Afbeelding
Foto: Darkster Fotografie.

“Je kunt niet vroeg genoeg beginnen”

Algemeen

LEEUWARDEN - Op dinsdag 25 juli is het World Drowning Prevention Day. Deze dag is in 2021 door de Wereldgezondheidsorganisatie in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de veiligheid in, op en langs het water. Jaarlijks verdrinken er nog zo’n 236.000 mensen. Gelukkig zijn er ook in Nederland talloze organisaties die zorgen voor de veiligheid in en rondom het water, zoals de Leeuwarder Reddingsbrigade bijvoorbeeld. RondOm de Stellingwerven spreekt met Esmé Engelgeer over wat ze bij de Reddingsbrigade precies doen.

Esmé is al bijna haar hele leven lid van de Reddingsbrigade. Eerst in Lelystad en inmiddels al zo’n negen jaar bij de Leeuwarder Reddingsbrigade. Haar eerste moment bij de Reddingsbrigade weet Esmé zich nog goed te herinneren. “Ik was 5 en mijn grote broer ging bij de Reddingsbrigade. En alles wat je broer deed, dat wilde jij als kleine zusje ook. Voor mij voelde het werken bij de Reddingsbrigade echt als thuiskomen, nog steeds trouwens. Ik vind zwemmen heel erg leuk, alleen ik ben niet van de competities en wedstrijden. Dat is het mooie aan de Reddingsbrigade, want het is heel laagdrempelig. Er is geen competitie en strijd, maar je leert echt om samen te werken. Iedereen past ook wel ergens in het plaatje van de Reddingsbrigade. Er is niet één specifieke taak wat je moet kunnen, maar er zijn altijd wel aspecten waarbij iemand zich thuisvoelt. We hebben daarin allemaal hetzelfde doel: mensen veilig houden in, op en rondom het water”, legt ze uit.

Vroeg beginnen

Volgens Esmé kun je niet vroeg genoeg beginnen met een opleiding bij de Reddingsbrigade. “Je ziet tegenwoordig dat heel veel kinderen al snel stoppen met zwemmen, dat is echt schrikbarend”, licht Esmé toe. “Het is heel belangrijk om het zwemmen te onderhouden. Dat is ten eerste al van belang om mensen veilig te houden op- en rondom het water. Ze leren een vaardigheid waar ze de rest van hun leven plezier van hebben.” 

Opleidingen

Bij de Leeuwarder Reddingsbrigade kun je een opleiding volgen, zodra jij een B-diploma in het bezit hebt. “Je kunt bij ons alle recreatieve diploma’s halen en ook de hogere bondsopleidingen tot Life Guard en dergelijke. Dat doen we samen met de andere brigades. Zo heb ik van mijn hobby bijvoorbeeld mijn beroep gemaakt en ben ik badjuf. Naast dat ik Life Guard ben, geef ik dus met heel veel plezier nog zwemles.” 

Wat moet je kunnen?

Om je bij de Leeuwarder Reddingsbrigade aan te sluiten moet je het volgende kunnen: “Je moet in ieder geval je zwemdiploma hebben, dat is heel belangrijk. Je moet daarnaast enthousiast zijn en een teamspeler kunnen zijn. Voor de rest zijn er weinig eisen. Affiniteit met hulpverlening is fijn, maar alles valt te leren. Zo kun je ook de EHBO bij ons intern leren. We gaan in september ook starten met een pilot, want we kunnen heel goed mensen gebruiken. We gaan op middelbare scholen een maatschappelijke stage bieden, om te laten zien wat we eigenlijk doen en wat er bij komt kijken. We hopen daarmee jongeren enthousiast te krijgen, zodat ze zich aan willen sluiten bij onze vereniging.”

Gratis proeflessen

Kijken of de Leeuwarder Reddingsbrigade iets voor jou is? Dat kan! “Wij bieden de mogelijkheid tot het volgen van drie proeflessen. Hierbij sluit je aan bij één van onze groepen. Na deze proeflessen kun je je bij onze vereniging inschrijven. Onze contributie is verdeeld over vier kwartalen en bedraagt 37,- euro per kwartaal. Kijk voor meer informatie op: www.rbleeuwarden.nl

Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 14 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 16 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 20 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel gisteren