Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur blijft maar winnen en laat ook De Graafschap achter zich

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft afgelopen vrijdag ook de kraker tegen De Graafschap weten te winnen. In het Stadion De Vijverberg stond er na 90 minuten een 2-3 stand op het scorebord, waardoor de manschappen van Henk de Jong nu de vijfde plek in de Keuken Kampioen Divisie bezetten. Een geweldige teamprestatie van de Leeuwarders, die nu al negen(!) wedstrijden ongeslagen zijn. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

In het pittoresk gelegen Stadion De Vijverberg keerde hoofdtrainer Henk de Jong vanavond terug bij de club waar hij in het verleden zelf werkzaam was. De Jong stond vanaf 1 januari 2017 immers tweeënhalf seizoen aan het roer bij de Superboeren waar hij zowel een promotie als degradatie meemaakte. Het was dan ook een speciale wedstrijd voor onze hoofdtrainer. Onder de huidige hoofdtrainer Jan Vreman, clublegende en erelid van De Graafschap, maken de Doetinchemmers een tamelijk solide seizoen door. Een ploeg om op voorhand serieus mee rekening te houden. Achterin een brok routine met spelers als Alexander Büttner, Xandro Schenk en Jeffry Fortes en voorin een paar talentvolle spelers als Basar Önal en Devin Haen. Afgelopen maandag speelden de Achterhoekers in een inhaalduel tegen FC Dordrecht met 1-1 gelijk, waardoor De Graafschap zich tot deze speelronde terugvond op de vijfde plaats. Eén plek boven onze geel-blauwen, waardoor het voor Cambuur deze avond een uitgelezen kans was om over een rechtstreekse concurrent heen te gaan. Henk de Jong die gelukkig weer hersteld was van corona was vooral vooraf benieuwd hoe zijn ploeg zich zou verhouden tegen een ploeg als De Graafschap die zeker thuis een lastig te bespelen ploeg is: “Met de steun van de eigen aanhang gaat De Graafschap er vol op vliegen. Het team van Jan Vreman beschikt over een geroutineerde en solide achterhoede en voorop mogen de iets jongere maar uiterst talentvolle jongens het laten zien. We hoeven er dus zeker niet van uit te gaan dat we zomaar weer even een resultaat neerzetten, want dan gaan we het schip in. Maar als je wint, doe je weer echt mee bovenin.” Het was dus zo’n typische wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie van aan- of afhaken. Het werd aanhaken, want het treffen tussen de blauw-witte zebra’s en onze geel-blauwen eindigde in 2-3. Hierdoor werd de lange reeks van ongeslagen duels voortgezet en blijft de gestage opmars van SC Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie doorgaan.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Dezelfde opstelling als tegen FC Eindhoven

Onze hoofdtrainer deed geen concessies aan zijn opstelling en startte dus met dezelfde elf als tegen FC Eindhoven. Dit betekende dat Marco Tol weer de positie van rechtsachter innam. Ook bij de thuisploeg stonden nagenoeg dezelfde elf namen sinds het thuisduel met FC Dordrecht op het formulier. Alleen Tristan van Gilst moest vanavond geblesseerd afhaken, waardoor de Sloveense aanvaller David Flakus Bosilj aan de aftrap stond. Aanvallende middenvelder Mimoun Mahi die nog een half seizoen actief was aan het Cambuurplein ontbrak door een spierblessure bij de wedstrijdselectie.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Een mooie strijd

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Dieperink namen de Leeuwarders het initiatief en kwamen een aantal malen gevaarlijk door. Echter in de tiende minuut ontsnapte Cambuur ternauwernood aan een achterstand. Maar waar de Superboeren tot twee maal toe de paal raakten, daar bood Roberts Uldrikis uit een vlijmscherpe counter Michael Breij in de elfde minuut de mogelijkheid op de openingstreffer. En ook dit keer faalde de dit seizoen zo trefzekere middenvelder niet: 0-1. Lang konden de Leeuwarders niet van de voorsprong genieten, want vijf minuten na de openingstreffer stond het alweer 1-1. Basar Önal kwam vanaf de linkerkant dreigend opzetten en liet Yanick van Osch met een harde diagonale schuiver kansloos. Gesteund door de driehonderd meegereisde SCC-ers pakten de manschappen van Henk de Jong na deze tik de draad echter weer voortvarend op en kregen ook een paar mogelijkheden om opnieuw op voorsprong te komen. Milan Smit schoof de bal een keer vervaarlijk langs en even later pegelde zijn kompaan in de spits, Roberts Uldrikis de bal hard op de vuisten van doelman Mees Bakker. Tegen de rust aan was het echter De Graafschap weer dat de klok sloeg. Het was een eenrichtingsverkeer op het doel van Yanick van Osch en met kunst- en vliegwerk werd de rust met een 1-1 tussenstand gehaald.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur sterker

Met het inbrengen van twee verse krachten hervatte SC Cambuur de tweede helft. Léon Bergsma en Fedde Jong bleven achter in de kleedkamer, terwijl Jeremy van Mullem en Jhondly van der Meer hun opwachting op De Vijverberg maakten. Net als in de eerste helft kwamen de Leeuwarders alweer vlug op voorsprong. Marco Tol schoot uit een afgeslagen corner de bal hard binnen. Cambuur liet het na dit doelpunt na om het duel definitief te beslissen, waardoor de thuisploeg hoop mocht houden op een resultaat. Met name Remco Balk verscheen enkele malen gevaarlijk voor het doel, maar de rappe vleugelaanvaller liep zich telkenmale stuk op de Doetinchemse defensie. Die hoop vervloog een kwartier voor tijd toen Roberts Uldrikis de 1-3 binnen kopte. Een welverdiende beloning voor de Letse spits die vanavond een uitstekende wedstrijd speelde. Diep in blessuretijd bracht Donny Warmerdam de spanning nog enigszins terug, maar na ruim negentig minuten voetbal stond er een 2-3 eindstand op het scorebord op De Vijverberg.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Laatste thuiswedstrijd van 2023

Over een week treden Henk de Jong en zijn manschappen in de allerlaatste thuiswedstrijd van 2023 aan tegen Jong AZ. De Alkmaarse talenten staan dit seizoen onder leiding van Jan Sierksma die in het seizoen 2022/2023 indruk maakte door met AZ de Youth League te winnen. Ook dit seizoen presteert de Dokkumer – die in het verleden ook binnen onze eigen jeugdopleiding werkzaam was- met de AZ beloften meer dan verdienstelijk. Winnen van Jong AZ is dan ook absoluut geen ABC’tje, maar het is de Leeuwarders aan hun stand verplicht om de drie punten in eigen huis te houden.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Afbeelding
Allereerste Kids-Estafette toont verbondenheid Slachtedorpen Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden presenteert positief rekeningresultaat 2023 Politiek 11 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Kamernet: weer hogere huurprijzen, Leeuwarden blijft budgetvriendelijk Financieel 16 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van Hyaluronzuur Algemeen 22 mei, 13:06
Afbeelding
Scoutinggroep Burmania viert jubileumweekend vanwege 95-jarig bestaan Algemeen 22 mei, 12:00
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 21 mei, 17:00