Afbeelding
Foto: eigen beeld

Booij Makelaars geeft kerstbomen- en pakketten weg

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Iets doen voor een ander; het is helaas niet altijd vanzelfsprekend meer. Dat moet anders, vindt Mark Booij. De rasechte Leeuwarder, onder andere bekend van makelaarsbedrijf Booij Makelaars, zette daarom een hartverwarmende actie op poten. Een actie waarbij hij kerstbomen- en kerstpakketten ‘gunt’ aan mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hij vertelt hoe deze actie ontstaan is. 

Mark Booij is 42 lentes jong en staat bekend als één brok positiviteit. Hij houdt er van om met mensen te werken en hij geniet er van als mensen het goed naar de zin hebben. Als het om Leeuwarden en omstreken gaat, kent hij ieder straatje. “Dat vind ik ook de charme; Leeuwarden is dan wel een stad, maar soms voelt het net als een dorp. Je kent bijna iedereen”, lacht hij enthousiast. 

Gunactie

Zo richting de Kerst komt Mark op het idee om een gunactie op poten te zetten; niet te verwarren met een winactie zoals je die vaak op Social Media voorbij ziet komen. “Het concept is bijna hetzelfde, maar bij 9 van de 10 winacties reageer je om zelf iets te winnen. Bij deze gunactie kunnen mensen reageren, omdat ze vinden dat iemand anders een steuntje in de rug kan gebruiken.”  

De reacties die je terugkrijgt, zijn onbetaalbaar.

Levend voorbeeld

Het idee voor de gunactie ontstaat, nadat Mark op een regenachtige dag boodschappen doet bij de Jumbo. “Er stond een vrouwtje in de stromende regen De Riepe te verkopen. Ik had echt met haar te doen, maar ik had helaas geen kleingeld bij me. Ze vroeg me toen of ik iets voor haar wilde kopen, want ze had nog geen avondeten in huis. Het was al rond kwart over vijf ‘s avonds en ze vertelde me dat ze maar liefst voor een gezin van vijf moest koken. Toen heb ik heel snel een kilo kipfilet voor haar gekocht. Je had haar gezicht eens moeten zien, zo dankbaar. Ze zei: ‘Bedankt meneer en fijne Kerstdagen’. Dat doet je echt wat, want je kan je bijna niet voorstellen dat zoiets nog kan in een land als Nederland.” 

Denk een beetje om elkaar!

Mark roept andere mensen dan ook op om goed de ogen open te houden en letterlijk en figuurlijk een beetje om elkaar te denken. “We moeten er met zijn allen wat moois van maken. Helemaal met Kerst is dat wel een moment om bij stil te staan. Vreemden zijn voor mij vrienden die ik nog niet ontmoet heb, zo sta ik in het leven. Kijk dus niet alleen op je schermpje en sluit je niet af. Ga maar eens na, als je bijvoorbeeld bij de kapper komt of bij de dokter; hoe vaak zeg je dan gedag of maak je nog een praatje? Wees je daar bewust van en sta open voor elkaar!” 

Prachtige reacties

De gunactie heeft Mark als zeer positief ervaren. De actie is maar liefst 20 keer gedeeld en er zijn ondernemers die hebben geholpen. “Het is fantastisch dat we dit hebben kunnen organiseren. De kerstpakketten zijn beschikbaar gesteld door Jumbo Wisman aan het Cambuurplein en de Karwei heeft een aantal kerstbomen beschikbaar gesteld, daarvoor ben ik zeer dankbaar! De rest heb ik vanuit eigen zak gefinancierd. De reacties die je echter terugkrijgt van mensen, zijn onbetaalbaar.”

Afbeelding
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00