SC Cambuur boekt zwaarbevochten overwinning in Venlo

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte vrijdagavond een verdiende, maar zeer zwaarbevochten 1-2 overwinning tegen VVV Venlo. De Leeuwarders domineerden de eerste helft en kwamen op voorsprong dankzij doelpunten van Fedde de Jong en Milan Smit. In de tweede helft had de ploeg van Henk de Jong het lastiger en na een ogenschijnlijk zware blessure van Gabi Caschili kwam de ploeg uit Venlo beter in de wedstrijd. Met grote onverzettelijkheid wisten de Leeuwarders daarna toch de drie punten uit het vuur te slepen, mede dankzij een fantastische redding van keeper Yanick van Osch in de slotfase. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag.

De 61 treden van de beroemdste stadiontrap van Nederland werden vanavond afgedaald door de 22 basisspelers van VVV-Venlo en SC Cambuur. Dat was alweer een tijdje geleden, want de laatste editie van dit affiche dateert alweer van 2016, toen Sander van de Streek nog wist te scoren voor geel-blauw, maar VVV wel met 2-1 wist te winnen. De meest gedenkwaardige wedstrijd tussen beide ploegen in De Koel was misschien wel die uit de Play-Offs van 2012, maar laten we die herinnering maar bewaren en diep wegstoppen in de ijskast.

Anno november 2023 is VVV-Venlo tegen SC Cambuur de ontmoeting tussen de nummer zeven en zes van de ranglijst en dus mocht je vooraf een redelijk gelijkopgaande wedstrijd verwachten. Dat werd het voor rust niet, na rust wel, waarbij de in het zwart-wit gestoken Leeuwarders de drie punten mochten bijschrijven.

Roberts Uldrikis en Sekou Sylla terug in de basis

Bij SC Cambuur keerden Roberts Uldrikis en Sekou Sylla terug van hun interlandverplichtingen met Letland en Guinee en hoofdtrainer Henk de Jong had direct een plek ingeruimd in de basiself.

Fedde de Jong onderstreept goede vorm

Die wisseling van de wacht had al in de vijfde minuut effect toen Uldrikis werd aangespeeld rond de zestien, de bal knal vasthield en de bal klaar wist te leggen voor de toegesnelde Fedde de Jong. Die onderstreepte zijn goede vorm nog maar eens door de bal pardoes met een droge schuiver in het zijnet wist te schieten: 0-1.

De thuisploeg moest diengevolg komen en probeerde dat ook zeker, maar verder dan een aantal standaardsituaties kwamen de Venlonaren niet.

Milan Smit scoort wederom een doelpunt

SC Cambuur liet daarop maar even zien hoe dat wel moet, nadat Remco Balk was weggesneld aan de rechterkant. Hij was veel sneller dan zijn naaste belager en gaf de bal piekfijn op Milan Smit die gemakkelijk de 0-2 kon binnentikken.

Het was alweer de elfde treffer van het seizoen van de spits annex vleugelaanvaller en zijn kompaan voorin was even later ook dicht bij een treffer. Dat was overigens wel nadat Allouch namens de thuisploeg de buitenkant van de paal had geraakt met een indraaiend schot.

SC Cambuur verzuimt de score verder uit te breiden

Wat die kans van SC Cambuur betreft; die kwam uit een ouderwetse Henk de Jong opbouw, waarbij met veel geduld en een kantwissel de vrije middenvelder werd gevonden en Uldrikis uiteindelijk het eindstation was. De inzet van de Letse spits ging echter net naast de goal van De Boer.

VVV gaat opportunistischer spelen

Trainer Rick Kruys, inderdaad de zoon van, greep in tijdens de rust en bracht Dylan Timber, inderdaad de broer van, in het veld. Daarbovenop ging VVV iets directer en opportunistischer spelen in de hoop de Leeuwarder defensie zo aan het wankelen te brengen. Dat lukte zeker in de eerste fase na de thee een aantal keer, maar Van Osch was bij de les en neutraliseerde het Limburger gevaar.

Ogenschijnlijk zware blessure Gabi Caschili

Toen de storm van de thuisploeg was gaan liggen was er helaas nog de trieste aftocht van Gabi Caschili. De rechtsback onderschepte de bal, maar moest dat bekopen met een blessure en het veld met een brancard verlaten. Hoe ernstig dat precies is zal later duidelijk worden, maar voor nu wel alvast beterschap en sterkte aan het adres van Caschili.

VVV slaat toe

Het zou nog erger worden voor SC Cambuur want nog geen vijf minuten na de gedwongen wissel kwam VVV met enig fortuin terug in de wedstrijd. Uit een afgeslagen corner kwam de bal voor de voeten van Sedlacek en die schoof de bal in de rechterbenedenhoek.

Nog twaalf minuten op de klok en daar zouden zelfs nog negen (!) minuten bijkomen van scheidsrechter Bos. Het was op karakter, het was op het tandvlees, het was overleven voor SC Cambuur.

Yanick van Osch de held van SC Cambuur

Een eervolle vermelding dient hierbij zeker uit te gaan naar doelman Yanick van Osch, want die hield de bal in de 95e minuut op miraculeuze wijze uit het doel na een kopbal van heel dichtbij en daarmee was de hoop van VVV vervlogen.

SC Cambuur zou daarna niet meer in de problemen komen en drie hele fijne, knappe en verdiende punten bijschrijven aan het totaal. Daarmee is het ook nog eens voor de zesde keer op rij ongeslagen en dat is een zeer puike prestatie.

Over precies een week komt SC Cambuur opnieuw in actie en ligt het decor weer aan het Cambuurplein. Vanaf stipt 20.00 uur is dan FC Eindhoven de tegenstander.

Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 13 uur geleden
Beeld ter illustratie.
Opening watersportseizoen in Leeuwarden Sport 16 uur geleden
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 19 uur geleden
Doorkijkje naar de prachtige H-vleugel met shops en ateliers
De leukste, maar ook best verstopte winkeltjes van Leeuwarden vieren samen de Week van de Stenen Winkels Algemeen 21 uur geleden
De opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum is altijd een groot succes.
Kom naar de Opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 mei, 18:00
Overzichtsbeeld van locatie Barrahus fase 2.
Persbericht: Barrahûs fase 2 gaat in de verkoop Wonen 9 mei, 15:00
Feike Lousma tijdens een presentatie over het gehoor.
Feike Lousma van Hoorzorg Lousma roept op om te passen op het gehoor Zakelijk nieuws 9 mei, 12:00