Afbeelding
Sander Arends (rechts) in actie namens 't Nijlân. Foto: Dijks Media / Sietse de Boer

Sander Arends bij ‘t Nijlân: “Ik wil het Friese tennis op de kaart zetten”

Sport

LEEUWARDEN - Proftennisser Sander Arends (30) speelt dit seizoen in ieder geval drie wedstrijden bij de Leeuwarder tennisvereniging ‘t Nijlân. De viervoudig Nederlands dubbelkampioen speelde zelfs al zijn eerste wedstrijden voor de club, die sinds dit seizoen uitkomt in de nationale hoofdklasse. “Ik wil iets betekenen voor het Friese tennis.” 

De drukbezochtste dag in een aantal jaren en een superomzet; dat was de oogst voor ‘t Nijlân tijdens de eerste thuiswedstrijd waarin Arends speelde voor de Leeuwarder tennisclub. De ervaren tennisser voelde wel wat druk voor zijn wedstrijden, geeft hij eerlijk toe. “De mensen die hier komen verwachten wel wat van je.” Arends moest voor het eerst in vijf jaar weer een enkel spelen op gravel. “Dat was even wennen. Ik had het even lastig en stond zelfs achter in de eerste set, maar ik heb de wedstrijd uiteindelijk op ervaring over de streep kunnen trekken.” Ook de dubbel werd gewonnen.

Eigen pad 

Alle wegen leiden naar Rome, dat geldt zeker voor Arends’ tenniscarrière. Als 12-jarige speler staat hij weliswaar vierde van Nederland in zijn leeftijdscategorie, toch kiest hij niet veel later ervoor om recreatief te tennissen. Tot zijn twintigste. “Mijn ouders vroegen aan mij: ‘wat vind je nou echt leuk?’ Ik stopte met mijn studie Bedrijfseconomie en ik ben me volledig op het tennissen gaan storten.” Hij creëerde een professioneel team om zich heen met onder meer een fysiotherapeut, fysieke trainer en tennistrainer. Alles om het maximale uit zichzelf te halen. “Maar ook familie is erg belangrijk. Doe wat je leuk vindt en ga daar vol voor. Niemand had verwacht dat ik hier zou staan.” 

Pinkblessure 

Uitgerekend een week na het winnen van zijn eerste ATP-toernooi in juli vorig jaar met zijn dubbelpartner David Pel, breekt hij zijn pink. Hij rekende op een revalidatie van tien tot twaalf weken, dat werd een halfjaar. “Een enorme domper. Zeker omdat wij onze eerste ATP-toernooi wonnen (Arends speelt normaliter een niveau lager).” De tijd dat hij uitgeschakeld was, wilde hij niet weggooien. “Ik bleef investeren in mezelf. Denk aan boeken lezen, ademhalingsoefeningen en yoga.” 

Arends beleeft na zijn blessure naar eigen zeggen een prima comeback. “Maar het kan altijd beter”, vindt hij. De Leeuwarder speelde na het herstel van zijn pinkblessure zeven toernooien, waarin hij samen met dubbelpartner Pel drie keer tot de finale reikte. Één keer wisten ze een toernooi op hun naam te schrijven, op het challenger-toernooi in het Franse Saint Brieuc werd Robin Haase verslagen. 

Roland Garros 

Sander Arends bezet momenteel positie 108 op de mondiale ranglijst van het dubbelspel. Als je als tennisser geblesseerd raakt, heb je over een periode van zes maanden recht op een beschermde ranking. Dat is belangrijk voor de deelname van grote toernooien. Bijvoorbeeld voor Roland Garros, waar Arends op mikt. Hij moet dan wel een andere dubbelpartner zoeken. “Ik moet op Roland Garros met iemand spelen die hoger is geplaatst dan Pel. Ik moet minimaal een speler uit de top-60 zien te strikken. Ik heb tevergeefs al een aantal tennissers gepolst.” 

Arends ambieert om een top-50 plekje te veroveren. “Mijn hoogste positie die ik heb gehaald is 55ste van de wereld. Dat wil ik zien te verbeteren.” Hij heeft in ieder geval tijd genoeg, want de Leeuwarder prof denkt nog lang niet aan stoppen. “Ik wil zeker nog tien jaar door met proftennis. Als je kijkt naar de leeftijden van dubbelspelers, dan moet dat zeker lukken.”  

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 8 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 14 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 16 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 18 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00