Kai van Rijswijk in actie voor APEA Akrotiri FC.
Kai van Rijswijk in actie voor APEA Akrotiri FC. Foto: APEA Akrotiri FC

Leeuwarder Kai van Rijswijk over buitenlands voetbalavontuur: “Er gaat zo’n wereld voor je open”

Sport

LEEUWARDEN - Een Leeuwarder jongen die professioneel voetbal speelt op Cyprus, dat hoor je niet zo vaak. Het is het verhaal van de 24-jarige Kai van Rijswijk uit Leeuwarden. Sinds dit seizoen is Kai actief voor de Cypriotische voetbalclub: APEA Akrotiri FC, gevestigd in Akrotiri Limassol. Een voetbalavontuur waar de jonge voetballer ontzettend van geniet. Hij deelt zijn bijzondere verhaal met RondOm Leeuwarden.

Kai groeit op in Westeinde en begint logischerwijs zijn voetbalcarrière bij L.A.C. Frisia 1883 in Leeuwarden. Bij Frisia doorloopt hij alle selectie elftallen en valt hij vooral op vanwege zijn fijne techniek, balvastheid en scorend vermogen. Op 19-jarige leeftijd maakt hij zijn debuut voor de hoofdmacht van Frisia. Ook daar rijgt hij het ene doelpunt aan de andere. Dat levert hem een prachtige transfer op naar zijn droomclub, namelijk SC Cambuur. De club waar ook zijn vader René furore maakte in het verleden. Helaas verloopt de periode van Kai bij SC Cambuur iets minder fraai. “Ik ben een lange tijd onnodig geblesseerd geweest en zat niet echt lekker in mijn vel. Ik ben zelfs een beetje depressief geweest. Ik vond het moeilijk om naar het voetballen te kijken, omdat het me pijn deed dat ik daar (nog) niet was. Ik ging uiteindelijk weg bij Cambuur, ook al kon ik wel doorgaan. Ik wist niet of voetballen überhaupt nog was wat ik wilde doen”, blikt hij emotioneel terug. 

In de knoop

Hij besluit hulp in te schakelen van een psycholoog. “Daarin heb ik mezelf goed weten te ontwikkelen, op alle gebieden. Ik zat echt in een sleur en ik moest iets doen om daaruit te komen”, legt Kai uit. Het maken van keuzes was lastig en daarom was het voor Kai goed om even terug te keren bij de basis: plezier en rust. Hij besluit uiteindelijk weer lekker te gaan voetballen, eerst bij Jubbega en uiteindelijk bij zijn vrienden (Blauw Wit ‘34). Het talent van Kai spat er weer vanaf en ook het plezier is teruggekeerd. Dat ontgaat de professionele clubs niet. Zo klopt APEA Akrotiri FC afgelopen zomer bij hem op de deur, niet een club die het meest voor de hand ligt. Kai lacht: “Nee, dat is natuurlijk niet de eerste club die men verwacht.”

Het contact met APEA FC ontstaat al, wanneer Kai weg besluit te gaan bij SC Cambuur. “Via een kennis van mij ben ik in contact gekomen met deze club, omdat zij een Nederlandse eigenaar hadden. Hij had een compilatievideo van mij gezien en raakte erg geïnteresseerd. Eigenlijk begon het contact dus vier jaar geleden al”, licht Kai toe. 


Kai van Rijswijk in actie voor APEA Akrotiri FC. - Foto: APEA Akrotiri FC

Nu of nooit

Omdat Kai destijds in een lastige periode zat, liet hij de aanbieding eerst meerdere malen aan zich voorbij gaan. Afgelopen zomer gaat hij uiteindelijk toch overstag. “Iemand van APEA kwam speciaal bij mijn laatste wedstrijd voor Blauw Wit ‘34 kijken en toen stuurde de president van de club mij een persoonlijk bericht. Toen dacht ik: het is nu of nooit.” 

Een wereld gaat open

De overstap naar Cyprus heeft Kai ontzettend veel gebracht. Als voetballer, maar zeker als mens. “Het gaf me onrust dat ik niet gekeken had wat er allemaal in mijn (voetbal)carrière zit. Ik wilde het toch nog een keer meemaken. Daarnaast dacht ik: misschien ben ik wel gewoon een beetje bang om uit mijn comfortzone te komen. Om weg te gaan van alles wat ik heb: mijn familie, huisje en een baan. Dat was lastig, maar ik heb er nu geen moment spijt van dat ik deze keuze gemaakt hebt. Er gaat zo’n wereld voor je open.”

Het gaf me onrust dat ik niet gekeken had wat er allemaal in mijn (voetbal)carrière zit.

Een prachtig leven 

Kai leert hoe het is om in een ander land iets op te bouwen en te communiceren met anderen. Gelukkig doet hij dat niet alleen. Zijn vriendin Denise is met hem mee verhuisd naar het buitenland. “Het is een prachtig leven hier samen. Tot een aantal weken geleden zaten we nog volop in de zomer. We wandelen veel en wonen vlakbij het strand, dus we zwemmen ook regelmatig in de zee. Voor de rest train ik iedere dag en zit ik regelmatig in de sportschool of loop ik hard. Dat vind ik heerlijk om te doen”, vertelt hij enthousiast. 

Ook de depressieve gevoelens zijn verleden tijd. “Tuurlijk heb ik nog wel eens een terugslag, maar dan praat je over een avond of een paar uurtjes. Ik geniet van ieder moment hier en ik probeer me hier zo goed mogelijk te ontwikkelen.”

APEA Akrotiri FC

APEA FC komt uit op het derde niveau van Cyprus. Het doel is om te promoveren naar de tweede divisie. “We staan op dit moment op een zesde plek, zo’n 10 punten achter de nummer drie. De nummers 1 t/m 3 promoveren direct, dus alles is nog mogelijk”, licht hij toe. De jonge aanvaller speelde voor de winterstop vrijwel alles, maar merkt dat het niet vanzelf gaat. “Je moet hier echt topfit zijn, want het voetbal is heel anders. Mensen vragen mij vaak hoe het niveau is vergeleken met Nederland, maar dat is lastig te vergelijken. Iedereen speelt hier met heel veel passie en temperament. Ze schromen de duels dus niet. Het is iets misschien iets minder technisch, maar je moet heel veel kunnen lopen. Ik moet daardoor als spits bijvoorbeeld nog slimmer en balvaster zijn. Dat maakt het voetbal hier heel uitdagend en leuk.”

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 17 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00