekenboeg

Zonder de geschorste Remco Balk waren de Leeuwarders met een lege ziekenboeg naar Noord-Brabant afgereisd. Om vastigheid in het elftal te creëren wilde onze hoofdtrainer uit Boornbergum het elftal zoveel mogelijk intact laten, waardoor Wiebe Kooistra de logische vervanger was van Balk. De 17-jarige Harrekiet maakte hiermee zijn basisdebuut. Bij de rood-witten ontbraken onder andere Giovanni Korte en Delano Ladan op het wedstrijdformulier. Wel stond Calvin Mac-Intosch aan de aftrap. Gesteund door zeventig meegereisde, hondstrouwe SCC-ers kende Cambuur een droomstart, want al in de derde minuut tikte Roberts Uldrikis uit een puike voorzet van Milan Smit bij de eerste paal de 0-1 binnen. Een kwartier later kwam de ploeg van Ruud Brood bijna vanuit het niets alweer op gelijke hoogte. Sekou Sylla beging in de eigen zestien een lichte overtreding op Amine Rhemi, waarna arbiter Martin Pérez resoluut naar de stip wees. Roshon van Eijma schoot vervolgens onberispelijk raak: 1-1. Omgekeerd betekende een tik van Amine Rhemi op Sekou Sylla dat de Brabanders noodgedwongen met een man minder op het veld kwamen te staan. Cambuur profiteerde snel van de numerieke meerderheid, want Milan Smit rondde in de 35e minuut een voorzet van Wiebe Kooistra prima af. Vlak voor rust schoot Gabi Caschili van ver raak, zodat onze geel-blauwen met een ogenschijnlijk comfortabele 1-3 voorsprong aan de thee gingen.

Acht verschillende doelpuntenmakers

Toen Daniël van Kaam al vlug in de tweede helft met een droge schuiver de 1-4 op het scorebord zette, was er voor de formatie van Henk de Jong helemaal geen vuiltje meer aan de lucht. Cambuur controleerde de wedstrijd en had weinig meer te duchten van het Osse tiental. Ook Wiebe Kooistra bekroonde zijn basisdebuut met een doelpunt. Doelpunten van Fedde de Jong en de ingevallen Floris Smand en Jeremy van Mullem bepaalden uiteindelijk de eindstand van maar liefst 1-8. Niet alleen bijzonder qua hoogte van de uitslag, maar ook doordat er vanavond acht verschillende Cambuur-spelers het net wisten te vinden.

ADO Den Haag wacht aankomende zondag

Voor SC Cambuur wacht nu komende zondag (aanvang om 14.30 uur) de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag. De hofstedelingen spelen dit seizoen weer nadrukkelijk mee om de bovenste plekken. Dat komt met name door de komst van ervaren krachten als Henk Veerman, Daryl van Mieghem en Jort van der Sande. Hierdoor beschikt de dit seizoen aangetreden hoofdtrainer Darije Kalezic voor eerste divisie begrippen over een meer dan gemiddelde voorhoede. Al met al een serieuze testcase voor Henk de Jong en zijn equipe die moet uitwijzen of de weg omhoog definitief is ingeslagen.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 5 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00