SC Cambuur hervat competitie met overtuigende zege op MVV

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte vrijdagavond de eerste winst van het kalenderjaar 2024. De Leeuwarders wonnen overtuigend met 5-2 van MVV. Binnen een kwartier stond het al 3-0 in het Cambuur Stadion en was de wedstrijd min of meer al gespeeld. De doelpunten kwamen op naam van Roberts Uldrikis (2x), Michael Breij, Fedde de Jong en een eigen doelpunt. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag.

De nostalgisch aangelegde Cambuur-supporter zal in de voorbije kerstvakantie ongetwijfeld mijmerend hebben gedacht aan wat ons dit kalenderjaar te wachten staat: het afscheid van het Cambuurplein. Sinds 1936 wordt er op deze plek aan de oostkant van de stad al gevoetbald en daar gaat zoals u weet deze zomer definitief een einde aan komen. Vanavond stond de eerste van de laatste negen wedstrijden die ons dit seizoen nog resteren in de competitie op het programma en als dit duel een voorbode is van het toetje dat we nog gaan krijgen dan gaat het een fantastisch half jaar worden. Dankzij een geel-blauwe wervelstorm aan het begin van de wedstrijd versloeg SC Cambuur opponent MVV Maastricht namelijk op indrukwekkende en overtuigende wijze. Eindstand: 5-2.

Het was alweer van 2 november jongstleden dat SC Cambuur wist te winnen in eigen stadion, overigens was dat toen ook tegen MVV voor de beker, dus er was Henk de Jong en zijn troepen veel aan gelegen om de trouwe Twaalfde Man weer eens te belonen met een driepunter.

Marcel Schaapman gaat voor zijn basisdebuut

Bij de elf die daar voor moesten zorgen waren er twee andere gezichten te zien ten opzichte van de laatste wedstrijd voor de winterstop. Jeremy van Mullem was centraal achterin de vervanger van de geschorste Floris Smand en op linksachter was het niet Thomas Poll, maar Marcel Schaapman die de vacante positie van Sekou Sylla mocht opvullen. Het verhaal is bekend, laatstgenoemde doet met Guinee mee aan de Afrika Cup en zal daarom niet inzetbaar zijn de komende periode.

Marcel Schaapman leverde een prima (basis)debuut op de linksback. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Zijn vervanger Schaapman tekende overigens vorige week zijn eerste profcontract en volgde daarmee het voorbeeld van zijn hoofdtrainer Henk de Jong. Voor de ervaren hoofdtrainer was dan weer niet zijn eerste contract, maar verheugend is het natuurlijk wel dat de meest succesvolle hoofdtrainer uit de clubhistorie langer aan SC Cambuur verbonden blijft.

Een bliksemstart voor SC Cambuur

Zoals geschreven: SC Cambuur kende een bliksemstart en binnen vijf minuten moest de Maastrichtse doelman Matthys al twee keer vissen en twee keer was het Roberts Uldrikis die daar voor zorgde. Eerste tikte hij attent binnen bij de eerste paal na een voorzet van Remco Balk en nog geen drie minuten later slingerde Michael Breij de bal voor uit een vrije trap en kopte de Letse spits piekfijn binnen in de verre hoek.

Roberts Uldrikis schiet met scherp; twee doelpunten binnen tien minuten. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

3-0 binnen een kwartier

Wat een start en wat een weelde voor de geel-blauwen. Het zou zelfs niet bij die twee treffers blijven in de beginfase, want die arme Matthys werkte de bal uit een corner van Breij eigenhandig het doel in en daarmee was de marge zelfs drie en de wedstrijd nog binnen het kwartier gespeeld.

Michael Breij is door het dolle heen, nadat keeper Matthys zijn corner eigenhandig in het doel werkt. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Het was niet dat SC Cambuur het daarna overigens niet probeerde en het werd ook nog wel een aantal keer gevaarlijk, maar in het restant van de eerste helft waren onder meer Michael Breij,  Roberts Uldrikis en Milan Smit niet zuiver of gelukkig genoeg om de score nog groter uit te laten vallen.

Fedde de Jong bouwt score verder uit

De bezoekers uit Maastricht wisselden vervolgens twee keer in de rust en vertrokken vol goede moed aan de tweede helft. Met name in de personen van Livramento en Smeets (kennen we die nog?) werden de bezoekers tot twee keer toe gevaarlijk, maar het was opnieuw SC Cambuur dat ook na rust de eerste treffer aan zou tekenen. Na een vlijmscherpe counter en een prima rush van Remco Balk werd de bal breed gespeeld op de toegesnelde Fedde de Jong en die kon eigenlijk niet missen: 4-0.

Fedde de Jong tekent op aangeven van Remco Balk voor de 4-0. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Michael Breij tekent voor slotakkoord na wederom een prima wedstrijd

Nog steeds was de honger van de Leeuwarders niet gestild en de vijfde treffer zou weldra volgen. Smit had de bal aan de linkerkant, de overlap en de voorzet op maat kwam van de voet van gelegenheids-linksback Marcel Schaapman en het eindstation was Michael Breij die daarmee de makkelijkste klus klaarde.

De 5-0 komt wél op naam van Michael Breij, die weer een puike wedstrijd afleverde. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Stand 5-0, publiek al zingende op de banken en geen vuiltje aan de lucht. Dat zou je inderdaad denken, maar niets is zo onvoorspelbaar als de voetbalsport en MVV Maastricht deed zelfs nog twee keer iets terug. Eerst vertrok Livramento uit de rug van de Leeuwarder defensie en schoof de bal door de benen van Van Osch en nog geen twee minuten later kopte diezelfde Livramento raak uit een hoekschop.

Een prima start van 2024

Uit het niets stond het zomaar 5-2, maar gelukkig waren de elf geelhemden direct weer wakker en vuurde El Hilali zelfs nog op de lat. De eindstand stond echter al op het scorebord en daarmee kent SC Cambuur een uitstekende start van het nieuwe kalenderjaar.

Een prima start voor SC Cambuur in 2024. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Niet op de vrijdag, maar op de donderdag gaat de bal rollen volgende week voor SC Cambuur. Dat heeft alles te maken met de TOTO KNVB Beker, waarin SC Cambuur het in de achtste finales opneemt bij en tegen stuntploeg USV Hercules.

Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 59 minuten geleden
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 7 uur geleden
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 21 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport gisteren
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 7 mei, 09:25
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54